среда, 3. август 2022.

Steže se tužilački obruč oko banjalučkog narko dilera Nikole Aleksića

Narkodiler Nikola Aleksić


Piše: Slobodan Vasković

 

Već godinama pišem o narko dilerima koji truju djecu širom Bosne i Hercegovine. Tužilaštva u Bosni i Hercegovini rade sporo, ali ipak rade. To se posebno odnosi na posljednjih godinu dana.

 

Zahvaljujući podacima dobijenim razbijanjem aplikacija Sky i Anom, u nekoliko tužilačkih akcija je razbijeno nekoliko jakih narko grupa. Među uhapšenima je i nekoliko narko kapitalaca, poput Milana Matkovića, trostrukog ubice i jednog od najvećih narkobosova u Evropi, Elvisa Keljmendija, desne ruke Osmana Mehmedagića Osmice (direktora OSA BiH), a ranije još Bojana Cvijetića, Aleksandra Nikolića, Željka Radovanovića Kreče, te ubica NarkoKlanova Jelenka Kneževića, Jovana Jošila i brojni drugi…


Narkodiler Aleksić (lijevo) na skupu Crvene Sekte

Tužilaštva u Bosni i Hercegovini trenutno rade u nekoliko krupnih predmeta. U jednoj od narednih akcija će biti uhapšen banjalučki narko diler Nikola Aleksić, zaposlen u Vladi RS. Jedno od tužilaštava u Bosni i Hercegovini je u završnoj fazi istrage protiv njega, a prema mojim izvorima tužioci imaju više nego dovoljno dokaza o njegovoj povezanosti sa Kavačkim klanom.


On je direktna veza između Milosava Savkovića, načelnika Sektora za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP RS sa crnogorskim kavčanima, o čemu sam detaljno pisao. Podsjećam na tekst "Savković, visoki funkcioner MUP RS i Ljubana Ećima - “Kelt” među Kavčanima pere narkonovac izgradnjom zgrade u Banjaluci"

 

Aleksić je trebao biti uhapšen još 2011. godine. Tada je u akciji „Kanon“ uhapšeno 11 članova narko klana na čijem čelu se nalazio Dragoljub Pašagić zvani Paša. Baza te grupe je bio kafić „Magic Star“ u banjalučkom naselju Mejdan.


Interesantan je način na koji je Aleksić izbjegao hapšenje. Njega su nekoliko mjeseci prije sprovođenja akcije „Kanon“ priveli inspektori MUP-a. Uplašeni Aleksić je u zamjenu za slobodu pristao da otkrije sve informacije o Pašinom narko klanu. On je u narednim mjesecima inspektorima dojavljivao informacije o licima sa kojima se Paša sastaje u kafiću „Magic Star“ i druge bitne informacije.


Aleksić je inspektorima kao drugorangiranog u hijerarhiji pomenutog narko klana označio Danijela Delića zvanog Dela koji sada, osim što dila, prari i Vladu Crtu Đajića na svim skupovima Sekte. 



Među uhapšenima je tada bio i Dragan Tepić, sitni narkoman. Upravo je Aleksić predložio inspektorima da stisnu Tepića, jer je njegova procjena bila da će Tepić otkucati sve informacije o Deli, sa kojim je bio blizak. To se na kraju i desilo, jer je Tepić u zamjenu za status svjedoka svjedočio na sudu protiv Dele. Dela je pravosnažno presuđen na kaznu zatvora od 4 godine, dok je cijela grupa osuđena na 25 godina zatvora. (nastaviće se)