уторак, 4. септембар 2012.

Lik i (ne)djelo Vaje Andrića


piše: Slobodan Vasković

U SNSD-u na veoma čudan način doživljavaju demokratiju, moral, poštenje: sve ono što drugima stavljaju na teret, poput kriminala, korupcije, krivičnih djela…, svojim članovima širokogrudo opraštaju, praveći na taj način elitu kojoj je dozvoljeno sve - da otima, pali, pljačka, vrši krivična djela i sprečava njihovu istragu uz pomoć visokih funkcionera MUP-a RS.

Tako je prije dvije godine presuđeni kidnaper Mićo Kraljević, inače uvaženi poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, SMS porukama naložio/naredio, sve pozivajući se na Milorada Dodika, Vaji Andriću, načelniku CJB Bijeljina, da ne istražuje paljenje auta predsjednika OO SNSD Šekovići Velibora Miloševića. Andrić je na poziv Kraljevića odgovorio slijepom poslušnošću, istraga nikada nije okončana, a zaključak je da pojedinim Centrima javne bezbjednosti rukovode direktno presuđeni kriminalci. Od kojih nisu ništa bolji ni načelnici tih centara. Dapače.

Priča o Vaji Andriću svjedočanstvo je kakvu sve bratiju pod svoje skute primio SNSD, uhljebio ih, dao im moć i vlast, a oni to iskoristili za činjenje krivičnih djela u kontinuitetu, od kojih se svakom normalnom diže kosa na glavi.

Vajo Andrić je ratni kadar SDS-a, koji je “preplivao” u SNSD, demonstrirajući pravilo - da bi radio šta hoćeš, moraš biti dobar sluga. I u ratu je radio šta je htio, progonio sve redom, otimao, maltretirao i Bošnjake i Srbe, a nastavio je istim ritmom i u poratnom dobu, samo pod drugom zastavom. Usput se obogatio koristeći imovinu otetu u ratnom vihoru.

Andrić je 1978. godine završio Višu ekonomsko-komercijalnu školu, a 2004. u 49. godini života, na vrlo sumnjiv način, došao do diplome "Fakulteta za uslužni biznis" iz Sremskih Karlovaca. U MUP RS doveden je 1993. kao kadar SDS na funkciju komandira, a načelnik CJB Bijeljina postao je 3.1.2007., nakon dolaska SNSD-a na vlast.  On je čovjek od povjerenja Gavrila Bobara i to već decenijama. 

Fakultet za uslužni biznis iz Sremske Kamenice (FABUS) je, u stvari, škola za bolesno ambiciozne - preko noći se završava i nema potrebe ni da se na ispite dolazi. Tako je diplomirao i Andrić. Svi ispiti su mu “priznati”, prema našim saznanjima, u "konsultativnom centru" u selu Badovinci, opština Bogatić. Naučna veza mu je bio Žarko Ćosić iz Brčkog, veoma uticajan u SNSD-u. Ćosić je uposlen u CJB Bijeljina kao šef operativnog dežurstva, ali nikada nije došao na posao. Platu uredno prima. Ćosić radi druge “operativne” stvari i to lično za Andrića. Diploma mu nije nostrifikovana, ali koga briga; bitno je da je Bobarov i Kraljevićev kadar, te zbog toga MUP RS može koristiti kao sopstvenu agenciju za utjerivanje straha, progon i lično bogaćenje.

Tako već godinama progoni i maltretira podređene u CJB, karakterišući ih “pederima”, “degenima”, budalama”, “pi.kama”…, koju su mu zbog progona podnijeli krivičnu prijavu, ali ju je Okržno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu odbacilo, a da nisu ni pokušali ispitati istinitost navoda u tom dokumentu.

Vrlo je zanimljiv put koji je prešla ta krivična, koju je potpisalo 12 radnika CJB Bijeljina: prvo je dostavljena Specijalnom tužilaštvu u Banjaluci, nakon čega je oni prosljeđuju u Okružno tužilaštvo u Bijeljini. Oni, vođeni namjerom da zataškaju cijeli slučaj, krivičnu prebacuju u Istočno Sarajevo, koje nije nadležno i sve pada u vodu. Ništa čudno, jer je to isto bijeljinsko tužilaštvo sa Kraljevićem dogovorilo da ga kazne sa četiri hiljade KM zbog otmice i držanja čovjeka u ropstvu 12 dana.

Andrić je zaista bitan kadar u SNSD, jer je stranka učinila sve da on ostane na čelu CJB, premda se radi o osobi koja je davno trebala biti iza rešetaka. Andrić nije položio stručni ispit za rad u MUP-u - pao je iz svih predmeta na koje je izašao. Uslijedile su intervencije i stručni ispit je proglašen nestručnim, a Andrić je ostao na čelu CJB. Javna je tajna u Centru da je psiholog pred kojim je polagao psiho-test za rad u MUP-u dao mišljenje da
on nije pogodan za rad u policiji, ali i ova činjenica je sakrivena.

Vajo Andrić štiti i svog rođaka Cviku Andrića, poznatog narkodilera, kod kojeg se skrivao i narko bos Ljubiša Lindo Combe. Tada je Cviko uhapšen, ali je, prema tvrdnjama iz CJB, na Andrićevu intervenciju pušten sutradan! Cviko se trenutno nalazi u pritvoru u Brčkom, jer je uhapšen u akciji
"Rojal".