субота, 27. август 2022.

Budo Stanković pokazuje sve veću nervozu; Crvena Sekta će vrlo izvjesno po prvi put biti poražena u Laktašima

Piše: Slobodan Vasković


1. 

Posljednjih dana je primjetno da tablodi Crvene Sekte pokušavaju da unesu razdor u redove SDS-a u Laktašima. Ti pokušaji su providni u tolikoj mjeri da mi djeluje da su ih osmislili Vlado Crta Đajić i Srđan Mazalica.


2. 

Iz pomenutih aktivnosti se može isčitati ogromna nervoza Budimira Bude Stankovića, omiljenog Dodikovog kuma. Budo je stvarni šef Gradskog odbora SNSD-a Laktaši. Aktuelni gradonačelnik Laktaša, Miroslav Bojić, ima ulogu Budinog potrčka i ništa više.


3.

Budo je iskusni lisac, a o politici zna mnogo. Dobro upućeni u politička dešavanja u Laktašima govore da Budo nikada nije bio zabrinutiji. Razlog je jednostavan, ovo su prvi izbori na kojima bi Crvena Sekta mogla biti poražena u Laktašima.

 

4.

Po prvi put u posljednjih dvadesetak godina neka od opozicionih stranaka je uspjela da formira snažan gradski odbor u Laktašima. Radi se o SDS-u, na čijem čelu se nalazi Aleksandar Trninić.

 

5.

Trninić je na lokalnim izborima 2020. godine predvodio listu SPS-a, jer je prethodno bio istjeran iz stranke od strane sada već čuvenog preletača Željka Babića. Babić je poslije nekoliko preleta konačno sletio u stranku Petra Đokića.

 

6.

Iako u potpuno beznačajnoj stranci, Trninić i njegova ekipa su na listi SPS-a osvojili 2.198 glasova (13,01 %). Na istim izborima lista SDS-a je osvojila 2.917 glasova (17,27 %).

 

7.

Nakon što je Željko Babić izletio iz SDS-a, Trninić se sa svojom ekipom vratio u SDS. Pomenute brojke jasno govore da će SDS u Laktašima na predstojećim izborima osvojiti ne manje od 30 % glasova (oko 4.800 glasova) i da se lako može desiti da bude u egalu sa Crvenom Sektom.

 

8.

Što se tiče izbora za inokosne funkcije, kada se glasovima birača koji će glasati za SDS dodaju glasovi birača koji će glasati za PDP i Pokret Nebojše Vukanovića, dođe se do cifre od oko 8.000 glasova, što je dovoljno za pobjedu u Laktašima.


9. 

Ovdje treba reći da Buda trenutno muče i drugi problemi. Ranko Karapetrović, prethodni načelnik Laktaša je vrlo blizak Igoru Radojičiću. Karapetrović računa na to da će nakon dolaska Radojičića na čelo SNSD-a on preuzeti Gradski odbor Laktaši i kandidovati se za gradonačelnika na lokalnim izborima 2024. godine.

 

10.

Iako je u prethodnih dvije godine bio istisnut iz Crvene Sekte u Laktašima, Karapetrović je zadržao jak uticaj među članstvom i već neko vrijeme priprema teren za uklanjanje Buda. Prije nekog vremena Budo je preko posrednika poslao Karapetroviću prijeteće poruke, ali to očigledno nije uplašilo Karapetrovića.


11. 

Već sam pisao o tome da se Budo nalazi prvi na spisku tajkuna koje Igor Radojičić planira izbaciti iz Crvene Sekte, nakon što prethodno izbaci Milorada Dodika. (nastaviće se)