недеља, 8. јул 2012.

Vijesti iz skorije budućnosti: Lagumdžija okrenuo leđa Nikšiću; SDP-ov prijedlog za mandatara Desnica Radivojević

piše: Slobodan Vasković

Agencije 7.45

SARAJEVO - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas je po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila premijera Federacije BiH Nermina Nikšića pod sumnjom da je organizovao zločinačku grupu koja je pokušala da izvrši državni udar u ovom entitetu.

Kako je saopšteno, pripadnici SIPA jutros su oko 4.30 upali u Nikšićev stan, izvršili pretres i sa sobom odnijeli računar i brojnu dokumentaciju.

Istovremeno, pripadnici SIPA pretresli su Nikšićev kabinet u zgradi federalne Vlade, odakle su, takođe, odnijeli mnoštvo dokumenata.
Federalni premijer prebačen je u pritvorsku jedinicu Suda BiH i, kako se saznaje, u toku je informativni razgovor s njim.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da je Nikšić uhapšen, ali da zbog interesa istrage ne mogu iznositi više detalja o cijelom slučaju.

Nikšić se tereti da je 22.juna zajedno sa osam ministara iz SDP-a i građaninom Desnicom Radivojevićem na nezakonit i neustavan način uzurpirao vlast u Federaciji BiH i donio mnogobrojne nezakonite odluke, koje su izazvale nemjerljivu štetu po ovaj entitet.

Tog dana predsjednik Federacije BiH Živko Budimir smjenio je Desnicu Radivojevića sa mjesta ministra prostornog uređenja, ali su Nikšić, ministri iz SDP-a i Radivojević ignorislali tu odluku, nastavljajući rad i donoseći uredbe o smjeni Nadzornih odbora nekoliko javnih preduzeća.

Prethodno su ministri iz Stranke demokratske akcije, HSP-a i Narodne stranke “Radom za boljitak” napustili sjednicu federalne vlade.

Prema poslednjim informacijama, u toku je hapšenje SDP-ovih ministara, a kako saznajemo Desnica Radivojević u cijelom slučaju imaće status zaštićenog svjedoka.
(Kraj)

Agencije 9.47

SARAJEVO – Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da pravna država mora funkcionisati i izrazio uvjerenje da je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nevin.

“Iako čvrsto vjerujemo u nevinost premijera Nikšića, SDP sebi ne može dozvoliti ekskluzivitet da u svojim redovima ima osobe koje su optužene za tako teška krivična djela, kao što je pokušaj državnog udara. Stoga sam već za 11 sati zakazao sjednicu Predsjedništva BiH, a za 14 sati sjednicu Glavnog odbora partije, na kojima ću predložiti da Nikšić, kao i ostali ministri do okončanja postupka budu isključeni iz stranke ”, kazao je Lagumdžija novinarima.

Upitan da li će i Desnica Radivojević biti isključen iz SDP-a, Lagumdžija je odgovorio da za tim nema potrebe, jer Radivojević nije nizašta optužen.

Federalni premijer Nermin Nikšić uhapšen je jutros pod sumnjom da je organizovao zločinačku grupu koja je pokušala da izvrši državni udar u Federaciji BiH.
(Kraj)  

Agencije, 11.00

SARAJEVO – U Sarajevu je u 11.00 sati počela sjednica Predsjedništva SDP BiH na kojoj će, kako je ranije najavio, lider stranke Zlatko Lagumdžija zatražiti isključenje iz partije federalnog premijera Nermina Nikšića i SDP-ovih ministara u Vladi Federacije BiH, koji su uhapšeni pod sumnjom da su pokušali da izvedu državni udar u ovom entitetu.
(Kraj)  

Agencije, 12.20

SARAJEVO- Predsjedništvo SDP BiH predložilo je Glavnom odboru partije da se iz stranke isključi premijer Federacije BiH, kao i svi ministri SDP-a u federalnoj Vladi, do okončanja postupka koje protiv njih vodi državno tužilaštvo zbog sumnje da u pokušali izvršiti državni udar u Federaciji BiH.

Nikšić je uhapšen jutros u svom stanu u Sarajevu i trenutno se nalazi u pritvorskoj jedinici Suda BiH.
(Kraj)

Agencije, 14.00

SARAJEVO- u Sarajevu je počela sjednica GO SDP, koji treba da se izjasni o prijedlogu Predsjedništva stranke da Nermin Nikšić i ministri ove partije u Vladi Federacije BiH budu isključeni iz stranke.

Predsjedništvo SDP-a predložilo je da oni budu isključeni iz stranke  do okončanja postupka koje protiv njih vodi državno tužilaštvo zbog sumnje da u pokušali izvršiti držvani udar u Federaciji BiH.
(Kraj)

Agencije, 15.23.

Sarajevo- GO SDP isključio je iz stranke Nermina Nikšića, te još osam članova koji su obnašali funkcije ministara u Vladi Federacije BiH, navodi se u saopštenju GO SDP BiH.

Iz GO SDP-a još je saopšteno da je njihov novi kandidat za premijera Federacije BiH Desnica Radivojević.
(Kraj)

Nijedan događaj opisan u ovih nekoliko vijesti još uvijek se nije desio, što nikako ne znači da neće. Štaviše, navedeni hodogram najrealniji je rasplet teške političke krize u Federaciji BiH, koja je kulminirala 22. juna kada je premijer Nermin Nikšić izignorisao odluku predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o smjeni ministra Desnice Radivojevića i nastavio sa sjednicom Vlade FBiH, uprkos činjenici da nije bilo zakonskih uslova za njeno održavanje. Od tada do danas Vlada FBiH nijednom nije zasjedala, što je svojevrsna indirektna potvrda da je Nikšić naknadno i nezvanično prihvatio Budimirovui odluku o smjeni Radivojevića. Postupajući na taj način, Nikšić je priznao i da je na posljednjoj održanoj sjednici Vlade FBiH praktično izvršio državni udar.

Naravno, nije to Nikšić uradio zato što je besramni i beskrupulozni tiranin i uzurpator koji ne bira sredstva da bi uveo totalitarni i autokratski režim u Federaciji BiH, već je državni udar počinio jer je besramni i beskrupulozni poltron i beskičmenjak, koji se stranačkog šefa Zlatka Lagumdžije plaši više nego zakona i odgovornosti zbog počinjenih nedjela.

Sama činjenica da Vlada FBiH ne zasjeda gotovo dvadeset dana, iako u državi gori na sve strane od brojnih ekonomskih, socijalnih, finansijskih i svakih drugih problema, dovoljna je šteta sama po sebi i već zbog toga Nikšić bi morao da odstupi. Ukupne šete, koje je on svojim neinteligentnim potezima izazvao, nemjerljive su.

Pitanje za Nikšića glasi: Šta će sa sobom i svojom sudbinom kada ovo jednom prođe, a proći će?! Da li zaista misli da će tada Lagumdžija stati u njegovu odbranu i potvrditi da je plitkoumni premijer uradio sve po njegovom nalogu?! Naravno da neće, niti mu to pada na pamet, jer on formalno pravno nije imao niti ima bilo kakve ingerencije nad radom i odlukama federalne Vlade. Tu je Nikšić, po Ustavu i zakonu, gazda.

A Ustav i zakon ne poznaju ni kanabe ni minder ni sećiju ni otoman, već samo osobu koja je obnašala određenu funkciju. Jednostavnije rečeno, kada se Nikšićeve odluke budu (tužilački i sudski) vrednovale, Lagumdžija neće biti u tom bubnju, premda je on uzrkovao sve navedene probleme i natjerao Nikšića da pokuša izvršiti državni udar.   

Može u ovom trenutku Nikšić smatrati da je nedodirljiv, ali ovaj trenutak će proći; prije ili kasnije doći će neka nova vlast i počeće da djeluje pravna država. Tog trenutka sve vijesti objavljene na početku ovog teksta, obistiniće se gotovo u potpunosti. Lagumdžija će i tada, kao što je to slučaj i sada, mirno spavati, jer nije on uzurpirao vlast u Federaciji BiH, već su to učinili Nikšić&co, a aktuelni premijer Federacije BiH pripremaće svoju odbranu pred ovdašnjim sudovima iz skučene ćelije. Užasavajuća perspektiva za Nikšića, ali ništa bolje nije ni zaslužio kada je sebi dozvolio da Lagumdžija njegovim rukama udavi demokratiju u Federaciji BiH. Što se tiče mirnog sna, Nikšić ga nema već od 22. juna, a kao neko srednje rješenje za njega, (koje bi moglo uticati na smanjenje zaprijećene kazne za nedjela koja je počinio), nameće se uloga “zaštićenog svjedoka”. Ako mu je ostala i zera razuma, trebalo bi da počne da radi na tome već sada.