понедељак, 22. август 2022.

Aco Makedonac, dvostruki ubica u pokušaju i Dževad Halilović: Pranje narko Novca Željezom za Kartel "Tito i Dino", jedan od najvećih Gangova na svijetu; Mičić i Halilović zajednički nabavljaju narkotike za preprodaju

Ljubiša Ćosić, Milorad Dodik i Aco Makedonac


Piše: Slobodan Vasković


1.

Aleksandar Mičić, zvani Aco Makedonac, dvostruki ubica u pokušaju, pere narkonovac za jedan od najvećih narkokartela na svijetu “Tito i Dino” objavio sam 20.08.o.g., a glavna spona je Mirza Gačanin koji živi u Holandiji i jedna je od ključnih tačaka preko koje se prelivaju ogromne količine narkonovca, ali i narkotika.


2.

Gačanin je uvijek tamo gdje ima prljavog novca i narotika, pa i ne čudi da je u izvrsnim odnosima sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom OSA BiH, glavnim informantom i saradnikom svih velikih kartela u Regionu.


3.

Gačaninovi dugogodišnji prijatelji u narko poslovima, posebno pranju narkonovca, su bračni par Halilović - Dževad i Jasmina. 


Jasmina Halilović je vlasnik firme “Tranzitexport” doo Sarajevo, koja sa narkonovcem posluje već duže od deceniju, dok je Dževad Halilović vlasnik firme “Tranzit WEST”, koja je osnovana 2020. godine.



Naravno, vlasnik obje firme je Dževad Halilović i on je jedna od ključnih osoba koja radi sa Mirzom Gačaninom već godinama na pranju narkonovca.


4.

Aleksandar Mičić, zvani Aco Makedonac, upravo sa Dževadom Halilovićem zajedno pere novac za kartel “Tito i Dino”, a naslonjeni su direktno na Mirzu Gačanina.


narkodiler i perač narkonovca Mičić

Halilovićeve firme bave se željezom i preko kupovine/prodaje tog građevinskog materijala peru pare od prodaje narkotika.

5.

Halilovićeve firme snabdijevaju željezom Makedončeve firme koje grade zgrade na teritoriji Istočnog Sarajeva; Na taj način se, osim željeza, u izgradnju zgrada ubacuje i prljavi novac koji se potom, kroz prodaju stambenih i poslovnih prostora, ubacuje u legalne tokove.


Mičić i Halilović posjeduju i zajedničko skladište željeza u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu.


Njih dvojica su i narkodileri, a kokain su zajedno kupovali i prodavali. 





Shema je očekivana - kokain koji su kupovali nabavljao im je Gačanin u Holandiji, a uvozili su ga preko Halilovićeve firme.


6.

Halilovića je saslušavala i SIPA zbog veza sa Mirzom Gačaninom, ali je on rekao da mu je posudio novac, nekih 1,7 miliona KM i negirao svaku vrstu nezakonitih i kriminalnih radnji.


7.

Međutim, sve je to tek šuplja priča, jer Halilovića, kao ni Mičića niko nije nikada ozbiljnije ni istraživao. Svaka finansijska istraga pokazaće da se radi o notornim i to velikim narkodilerima i još većim peračima prljavog novca od narkotika.


8.

Aco Makedonac trenutno “radi” na više projekata pranja narkonovca o čemu ću detaljnije pisati narednih dana, a važno je naglasiti da nije uspio da sakrije soje veze prema Mirzi Gačaninu, NarkoKartelu “Tito i Dino”, kao ni prema monstruoznoj narkogrupi Veljka Belivuka, čiji je glavni perač bio.


9.

Mičić je I dvostruki ubica u pokušaju. Tako je pokušao da ubije Gorana Sikimu, takođe narkodilera, ispaljujući mu četiri hica u leđa (u noći 01/02.01. ove godine), ali ga je korumpirano pravosuđe u Istočnom Sarajevu sačuvalo na slobodi, jer je proveo svega pentaestak dana u pritvoru.

10.

Pisao sam o tome detaljno u nizu tekstova, a glavni zaštitnici Mičića bili su tada, kao i sada, Branislav Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo, kao i Siniša Kostrešević, Kavački Narko"General” i direktor Policije RS. (nastaviće se)