субота, 25. септембар 2021.

Crveni Sektaš Čovičković protiv Crvenog Sektaša Talića - počinje krivično suđenje godine

Čovičković i Dodik


Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Crvena Sekta, poznata i kao SNSD, u toku svog postojanja je iznjedrila vrlo širok spektar kriminalaca. Među njima posebno mjesto zauzimaju kriminalni kapitalci, poput Milorada Dodika i njegovih kumova. Ipak, u Crvenoj Sekti se našlo mjesta i za džeparoše, sjecikese, falsifikatore, nasilnike...

 

2.

Od lokalnih izbora je prošlo deset mjeseci. Od tada do danas, potpuno nezasluženo, pomalo su u drugi plan gurnute dvije glavne „zvijezde“ proteklih lokalnih izbora - Dragan Kremenović Puger i Brane Čovičković Buzdovan.


Čovičković i Puger (u pozadini)

3. 

Što se tiče Pugera, kao pametnijeg člana pomenutog dvojca, on je odmah nakon poraza Crvene Sekte u Banjaluci shvatio da ta mafijaška organizacija nema budućnost. Puger se više ne pojavljuje na skupovima Crvene Sekte čak ni u Borkovićima. 



Nije isključeno ni to da je Puger u međuvremenu shvatio da mu je dr Vlado Crta Đajić preoteo titulu dežurnog klovna, pa se dobrovoljno stranački penzionisao.


4. 

U svakom slučaju, za Pugera ćemo još čuti, jer se očekuje da će uskoro Okružni sud u Banjaluci odlučiti o njegovoj žalbi protiv presude kojom je osuđen na kaznu zatvora od 8 mjeseci, a o čemu sam pisao u mom tekstu - Režimski Kartel: Presuda/Dodikov prijatelj Puger osuđen, 16.09.2020., za krivična djela ,,Falsifikovanje isprave“; „Prikrivanje” i “Lažno prijavljivanje” na Jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci i novčanu kaznu od četiri hiljade KM (dokumenti).

Radojičić, Puger, Dodik

5. 

Dok Puger čeka drugostepenu presudu, njegov stranački partner Brane Čovičković, poznat i pod nadimkom Buzdovan, priprema se za prvostepeni krivični postupak. Na moj upit, Osnovni sud u Banjaluci mi je odgovorio da je u krivičnom postupku koji se vodi protiv Čovičkovića zakazan glavni pretres za ponedeljak,  27.09.2021. godine, sa početkom u 8,30 časova.


6. 

Čovičkoviću se sudi za krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti. Za nepovjerovati je da je Čovičković to krivično djelo učinio na štetu Nenada Talića, takođe člana Crvene Sekte. Nema sumnje da život ponekad zna režirati prave tragikomedije, sa elementima trilera.


Nenad Talić, kriminalac Stojan Vukajlović, Radojičić

7.

Nenad Talić je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio (a i sada je) direktor JU Sportski centar „Borik“. Očigledno ne mareći za stranačku solidarnost, Čovičković je 19.06.2019. godine Taliću zaprijetio da će ga nokautirati. Uplašeni Talić je promptno prijavio Čovičkovića tužilaštvu, a ta prijava se još promptnije pretvorila u optužnicu.



 8.

Ne treba zaboraviti da je Čovičković višestruko presuđivani falsifikator i nasilnik. Već sam pisao o tome da je on prvi put osuđen 2007. godine i to zbog krivičnog djela Falsifikovanje isprave



Nakon toga, on je 2015. godine osuđen za krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti.

 


U oba postupka Čovičkoviću su izrečene mizerne sankcije, što ga je samo motivisalo da nastavi sa vršenjem krivičnih djela, pa čak i na štetu drugih članova Crvene Sekte.


Čovičković

9. 

Za najnoviji krivični postupak protiv Čovičkovića je zadužena sudinica Radmila Medaković, koja je prema podacima sa sajta Osnovnog suda u Banjaluci šef Krivičnog odjeljenja tog suda. Javnost sa nestrpljenjem očekuje da vidi da li će ona Čovičkovića strpati u neki od KPZ-ova, gdje mu je odavno bilo i mjesto.


10. 

Ovdje treba reći da će Čovičkovića u krivičnom postupku braniti advokat Dejan Miletić. Riječ je advokatu koji najbliže sarađuje sa kriminalcem Stojanom Vukajlovićem, takođe advokatom. Ovom prilikom najavljujem da ću u narednom periodu protiv Miletića i Vukajlovića podnijeti tužilaštvu krivičnu prijavu, u vezi sa zastupanjem Zdravstvenog fonda Republike Srpske.

11. 

Na kraju, treba spomenuti još jednu spodobu, bez koje cijela priča ne bi bila potpuna. Radi se o Čovičkovićevom zetu, notornom kriminalcu i lažnom svjedoku Nikoli Aleksiću. Aleksić je totalna budala, pa se tako u više navrata hvalio da će preko Slobodana Ćelića, republičkog javnog tužioca, kod sudinice Medaković srediti oslobađajuću presudu za svog tasta Čovičkovića. (nastaviće se)