субота, 14. јул 2012.

I Narcisi venu, zar ne

piše: Slobodan Vasković

Posljednjih nekoliko dana Zlatko Lagumdžija, (još uvijek) lider SDP BiH, doživio je seriju izuzetno teških poraza/udaraca (po cijelom tijelu-od glave do pleksusa), da je pravo čudo kako još uvijek gmiže po „podu“. Da bi se svi njegovi porazi nabrojali i stavili na papir, potrebna je teka, i to podeblja (tvrdih korica, sa linijama), a to stradanije neki vješti pisac vrlo lako mogao bi pretvoriti u scenarij političke sapunice, pod imenom „I Narcisi venu, zar ne“.


I zaista, Narcis Crveni (genetski modifikovan) je pocrnio i satruo, ne prihvatajući uporno, tvrdoglavo i politički suicidno, notornu činjenicu da u Njega (lidera SDP-a) niko nije „zaljubljen“, osim njega samog. Nikakva Nemezida nije mu bila potrebna da ga prokune, sam je sebe dokinuo ubjeđenjem da je i vlastiti mu odraz oduševljen njegovim djelovanjem; o ostalim i da se ne zbori. Tako je jedna politička karijera, koja je mogla postati blistava, završila u smrdljivoj kanalizaciji.

Međutim, najveći problem BiH je što političke komunalne službe gotovo nikako ne rade, te politički trulež ne odvoze na vrijeme na deponije, čime je Narcisu ostavljeno još prostora da dalje kontaminira stanište i, uprkos teškom porazu, nastavi sa destrukcijom, neviđenom čak ni u BiH, (a mislili smo da smo sve jade u ovoj zemlji vidjeli i većinu njih preturili preko glave), u posljednjih 16 godina.   

Teka kaže sljedeće: Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, kojeg Lagumdžija ne priznaje, stabilniji i stameniji je nego ikad, a u „bronzu ga je salio“ visoki predstavnik Valentin Incko, javno aminujući sve njegove odluke, posebno onu o smjeni Desnice Radivojevića sa ministarske pozicije; SDP BiH nema kontrolni paket u Vladi FBiH, uprkos preskupo plaćenoj akviziciji imenom Radivojević (Bledski protokol „težak“ milion i po); sarajevski Sud odbacio je zahtjev Radivojevića da bude Lagumdžijin „sluga pokorni“ i podržao Budimira; Ambasada SAD i Evropska komisija oštro su se obrušili na Lagumdžijin pokušaj da od FTV-a ponovo napravi TV Bastilju i rekli „No, no“; Lagumdžija nije još uvijek uspio izbaciti SDA sa bh. nivoa vlasti, a sa federalnog to mu neće za naših života poći za rukom; nije mu uspjela ni egzekucija „njihovih“ čelnika Javnih preduzeća;...; brojne NVO, (koje su ga koliko do juče podržavale), a među kojima je i ona Derve Sejdića, nakon kapitulacije pred HDZ-om („Sporazum o ustavnim promjenama“) optužili su ga za rušenje države (čitaj izdaju, petokolonaštvo, da je kvisling...)... Kao „biber po pilavu“ je i vijest da gotovo 60 posto SDP-ovih birača sada smatra da je za njih „Narcis uvenuo“ i da im taj trulež više ne znači ništa. Šta više! (Teka teško trpi sve ove informacije o Lagumdžijinim stigmama, kako li je tek njemu?!).

Obrazlagati dalje navedene činjenice, bespredmetno je, jer je potpuno jasno da smo svjedoci političkog horora u kojem je Glavni Negativac Lagumdžija, rastrojeni cirkusant, koji je za par mjeseci prešao dug put od Moćnika što ima namjeru da izvrši „etničko“ čišćenje većinskih predstavnika hrvatskog naroda iz institucija, do najboljeg agenta HDZ-ovih interesa, odnosno Moćnika koji je od najoštrijeg kritičara Milorada Dodika i njegovog poimanja socijaldemokratije, postao najgorljiviji promoter te nakazne politike. Jasno je i da će Glavni Negativac na kraju filma stradati, bilo od glogovog kolca, vijenca bijelog luka, ili nekog trećeg oružja/oruđa, efikasnog u borbi protiv Beštija, ali nije jasno kada će se to desiti?!

A to pitanje izaziva jezu, jer Lagumdžija neće posustati i spreman je, sudeći prema metamorfozama od kojih je teško obolio, prije THE END počiniti čuda, listom zla. Pitanje „Do kada će Lagumdžija zulumćariti“, jedino je suvislo postaviti vrhu SDP-a. Oni su jedini koji mogu prekratiti ovaj predugi „slobodni pad“, koji nije teško devastirao samo BiH, FBiH, već i SDP i političke karijere njegovih čelnika. Ukoliko dozvole da se „slobodni pad“ nastavi do kraja ove godine (o njegovom trajanju do 2014. ne smijem ni u najmorbidnijim snovima sniti), od SDP-a, a ni od države i Federacije BiH, neće ostati „kamen na kamen“.

Istina, malo šta oni od SDP-a mogu spasiti, jer su sa akcijom dobrano zakasnili, ali ukoliko se odluče da (konačno) promptno djeluju protiv Crnog Narcisa, bar će pokazati da nisu beskičmenjaci bez ostatka, koji su poput vlasuljarke vezali svoju sudbinu za Raka samca, sposobni jedino da parazitiraju i nesposobni da osim „njegovog odraza“, vide bar djelimično sopstveni, koji je takav da se slika Dorijana Greja može tretirati kao melem. Njihovo dosadašnje ćutanje i nedjelovanje jednako je po ovu zemlju bilo pogubno kao i Lagumdžijino beštijsko divljanje i tu nema abolicije. I baš zbog toga bi morali što prije dejstvovati, kako bi pokazali da nisu „Majmuni na kanafi“, već da su uspjeli sačuvati bar zeru obraza.