среда, 8. јун 2016.

Potencijal

piše: Slobodan Vasković

1.
Dragan Čović i Milorad Dodik nedavno su tajno posjetili Miroslava Lajčaka, visokog funkcionera Slovačke, koja 01.07. preuzima predsjedavanje EU.

2.
Čović i Dodik dogovarali su, kako se nezvanično tvrdi, sa Lajčakom ubrzanje puta BiH ka EU za vrijeme predsjedavanja Slovačke, što je baš začuđujuće, jer Dodik ne priznaje BiH. 

3.
Lajčak im je sugerisao da ubrzaju reformske procese kako bi Slovačka pomogla BiH na putu ka EU.

4.
Nejasno je zašto Režimski mediji nisu objavili ovu Dodikovu posjetu Lajčaku, niti su HDZ-ovi mediji objavili da su dva najučinkovitija agenta hrvatskih nacionalnih interesa u BiH bili u posjeti slovačkom diplomati.

5.
Dodik je obećao da će sve učiniti za BiH, dok RS nije spominjao. A i što bi, kada je ionako na pragu raspada.

6.
Jedan od najznačajnijih Dodikovih i Čovićevih zajedničkih postupaka na ubrzanju BiH ka EU jeste odluka o metodologiji popisa stanovništva u BiH, koju je donio Velimir Jukić.

Drugi dio dogovora je da za Jukićevo nametanje odluke optuže Borjanu Krišto.

Treći dio je pokušaj izazivanja sukoba SDA i SDS-a, kako bi se SNSD, srpsko krilo HDZ-a BiH, uvukao u Savjet ministara BiH. 

7. 
Nije mi poznato koliko je Lajčak ovaj put “uzeo za ruke”. 

Dok je bio visoki predstavnik u BiH, njegovi gobleni bili su baš skupi. Ljetovanje u Dubrovniku košta.

8.
Košta i proširenje placa u centru Banjaluke. Osim ako niste premijer, pa vam gradska uprava da kvadrate ispod svake cijene. 

Kriza je baš velika, čim su popusti toliki.

Gradska uprava razumije Vladu RS, sve njene teškoće, pa je premijerka proširenje placa u Centru dobila po 40% nižoj cijeni od uobičajene na Periferiji Grada.

Imam sve cifre, uskoro opširnije.

9.
Ako je Grad mogao dati Budi Stankoviću džaba stotine dunuma, što ne bi premijerki dao po sniženju. 

Uzgred, Slobodan Gavranović pokušava da opere ruke od kriminalne akcije “Spasimo Budu”, kojom su Grad, Pravobranilaštvo&co počinili niz teških krivičnih djela i Budi Stankoviću omogućili da ozakoni otimačinu cca 30 dunuma zemljišta.

Budo je tuđe zemljište prodao firmi “Bingo” za  7,3 miliona KM.

Grad je tužio, a Stojčinović Mirko, pravobranilac, uz dogovor sa Gavranovićem, tužbu povukao, kako Budo ne bi morao da vrati 7,3 miliona. Ili da Grad plati odštetu od 30 miliona “Bingu”, jer su ih prevarili.

Onda je Vasković sve objavio, pa je Gavranović odlučio da se pokuša izvući iz cijele te priče, žrtvujući Stojčinović Mirka. Stojčinović Mirko je shvatio.

Igra Prevaranata je još u toku, a kome je do podsjećanja na cijelu priču, tekst je ovdje.


10.
Fantomke su u Banjaluci pravi modni hit. I u supermarket se ide sa njima. Po fasungu, pa ko fasuje.

11.
Nije tačno da u RS sve propada. Ima firmi koje se razvijaju i proširuju djelatnost. Na primjer, Klub Novinara Banjaluka više ne štiti samo novinare. Sada štiti i Ministra policije. 

12.
Nakon silnih neriješenih ubistava, ranjavanja, pljački, manipulativnih antiterorističkih “Ruben” akcija, pljački na autoputu…., Ministru je baš trebala novinarska podrška. Zato je i došao na sastanak bez Fantomke. Da ga se prepozna.

13.
Klub Novinara u Ministru je prepoznao Potencijal. Novu dimenziju muškosti.

Uložili su oni u njega, uložiće i on u njih. 

14.
Vjerujem da će Klub Novinara uskoro shvatiti i Potencijal Grigorija i Hrizostoma. I organizovati zajednički moleban sa njima.

Na taj način uspjeli bi zaštiti i Crkvu, njen Fantomski dio, a sigurno bi taj moleban pomogao Grigoriju da kvalitetno rasproda inventar “Metohije”.

Nakon toga bi Hrizostomovom “Putevoditeljicom” mogli krenuti u obilazak Grigorijevih hotela i Hrizostomovih bircuza.  

15.
 Marko Pavić ubrzano lično asflatira sve prilaze Prijedoru, kako Opozicija na Protest ne bi mogla doći njegovim putevima. U Njegov Grad, na Markov Trg, pred Njegovu opštinu. Koje mu je otac ostavio.

16.
Na Markovom trgu baš je uzavrelo!