понедељак, 29. август 2022.

ANALIZA: Izborna jedinica 1 (Narodna skupština Republike Srpske)


Piše: Slobodan Vasković


1. 

Opšti izbori su pred nama, a birače u Republici Srpskoj će na biralištu dočekati četiri različita glasačka listića. Bitka između političkih stranaka i koalicija se vodi na sljedećim nivoima: Predsjednik Republike Srpske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

 

2.

Od pomenutih nivoa, u ovom momentu se sa sigurnošću može reći da je okončana samo bitka za poziciju Predsjednik Republike Srpske. Posljednje istraživanje je pokazalo da Jelena Trivić ima prednost od 13,1 % u odnosu na Milorada Dodika. Dodik tu prednost ne bi mogao anulirati čak ni kad bi se izborna kampanja vodila narednih pola godine.

 

3.

Najinteresantnija bitka će se voditi za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Iz tog razloga sam se odlučio da javnosti prezentujem trenutni omjer snaga za tu instituciju. U narednih devet dana, u devet posebnih tekstova, analiziraću svaku od devet izbornih jedinica.

 

4.

Krećem sa izbornom jedinicom 1, koju čine: Prijedor, Oštra Luka, Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica.

 

SNSD:

SNSD je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 1 osvojio 18.591 glas. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u opštinama iz te izborne jedinice osvojila 17.454 glasa.

 

Na predstojećim opštim izborima SNSD će osvojiti maksimalno 16.000 glasova. Postoji velika mogućnost da konačan zbir bude za hiljadu ili dvije glasova manji, jer je SNSD u proteklim mjesecima nagazio na dvije „mine“. Prva se tiče izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, kojim će biti pogođeno gotovo cjelokupno stanovništvo izborne jedinice 1. Za očekivati je da će prosječan glasač prilikom popunjavanja glasačkih listića imati na umu činjenicu da Milorad Dodik nije ništa preduzeo kako bi ubijedio svoje šefove u Hrvatskoj da odustanu od tog suludog projekta.

 

Druga se odnosi na prodaju rudnika „Ljubija“. Dodik je nekoliko mjeseci pred izbore to preduzeće za bagatelu predao u ruke fantomskom investitoru. Radi se o jednom od ključnih privrednih resursa Prijedora i okoline, zbog čega se očekuje da će birači kazniti SNSD na izborima.

 

SDS:

SDS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 1 osvojio 9.641 glas. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u opštinama iz te izborne jedinice osvojila 7.682 glasa.

 

U međuvremenu je SDS u potpunosti očistio svoje redove u Prijedoru, a tu prije svega mislim na Milana Tubina. Maja Dragojević-Stojić je u značajnoj mjeri konsolidovala Gradski odbor SDS-a Prijedor. Pored toga, za očekivati je da će se značajan dio nekadašnjih birača DNS-a okrenuti opozicionim strankama, uključujući i SDS.

 

Pored Prijedora, SDS može računati i na značajan broj glasova u Novom Gradu. Očekuje se da će SDS u Novom Gradu osvojiti oko 3.500 glasova i da će biti najsnažnija stranka u toj opštini. Mladen Šumar, koji se nalazi na čelu Opštinskog odbora SDS-a Novi Grad u zadnje dvije godine je značajno ojačao stranačku infrastrukturu. Šumar je ujedno i nosilac liste SDS-a u izbornoj jedinici 1, te se očekuje da će direktne mandate na listi SDS-a osvojiti on i Maja Dragojević-Stojić.

 

Na predstojećim izborima SDS može da računa na oko 13.000 glasova u izbornoj jedinici 1.

 

Pokret za državu:

Radi se o koaliciji koja računa na glasove Bošnjaka. Radi se o stabilnom biračkom tijelu, pa se može očekivati da će ta koalicija osvojiti oko 10.000 glasova.

 

PDP:

PDP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 1 osvojio 5.883 glasa. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u opštinama iz te izborne jedinice osvojila 4.774 glasa.

 

Slično kao i SDS, PDP je u protekle dvije godine očistio svoje redove u Prijedoru od kompromitujućih kadrova. Zbog toga PDP u tom gradu može da računa na značajno veću podršku na predstojećim izborima u odnosu na raniji period. Očekuje se da će PDP u Prijedoru osvojiti oko 4.000 glasova.

 

Pored toga, PDP uživa solidnu podršku u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, pa se očekuje da će u tim opštinama dobiti najmanje po 1.500 glasova.

 

Sve u svemu, PDP na predstojećim izborima može da računa na oko 8.000 glasova u izbornoj jedinici 1.

 

DNS:

DNS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 1 osvojio 17.666 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u opštinama iz te izborne jedinice osvojila 12.287 glasova.

 

Ova izborna jedinica je dugo godina bila glavna baza DNS-a. Međutim, nakon preuzimanja te stranke od strane Narko Nešića počelo je rasulo te stranke, koje nije zaobišlo ni odbore u izbornoj jedinici 1.

 

Nakon gubitka vlasti u Prijedoru, Gradski odbor DNS-a Prijedor se nalazi u totalnom rasulu. Sada kada je postalo evidentno da je Narko Nešić lutka u rukama Milorada Dodika, može se očekivati da će se najveći broj nekadašnjih glasača DNS-a okrenuti opozicionim strankama.

 

Ako se održi sadašnje stanje DNS na predstojećim izborima može da računa na oko 4.500 glasova u izbornoj jedinici 1, što je dovoljno za jedan direktan mandat. Međutim, nije isključeno da će se osipanje podrške toj stranci nastaviti i u periodu do izbora, pa ne treba da bude iznenađenje ako ta stranka ne dobije niti jedan direktan mandat u ovoj izbornoj jedinici.

 

SP (sa koalicionim partnerima):

SP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 1 osvojio 2.973 glasa. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u opštinama iz te izborne jedinice osvojila 4.319 glasova.

 

SP je u proteklih dvije godine uspio da održi solidnu infrastrukturu u izbornoj jedinici 1, zbog čega koalicja oko te stranke može da računa na oko 4.000 glasova na predstojećim izborima.

 

SPS:

Na lokalnim izborima 2020. godine SPS je u opštinama iz izborne jedinice 1 osvojio 2.107 glasova i to primarno u Prijedoru.

 

Kako SPS gotovo da ne postoji van Prijedora, to se očekuje da glasovi koje ta stranka dobije u Prijedoru neće ni izbliza biti dovoljni za osvajanje direktnog mandata.

 

SPS na predstojećim izborima može da računa na oko 3.000 glasova u izbornoj jedinici 1.

 

Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović

Ovaj pokret nema razvijenu infrastrukturu u ovoj izbornoj jedinici. Pored toga, sama lista nije potpuna, pa se može očekivati da će ista osvojiti oko 2.500 glasova.

 

US:

US je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 1 osvojila 1.556 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u opštinama iz te izborne jedinice osvojila 2.760 glasa.

 

US ima solidne odbore samo u Prijedoru i Kozarskoj Dubici. U svakom slučaju, to neće biti dovoljno da osvoji direktan mandat u ovoj izbornoj jedinici, jer može da računa na oko 2.500 glasova.

 

Narodna partija Srpske (sa koalicionim partnerima):

NPS može da računa na oko 1.000 glasova u Kozarskoj Dubici. Drugi odbori u izbornoj jedinici 1 gotovo da ne postoje, uključujući i onaj u Prijedoru. Ova koalicija može očekivati da će na predstojećim izborima osvojiti oko 2.000 glasova u izbornoj jedinici 1.

 

Demos:

Na lokalnim izborima 2020. godine Demos je u opštinama iz izborne jedinice 1 osvojio 1.157 glasova. Kako u međuvremenu nije bitnije ojačala infrastrukturu na terenu, to ta stranka može računati na maksimalno 2.000 glasova u izbornoj jedinici 1.

 

Zaključak:

Izbornoj jedinici 1 pripada 7 direktnih mandata. Dva mandata će sigurno osvojiti SNSD. Po jedan mandat će sigurno osvojiti SDS, Pokret za državu i PDP.

 

Što se tiče preostala dva mandata, za njih će se boriti SDS, DNS i SP. Smatram najizvjesnijom opcijom da će ta dva mandata osvojiti SDS (kojem će to biti drugi direktan mandat u ovoj izbornoj jedinici) i SP.