недеља, 15. јул 2012.

Ekskluzivno: Lagumdžijine smjernice članstvu - Ne treba vam mozak, koristite moje instrukcije


piše: Slobodan Vasković

Ako je neko u BiH i imao neke dileme oko toga da li je Zlatko Lagumdžija najbolji ovdašnji učenik i protagonist političke “filozofije” čelnika Sjeverne Koreje, negdašnjeg SSSR-a i sličnih totalitarnih režima, nakon uvida u njegove Instrukcije o ponašanju i istupanju članstva SDP BiH, dvojbi neće više imati: On jeste na njihovom putu nepovratno izgubljen. Teško se povijajući pod sve snažnijim kritikama javnosti u BiH, posebno Federaciji BiH, Lagumdžija pokušava disciplinovati SDP, namećući im svoje mišljenje kao jedinstveno, jedino ispravno, obavezujuće štivo, koje su dužni pronositi i interno i eksterno. Stoga je on 10. jula svim iole bitnijim članovima stranke uputio dopis iz kojeg bi im trebalo biti jasno šta i kako treba da misle o političkom ludilu koje je zakuhao upravo Lagumdžija. Smjernicama su obuhvaćeni njegovi stavovi o djelovanju SDA, Živka Budimira, Milorada Dodika, Fahrudina Radončića, HDZ-a…
   
Kada se Instrukcije pažljivo iščitaju, lako se uoči da je riječ o plitkoumnom pokušaju populističke politike, koja “ne pije vode”. Uz to, Smjernice su pune kontradiktornosti, a u pojedinim dijelovima djeluju i kao sprdacina, posebno dio u kojem Lagumdžija sugeriše da se HDZ odrekao nacionalnog ekskluziviteta. Posebno jadna je njegova analiza otkud “ljubav sa Dodikom”, a iz Instrukcija je jasno da SDP BiH nije raskinuo koaliciju sa SDA isključivo zbog budžeta BiH, kako su to tvrdili. Navodi se da je to tek jedan od razloga. Površno i na brzaka urađeno štivo “Urbi et Orbi” u ime Oca Lagumdžije uputio je Kurir Jovica, jedan od “apostola” Zlatkovog Okruglog Stola Poltrona i Ulizica, svjetovnog imena Damir Mašić.


Cirkularno pismo Damira Mašića

Sarajevo, 10. juli 2012. godina

ZA SLOBODNU, DEMOKRATSKU, PRAVEDNU I EKONOMSKI PROSPERITETNU BOSNU I HERCEGOVINU

Poštovani,                                                                                
priloženi dokument je prvi primjerak uspostavljanja nove prakse putem koje ćemo, u skladu sa dogovorom sa Predsjednikom SDP-a BiH, dr Zlatkom Lagumdžijom, stavove partije o ključnim političkim pitanjima slati na mail adrese ljudi u partijskim, izvršnim i zakonodavnim organima vlasti kao i onima koji na bilo koji način obnašaju dužnost ispred SDP-a (članovi Predsjedništva SDP BiH, članovi Glavnog odbora,članovi KO/RO i OO, članovi Izbornog štaba, poslanici: Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH i Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, Narodne skupštine RS-a,Vijeća naroda RS-a, kantonalnih skupština). Cilj ove prakse je redovno informisanje o stavovima partije o ključnim političkim pitanjima i ona će se sprovoditi minimalno jednom sedmično s krajnjim ciljem poboljšanja interne i eksterne komunikacije Socijaldemokratske partije i njenih zvaničnika.

Srdačno,
Koordinator za odnose s javnošću Glavnog izbornog štaba
Damir Mašić
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine
Centar za informisanje SDP BiH
Alipašina 41, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Broj telefona: +387 (0)33 563-917, broj faksa:+387 (0)33 563-918
E-mail adresa: informisanje@sdp-bih.org.ba
Poslano s mog iPhone uređaja

Lagumdžijine instrukcije


Razlozi zbog kojih se krenulo u rekonstrukciju vlasti:
Bivša vlast je funkcionirala dobro sve dok se na dnevnom redu nisu pojavljivale teme i odluke za koje je Stranka demokratske akcije mislila da polaže tapiju, za koje je mislila slijedom dvadesetogodišnje prakse da može samostalno donositi odluke, tipa FDS-a, BH Telekoma, pa i Bosnalijeka, kao i problemi koji su danas prisutni, a posljedica su njihovog partitokratskog načina vladanja. Otud blokade i prvi problemi, nakon kojih su se pojavili i problemi sa reformom policije, potom i budžeta. Sulejman Tihić je želio da igra ulogu koju je prema njemu imao Haris Silajdžić, da bude opozicija u poziciji, da sudjelovanje u vlasti tretira kao dio izbornog plijena. Mi na to nismo pristali.

Dio članstva i birača je od samog početka bio protiv koalicije sa SDA-om upozoravajući kako oni neće moći sprovoditi reforme koje bi značile i reformisanje same stranke, odnosno odustajanja od koncepta kontroliranja javnih kompanija. Nakon godinu i pol pokušaja mi smo se uvjerili da SDA neće uspjeti sprovesti reformski proces, i procijenili smo da je bolje što prije krenuti u rekonstrukciju vlasti. Odnos SDA prema budžetu samo je ubrzao to. BiH nema vremena za gubljenje i status quo.

Mi smo godinu dana radili sa strankom koja je željela da ima vlast i sve privilegije a da pri tome nema odgovornosti. A mi smo odlučili u jednom trenutku da preuzmemo i odgovornost.

Budžet je najvažniji akt jedne parlamentarne većine. SDA je sama izabrala da bude protiv toga da država BiH dobije budžet i tim svojim ponašanjem izabrala da iz pozicije pređe u opoziciju. Voljeli bi mi da je bilo moguće dodatno još malo povećati budžet, ali nije bilo realno.

Ova država je protekle tri godine funkcionisala u tehničkom mandatu, bez razvojnih programa i investicija. Nije se smjelo dozvoliti da takva bude i 2012. Za javnost je potrebno pojasniti da privremeno finansiranje znači da se finansiraju samo troškovi uposlenika, a  ne investicije, razvojni programi i sl.

Suština priče je u tome što je SDA navikla da blefira i da vara pa su pomislili da i mi svi ostali blefiramo i varamo i da tako treba da funkcioniše partnerstvo. Napravili su krivu procjenu. Mi ne blefiramo i ne varamo. Zbog toga su oni sada van vlasti

Sad nam kažu, mi ćemo učiniti sve što možemo da ostanemo u vlasti što duže iako znaju da će na kraju opet biti izbačeni. Sad im je važno i 7 dana u vlasti. O tim i u tim kategorijama oni danas govore...

Moguća blokada Doma naroda od strane SDA je antidejtonski čin koji osim što je veoma opasan jer uvodi novu destruktivnu praksu, pokazuje beznadežnost SDA i pohlepu za vlašću. Spremni su demolirati državu samo da ostanu još tih 7 dana...

Ponašanje SDA i napadi na SDP:

Na djelu je medijski pritisak i pritisak određenih centara moći da se SDP prikaže u najcrnjem svjetlu kao da su naši kadrovi u posljednjih dvadeset godina pod sumnjivim okolnostima prodavali Energopetrol, Tuzlansku banku, rušili aprilski paket...

Stali smo na žulj mnogima. Od farmaceutske do energetske mafije. Svjesno. Presjekli smo neke tokove novca. To su moćni ljudi, sa mnogo novca kojim plaćaju svoj uticaj u medijima, a imamo saznanja da kupuju i politički uticaj. I onda imamo ovo što imamo - atak na SDP, najčešće vrlo neosnovano, sa puno laži. Mi smo izabrali da ne budemo lojalni lobijima nego državi. Zbog toga nam ništa ne pada teško.

Napravit ćemo Federalni USKOK, biće mjesta za sve njih. Izgurat ćemo zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine - nek se dobro presaberu svi koji imaju oraha u džepu. Imaju razloga za strah. Pokazat ćemo da ima pravde iako je spora - pa nije ratna i poslijeratna privatizacija bila prije 100 godina, da se sve to lijepo istražiti. Samo ne može preko noći, posebno kada te opstruiraju oni koji bi ti trebali pomagati da sve ide brze, jedni zbog straha od uspjeha, a drugi zbog straha od pravne države.

SDA je svo vrijeme pokušavala da gurne nas u rat sa Dodikom kako bi njen predsjednik potom poentirao da on jedini može učiniti nešto. A kad smo mi postigli sporazum o ključnim pitanjima za funckioniranje, poput budžeta, Tihić je shvatio da je njegov pakleni plan propao i počeo glumiti Silajdžića, s čijom je strankom sada opet sklopio neprincipijelnu koaliciju. Šta o toj koaliciji koja je vedrila i oblačila političkim i ekonomskim procesima u FBiH dvadeset godina misle građani pokazali su rezultati izbora 2010., a pokazat će i ove godine.

Zašto SDP sada sarađuje sa HDZ-om:

Nije SDP bio taj koji nije htio sarađivati sa HDZ nego je situacija obrnuta. U izbornoj noći gospodin Čović se javljao iz stonog grada i najavljivao treći entitet što je za nas bilo neprihvatljivo. HDZ se nije mogao pomiriti s gubljenjem ekskluziviteta u nacionalnom predstavljanju Hrvata kako su protumačili izbor hrvatskog člana Predsjedništva iz SDP-a. Također nisu mogli prihvatiti da se pojavila politička opcija koja može pobijediti na izborima i bez istrajavanja na nacionalnoj komponenti.

Ove dvije godine bile su potrebne HDZ-u da evoluira u svojim stavovima i prihvati političku stvarnost, tj. da postoje i stranke koje nisu isključivo nacionalne. A mi u SDP nismo mogli čekati dvije godine da otkočimo mehanizme vlasti i da držimo situaciju u zemlji u kojoj je samo funkcionisala RS.

Ne treba zaboraviti da nismo mi jedini koji su pravili kompromis u relacijama sa HDZ-om. Vi imate i na državnom nivou pozicije koje drže Hrvati koji nisu iz HDZ-a. Znači i da je u međuvremenu i HDZ pravio određene kompromise.

SDP od početka nije pristao da bude nekakva bošnjačka stranka, niti će ikada pristati na to. Uostalom, u kolegij Doma naroda FBiH izabran je Tomo Vidović iz SDP-a, što pokazuje da mi uspjevamo miriti građansko i nacionalno na socijaldemokratski način, i u tome smo našli partnere.

Stav o Živku Budimiru:

On je dužan i mi tražimo od njega da poštuje volju parlamentarne većine i da kao predsjednik Federacije bude predsjednik svih građana, a ne samo jedne političke opcije. G. Budimir u skladu sa demokratskim procedurama i praksom treba da dozvoli mirnu transformaciju vlasti zbog nove političke većine na nivou Federacije.

Političari u Bosni i Hercegovini bez obzira na kojoj su funkciji moraju se ponašati u skladu sa svjetskim demokratskim principima tj. da funkcija ne znači samo privilegije nego i odgovornost i prihvatanje moguće smjene u svakom trenutku. I Budimir je to znao kada je prihvatio svoju funkciju.

Kada je u pitanju situacija sa navodnom ostavkom Desnice Radivojevića i prihvatanja iste od strane Živka Budimira, mi smo legalisti. Procedura je pokrenuta i rješenje će se pronaći u okviru važećih pravnih propisa. Mada je i više nego evidentno da su SDA i Živko Budimir sa falcificiranim potpisom i fantomskom ostavkom napravili krivično djelo.

Saradnja sa SBB-om i Fahrudinom Radončićem:

G. Radončić nije tražio uslove i pokazao je volju da radi na napretku države kao i političku zrelost da stavi interes BiH ispred interesa stranke i tako da svoj doprinos u rješavanju krize. Mi smo dvije godine dijelili vlast sa strankom koja nije bila za takav koncept i koja je opstruirala sve važne procese. Sa SBB ta se situacija mijenja.


Stav o Miloradu Dodiku:

Ponašanje Dodika svoj izvor ima u Dejtonu. SDP ne pristaje niti će ikada pristati na bilo čije ucjene pa ni njegove, ali uvažava političku realnost u BiH. Dodik je izraz volje prije svega srpskog naroda u RS-u. SDP bi najviše voljela, nadam se kao i većina građana, da je BiH bez entiteta, ali ona je takva kakva je i mi je nismo takvom napravili niti smo učestvovali u Dejtonu u njenom pravljenju.

Poslano s mog iPhone uređaja