уторак, 13. фебруар 2024.

Tužilaštvo traži produženje pritvora za Debeveca zbog zloupotreba CMS-a, a za Osmicu zbog uništavanja dokumentacije

Piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH saopštilo je da će tražiti produženje pritvora za suspendovanog predsjednika Suda BiH ranka Debeeveca i Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora OSA BiH.


Nisu, kako navodi "Avaz", saopštili razloge, već su naveli da je, kako sam to i tvrdio prethodnih dana, istraga proširena u više smjerova.


Kada je Debevec u pitanju, radi se, prema mojim saznanjima, o njegovim teškim zloupotrebama CMS-a i brisanju sudskih vijeća o čemu sam detaljno pisao 05.02.o.g. 


Istraga zloupotreba CMS-a otvoriće Pandorinu kutiju, tvrde moji izvori.


Taj tekst je u dodatku, a prema informacijama kojim raspolažem saslušano je, tim povodom, nekoliko zaposlenih u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.


Što se Osmice tiče, Tužilaštvo će tražiti, između ostalog, produženje pritvora zbog uništavanja dokumentacije.


Debevec i Osmica su u pritvoru već drugi mjesec zbog ilegalnog prisluškivanja sudija i tužilaca u predmetima "Respiratori" i "Diploma".

Debevec brisao Sudska vijeća iz CMS-a da bi predmete za koje je lično zainteresovan dodijelio onom koje on kontroliše; U njegove kriminalne radnje umiješani i uposleni u VSTS (05.02.2024.)

Piše: Slobodan Vasković


Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda BiH, počinio je ogroman broj krivičnih djela i istraga protiv njega mora biti detaljna i sveobuhvatna kako bi se utvrdio ukupan obim zločina.


Debevec, koji se već drugi mjesec nalazi u državnom zatvoru u Vojkovićima, ne bi trebalo nikako da izlazi iz njega šta je sve počinio.


Debevec je teško zloupotrebljavao CMS sistem pri odabiru sudskih vijeća u pojedinim predmetima za koje je bio lično zainteresovan.


CMS je sistem za automatsko upravljanje predmetima u sudovima koji svaki novi predmet automatski dodjeljuje nekom od sudija ili sudskih vijeća. 


(Sudska vijeća su fiksna, sastavljena od tri člana i njima CMS, takođe, direktno/automatski dodjeljuje predmet).


Za predmete za koje je bio zainteresovan, Debevec je našao zaista sofisticarn način da zloupotrijebi CMS sistem i da, naoko, sve izgleda kako treba, a, suštinski, sve je urađeno na kriminalan način; Odnosno, on je te predmete dodjeljivao vijećima i sudijama koje je on stoposto kontrolisao.


Činio je to tako što je iz CMS sistema brisao sva ostala vijeća, dok ne bi ostalo samo ono koje njemu odgovara, nakon čega bi CMS “dodijelio” predmet tom vijeću.


Nakon toga, u sistem su vraćana sva ostala vijeća i tako je pokrivao nedjelo.


Nije to Debevec sam radio, jer nije bio stručan, već je te kriminalne poslove za njege činio jedan od iskusnih IT stručnjaka, uposlen u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.


Njegovo ime još uvijek neću objaviti, jer je istraga oko ovih zloupotreba u toku.


Istraga oko Debeveca se širi o čemu svjedoči i podatak da bi u Tužilaštvu BiH danas trebalo da bude saslušan jedan član VSTS u svojstvu svjedoka. Svojstvo svjedoka, kada je taj član VSTS u pitanju, će se, izvjesno, pretvoriti u svojstvo osumnjičenog.


Debevec je, zajedno sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom OSA BiH, pritvoren zbog ilegalnog prisluškivanja sudija i tužilaca BiH u slučajevima “Respiratori” i “Diploma”. Obojica su u pritvoru, a dosadašnja istraga pokazala je da su “Respiratori” i “Diploma” tek kapi u moru kriminala koje su počinili Osmica i Debevec.