среда, 21. јул 2021.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, kao i njegov kabinet, zbog “ranije preuzetih obaveza“, potpuno “zaboravili” obavijestiti javnost da je Crveni Sektaš i kriminalac Zoran Popović, direktor “Vodovoda” naredio radnicima te firme da ne komuniciraju sa Gradskom upravom i zabranio održavanje Nadzornog odbora; Popović samo na jednom posliću ukrao tri miliona KM


Piše: Slobodan Vasković


1.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, blagoglagoljiv je, pun optimizma, “ideja”, “vizija”, “percepcija”… i ostalih “značajnih” riječi, koje, nakon što ih izgovori, postaju uludo bačene riječi; Izgovorene manipulacije radi, a ne nekog ozbiljnog razloga koji bi garantovao ostvarenje bar zapete između tih riječi, a kamoli cijele riječi u svoj njenoj punoći.


2.

Sve što gradonačelnik izgovori, listom je zasnovano na rijetko viđenoj  narcisoidnosti koja je bez ikakvog osnova, jer se oslanja, isključivo, na sve šupljija obećanja. Prije kojih su bila šuplja, a nakon kojih slijede najšupljija.


3.

Toliko su ta obećanja šuplja da podsjećaju na rešeto, a mečke ni na vidiku koja bi se njime uplašila, tako da imamo novu narodnu poslovicu  da se “rešetom plaši rešeto”. Mečka je izbačena.


4.

Od svih silnih “percepcija”, gradonačelnik je zaboravio da radi svoj posao i, na primjer, obavijesti javnost da je kriminalac zaista visokog ranga Zoran Popović, jedan iz ergele pljačkaša - multimilionera koje je stvorio Moralna Nakaza Igor Radojičić, otjerao članove Nadzornog odbora, 13.07.2021. godine i nije im dao da održe sjednicu.


5.

Nadzorni odbor imao je namjeru da raspravlja o materijalima koji ukazuju na brojna kriminalna djela koja je počinio Popović; Međutim to se, iz navedenih razloga nije desilo, a kriminalac Popović argumente za ponižavanje Nadzornog odbora (NO) nalazi u sopstvenoj “presudi” da je NO nezakonito izabran i zbog toga im ne dozvoljava pristup.


6.

Apsurd je da se kriminalac Popović ponaša kao da je Sud, iako ga je Sud već poodavno morao presuditi na višegodišnju robiiju, pa je odlučio da dok se ne riješi upravni spor, koji je “Vodovod” pokrenuo protiv odluke o imenovanju NO, članovima nema ulaska. 


7.

Popović, ukratko, tvrdi da je Nadzorni odbor nezakonito imenovan, kao da je on Sud i odlučuje umjesto Suda, prije pokrenutog, a kamoli okončanog postupka. 


8.

Kabinet gradonačelnika je “zaboravio” da obavijesti javnost o ovom prostačkom, nezakonitom, kriminalnom činu u kojem je teško zloupotrijebljen čak i Portir banjalučkog “Vodovoda”, koji je dobio zadatak da otjera članove NO “milom ili silom”.



Saopštio im je, Portir, usmeno, da je tako “naredio direktor Popović” i da “ulaska, a ni sjednice nema”!


9.

Samo po sebi se nameće pitanje da li je “Sektaški direktor Popović” naredio i gradonačelniku i Kabinetu gradonačelnika da se ne oglase o teškom incidentu ni osam dana nakon što se dogodio?!


10.

Pomišljao sam da postavim pitanja gradonačelniku i Kabinetu gradonačelnika u vezi sa ovim Popovićevim kriminalnim aktom, ali sam shvatio da je to uzaludan posao, jer mi nisu odgovorili ni na upit upućen 10.07.2021. u vezi činjenice da firma "Georg - komerc" d.o.o. Banjaluka nelegalno gradi nasip u naselju Ada i da je zbog tog nezakonitog posla posebno ugrožena kuća starice Veselke Jovičić, o čemu sam detaljno pisao.



Tražio sam od njih da se izjasne koje radnje je Odjeljenje za inspekcijske poslove preduzelo kako bi zaustavilo nelegalnu gradnju pomenutog nasipa”?



Niti su šta odgovorili, niti su se izjasnili; Sve “razumijem” - mora da su preopterećeni poslom, čim nisu zaustavili, bar nekim performansom na nasipu, urušavanje kuće starice Veselke Jovičić.


11.

Ili, pak, može biti da je Kabinet gradonačelnika, zajedno sa gradonačelnikom, prezauzet osmišljavanjem i davanjem šupljih intervjua, koji su toliko isprazni da bi gradonačelnik trebao da propadne od stida zbog njih, kada bi ga imao; Međutim, da ima stida, ne bi bilo mjesta za narcisoidinost. 


12.

Samopromocija, garnirana neviđenim narcizmom, “igra” do određenog nivoa na političkoj ljestvici, nakon čega ljestvica postaje pritka koja samopromovisanog počinje žestoko da udara po leđima. Gradonačelnik je mlad, tek će da osjeti pritku, kao drugu stranu narcisoidne, ničim podržane, takozvane politike.


13.

Sramno je što je kriminalac Popović zabranio svim radnicima Vodovoda svaki kontakt sa Gradskom upravom i intenzivno ih prati u njihovom ponašanju, a Gradska uprava o tome ne progovara ni riječ!!!


14.

Ko je Popović koji sebi daje za pravo da na taj način maltretira radnike, progoni ih, prati, što je nezakonito i što je kažnjivo? I zašto Stanivuković i njegov kabinet o tome ćute?!


15.

Popović je značajan točkić u Crvenoj Sekti i njegovo kancerogeno djelovanje ne iznenađuje; Primitivizam Pljačkaša poput njega je očekivan, ali je krajnje neočekivano ćutanje gradonačelnika i  njegovog Kabineta! 


16.

Ako nije, onda smo imali Velika Očekivanja čije ispunjenje dočekati nećemo; Bar za ove vlasti u Banjaluci; Što se tiče Sektaša, njima je ionako kraj, ma koliko se Popović i dalje ponašao kao Zvijer, što enormnu pljačku, koju je počinio, pokušava prikriti neljudskim ponašanjem, progonom radnika i ostalim mafijaškim metodama koje su samo dio arsenala Crvene Sekte čiji je cilj biološki nestanak naroda.


Crvena Sekta nestaje sa scene, najkasnije, nakon izbora 2022. godine, bez obzira na to da li će Stanivuković sve do tada biti nijem na postupke Bagre!


17.

U nastavku ću navesti samo neka od nedjela Popovića zbog kojih su Gradska uprava, Kabinet gradonačelnika, gradonačelnik… već odavno morali protiv te protuve podnijeti krivične prijave i zahtijevati njegovo hitno procesuiranje.


Tim više, jer je Popović odbornik Crvene Sekte u Skupštini grada!


18.

Izvještaji i planska dokumenta za 2021. godinu nisu, na godišnjoj redovnoj skupštini akcionara, usvojeni “Vodovodu”, odnosno Hulji Popoviću zbog brojnih nepravilnosti i nezakonitosti koje se dešavaju u toj firmi.


19.

U Izvještaju za 2020. godinu preduzeće „Vodovod“ Banjaluka ima prikazan gubitak vode na mreži od 40%, što znači da je stvarni gubitak mnogo veći. Pri tom, uprava nije dala analitički prikaz uzroka tog gubitka, niti daje ikakav prijedlog za njegovo smanjenje;


20.

U preduzeću se ne poštuje Zakon o javnim nabavkama. 


Analizom javnih nabavki izvršenih od 01.01. 2020. godine, uočljiva je nabavka na mjesečnom nivou putem direktnog sporazuma: Riječ je o cca 140 postupaka javnih nabavki u iznosima od 10K M pa sve do 6.000 KM, što, kada se sabere, ukupno iznosi između 200.000 do 300.000 KM po nabavci;


Ovakav vid nabavke višestruka je povreda Zakona o javnim nabavkama (cijepanje LOT-ova) koja nije ništa drugo do netransparentno, ali vrlo efikasno, nekontrolisano i rasipničko trošenje javnih sredstava. 


Ovdje je bitno napomenuti da se sve te javne nabavke mogu svesti u 12 do 14 LOT-ova na godišnjem nivou, umjesto pomenutih 140!


21.

Uz to, Popović putem direktnog sporazuma vrši javne nabavke i od dobavljača s kojima već postoje ugovori zaključeni kroz otvoreni postupak za istu vrstu robe i usluga! Popović, u prevodu, da bi me razumjeli uži Kabinet gradonačelnika i gradonačelnik, pljačka na svakoj nabavci. I to krupno!


22.

Najveći i najmarkantniji problem javnih nabavki je, bez sumnje, kupovina zgrade, tačnije dijela zgrade ZIBL Banjaluka, jer je jasno da je riječ o milionskoj pljački.


Za cca 1.000 m2 prostora (prizemlje i dva sprata) plaćeno je 2.640.000 KM prije par godina.


Tokom aprila, u jeku korone, zaključen je ugovor o rekonstrukciji i adaptaciji ovog prostora u iznosu od 2.633.651,32 KM sa građevinskom firmom „Korićanac“, što znači da će građani platiti  kvadrat poslovnog prostora znatno iznad 5.000 KM, u zgradi staroj više od 40 godina, skuplje mnogo od bilo koje novogradnje.


23.

Uprkos zahtjevima iz Kabineta gradonačelnika da se ova nabavka zaustavi, do toga nije došlo; Pošto se radi o kupovini gotovog prostora i njegovoj rekonstrukciji, što podrazumijeva da nema kupovine zemljišta, novih dozvola i priključaka, ni grubih građevinskih radova, neobjašnjivo je kako jedan m2 u ovom aranžmanu košta preko 5.000KM, osim ako se nema u vidu činjenica da na ovakvim poslovima oni koji ih sprovode uzimaju u sopstveni džep najmanje 60 posto, što u ovom slučaju znači cca tri miliona KM. (nastaviće se)