четвртак, 26. јул 2012.

Dojsijeva poslanica Srbima: Montevideo Bog te video

Piše: Slobodan Vasković

Nakon što je nahranio gladne, napojio žedne, izliječio bolesne i gubave, vratio vid slijepima, salio stravu prepadnutima, pogasio požare, doručkovao, obavio fiziološke i ostale potrebe, Milorad Dodik pozabavio se i globalnim bezbjednosnim problemima, svjetskim ekonomskim zavrzlamama, regionalnim tričarijama i bh. virozom.

Uklesao je u stranice jedne dnevne novine svoje najnovije isprazne mudroserine zbog kojih je, između ostalih, Putin svakako poskočio od sreće, jer ga je Laktaški Vidjelac pohvalio, posebno njegov plan o odbrambeno-bezbjednosnom štitu. „Rusiju doživljavamo kao našeg najvažnijeg partnera u ekonomskom i ne treba da bude iznenađenje, u političkom smislu“, obradovao je rusko-srpske mase Dodik, koji do prije par godina nije izlazio iz dupeta zapadnih diplomata, sa akcentom na američke stražnjice. Ali, sve se mijenja pa i destinacije Dodiku omiljenog debelog mesa. (Ipak, ne budite naivni, i dan danas on tajno posjećuje i one stare predjele).

Iako je SveVidjelac Gospodar Planete (bar se tako doživljava), ipak bi rado nos, pa i cijelu glavu do ramena, zaburio i u određenu prekodrinsku srpsku guzu, po mogućnosti predsjedničku. Navikao čovjek u vrijeme Borisa Tadića, ali mu se, valjda zbog dubine doživljaja, omakla kardinalna greška u izbornoj procjeni, te je vlasnika najnovije srpske predsjedničke stražnjice nazvao „političkim pobačajem“, koji je još uz to, prema Dodiku, i „idiot“. Sada pere usta varikinom (Rastvor natrijumhipohlorita namijenjen izbjeljivalju i dezinfekciji).

Bila bi tragedija da se odnosi Srbije i Republike Srpske baziraju na personalnom odnosu. Ti odnosi moraju da budu čvršći”, “pronicljivje Dodik, ne pojašnjavajući što tu zajebanciju sa Tomom Nikolićem, vlasnikom njemu (trenutno) nedostupne sjedalice, ne riješi preko Putka?! (Nazove on fino šefa Rusije i kaže mu da ga interesuje debelo meso te i te vrste, sa te i te adrese, i ukoliko mu to ne svrši, on će ga otkačiti “i u ekonomskom i ne treba da bude iznenađenje, u političkom smislu“, pa neka se Putin onda zamisli nad svojom i sudbinom Rusije i neka proba da ne izvrši nalog iz Centrale).

Tomobojažljivi i blagoglagoljivi Dodik odjednom je postao kritičan prema ranijem srbijanskom Glavodupcu Tadiću, te sasiječe njegovu kosovsku politiku u korijenu, a i dublje.
"Vidimo da je Srbija sada u procesu konstituisanja nove vlasti, ali isto tako Srbija je godinama u traganju za sobom, u političkom smislu. Srbija je bila podložna uticajima sa strane u kretanju prema EU. Veoma nekritično u uslovima kada ta ista Evropska unija oduzima Srbiji Kosovo, a vi idete s njima u proces pregovaranja", reče Dodik, koji namjerava (fizički) iskorijeniti socijalu u Republici Srpskoj, oduzimajući im i posljednju koricu nečega što su žvakali i prežvakavali, kako bi dobio kredit od MMF-a (u čijim parama su i one iz EU) i pokrpio provalije u budžetu njegovog ekonomskog čuda.

Nakon što se namlatio prazne slame za desetoricu, Vidjelac je, na kraju balade, onako “za raju” (ovo “za raju” tukne mi na Teheran, ali fakat nemam druge riječi), izveo još jedno Čudo i pretvorio RS iz Multietničkog entiteta u Državu, na šta zabezeknuti narod samo zinu.
“Na Balkanu imaju dvije srpske države. Osim Srbije, to sigurno jeste i RS, i po definiciji iz Dejtona i po definiciji iz Montevidea”, reče ON.

Šta da kaže običan srpski siroma(h), sem - Montevideo, Bog te video - i nastavi da čeka nove Dojsijeve ploče.