уторак, 28. септембар 2021.

Pravno nasilje bijeljinskog Konzorcijuma Kriminalnih Sudija je metastaziralo i prijeti da izazove “uzimanje pravde u svoje ruke”, što bi bilo pogubno; Džida, Hanušić i Salihbegović moraju hitno biti udaljeni sa svojih funkcije, jer su prijetnja miru u Bijeljini

Edvard Munk - "Krik"

Piše: Slobodan Vasković


1. 

U vezi Vašeg upita, imajući u vidu da tražite hitnost u postupanju, dostavljamo Vam odgovor Ureda disciplinskog tužioca (UDT/Ured) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u formi e-maila, a ne rješenja, kako to predviđa Zakon o slobodi pristupa informacija BiH:


“Ured je u dosadašnjem radu zaprimio ukupno 17 pritužbi na povredu dužnosti sudije Zorana Džide. UDT je pokrenuo disciplinski postupak 2004. godine protiv sudije Džide, koji je okončan odlukom kojom je utvrđena odgovornost za disciplinski prekršaj propisan članom 56. tačka (8) i tačka 23. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, uz izrečene mjere javne opomene i smanjenja plate.

 

UDT je primio ukupno 11 pritužbi na povredu dužnosti sudije Sedike Bajić, a 6 pritužbi na povredu dužnosti sudije Elbise Muharemović Karić. Protiv ovih sudija do sada nisu pokretani disciplinski postupci.”

Hvala na upitu. 

S poštovanjem,

Ured disciplinskog tužioca

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH


2.

Troje sudija Okružnog suda u Bijeljini, čiji je predsjednik notorni kriminalac Zoran Džida, prijavljeno je Kancelariji disciplinskog tužioca 34 puta i samo je jednom, davne 2004. godine, Džidi izrečena javna opomena i smanjenje plate.


3.

Kazna je komična, jer Džida, a ni ostale sudije,koje ću navesti, ne žive od plate već od “narkuvica” koje im daju kriminalci: od korumpiranih političara, preko narkodilera, pripadnika velikih narkoklanova, pa do zaštitnika ubica, o čemu ću uskoro iznijeti detalje.

4.

Uz navedene sudije, dio zločinačke hobotnice koja je isisala svu srž prava iz ovih institucija i umjesto nje unijela esenciju zla, spadaju i Stela Nađević, iz Osnovog suda, te Alma Salihbegović, Ivica Sekulić, Dragan Edeljić i Dragana Simanić, iz Okružnog suda Bijeljina.





5.

Šefovi bijeljinskog Konzorcijuma kriminalaca-sudija je Zoran Džida, predsjednik Okružnog suda Bijeljina i Aid Hanušić, predsjednik Osnovnog suda Bijeljina.



Džida i Hanušić sve nezakonitosti čine “u četiri ruke”, čvrstim dogovorima  o kriminalnim aktima koje treba sprovesti.


6.

Džidina “specijalnost” je mijenjanje vijeća, u jednom postupku, po želji onog koji plati, a mimo svih zakonskih normi. Jednostavnije rečeno, veliki broj sudija Osnovnog i Okružnog suda u Bijeljini i ne koriste zakone, čak ni rupe u njemu, već sude po utvrđenim adhok “pravilima”, nepostojećim u zakonima i sudskoj praksi, kako bi presudili u korist nalogodavaca. 



7.

Njegov glavni pravosudni dželat trenutno je Elbisa Muharemović Karić.


8.

Protiv svih navedenih podnešene su Pritužbe Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS, ali nemoguće je riješiti sve zločine koje čine bez direktne intervencije Halila Lagumdžije, predsjednika VSTS, kojem neophodnu podršku moraju pružiti Kristijan Šmit, visoki predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.


U ovom trenutku, od male pomoći su krivične prijave koje se podnose protiv navedenih, jer je stanje u Tužilaštvu BiH potpuno nesređen i vrlo košmarno zbog izvjesnog odlaska Glavne tužiteljke Gordane Tadić.

9.

Okružni sud u Bijeljini, ali i Osnovni sud u tom gradu nisu zaštitnici kriminala, već njegovi generatori, budući da svi koji se bave nedozvoljenim radnjama znaju da je potrebno samo odvojiti propisanu “tarifu” za određenog sudiju i da, nakon toga, ne postoje zakoni niti propisi po kojima bi se trebalo suditi, već se presuđuje u skladu sa željama onih koji su platili sudije; Taj kriminal otišao je tako daleko da je, prosto, nemoguće stati mu kraj bez najradikalnijih poteza.


10.

Najradikalniji bi bio suspendovati gotovo sve aktuelne sudije Oklružnog i Osnovnog suda i dovesti nove koji bi ove izgubljene, otete, kidnapovane pravosudne institucije vratili u okvire zakonitosti i spriječili dalje desperadosko ponašanje.


Slučaj firme “Alumina” samo je jedan od bezbrojnih u kojima se apsolutno ne poštuje pravo, već se sudi i presuđuje po željama naručilaca presuda.



11.

Jedan od specijaliteta Osnovnog i Okružnog suda, čije sudije djeluju u zločinačkoj sinergiji jeste da Osnovni sud vodi postupak protiv jedne stranke, a u istom postupklu presudi protiv druge stranke, koja uopšte nije u postupku. Okružni sud na žalbe, u istom postupku, potvrdi presudu protiv treće stranke.


Djeluje apsurdno, ali, nažalost, to je istina i VSTS sve lako može utvrditi inspekcijom i provjerom “rada” i “presuda” dva navedena takozvana suda.


12.

Konzorijum sudija-kriminalaca iz navedenih “sudova”, takđe, bez ikakvih problema usvaja tužbene zahtjeve bez ikakvog osnova, bez bilo kakvih dokaza, a vijeća potvrđuju presude izrečene na osnovu ničega!


U zločinački “ručni rad” sudija Osnovnog i Okružnog suda, na čijem čelu su Zoran Džida i Aid Hanušić spada i nezakonito utvrđivanje pravosnažnosti i izvršnosti presuda prije dostavljanja svojim žrtvama, koji nisu platili pa su predodređeni za pravosudni odstrel. O neurednom vođenju postupaka, koje karakterišu česte izmjene imena tuženog, toliko je dokaza da bi se šleperima mogli voziti.


13.

Bezakonje je toliko uzelo maha da ne predstavlja samo rušenje svih interesa države BiH, već je samo pitanje trenutka kada će proizvesti nasilje na ulici, odnosno da teško oštećeni građani počnu uzimati pravdu u svoje ruke.

14.

Nažalost, od takve situacije dijele nas mikroni vremena i ne bude li hitne i čvrste reakcije VSTS, potpomognute najznačajnijim međunarodnim Kancelarijama, umrežena sudijska mafija u Bijeljini, svojim zločinačkim postupcima, dovešće do otvorenog nasilja. (nastaviće se)