среда, 31. август 2022.

ANALIZA: Izborna jedinica 3 (Narodna skupština Republike Srpske)


Piše: Slobodan Vasković

 

Izbornu jedinicu 3 čine: Banja Luka, Čelinac, Kotor Varoš, Kneževo, Jezero, Šipovo, Mrkonjić Grad, Ribnik, Petrovac, Istočni Drvar i Kupres.

 

SNSD:

SNSD je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 3 osvojio 47.178 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 44.219 glasa.

 

Na predstojećim opštim izborima SNSD može da očekuje ogroman pad podrške birača u cijeloj izbornoj jedinici. To se prije svega odnosi na Banjaluku, u kojoj će ta stranka osvojiti maksimalno 17.000 glasova. Za takav rezultat će biti najzaslužniji Vlado Crta Đajić, koji je u ovom momentu sigurno najomraženiji čovjek tog grada.

 

Određen pad, ali ne kao u Banjaluci, SNSD može da očekuje i u drugim jedinicama lokalne samouprave u ovoj izbornoj jedinici. Za očekivati je da će npr. u Šipovu SNSD izgubiti najmanje trećinu glasova, zbog sulude namjere načelnika te opštine, Sektaša Milana Kovača, da gradi hidrocentrale na rijekama na teritoriji te opštine. SNSD će slično proći i u opštini Kotor Varoš, gdje će osvojiti maksimalno 15 % glasova.

 

SNSD će u izbornoj jedinici 3 osvojiti oko 30.000 glasova.

 

PDP:

PDP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 3 osvojio 29.112 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 24.341 glas.

 

Na predstojećim izborima PDP će dominantno pobijediti u ovoj izbornoj jedinici. Ta stranka uživa ogromnu podršku u Banjaluci, jer iz iste dolazi većina stranačkih funkcionera. Pored toga, PDP će imati snažan vjetar u leđa u vidu Jelene Trivić, koja je kandidat Opozicije za predsjednika Republike Srpske.

 

PDP može da računa na snažan rast broja glasova i u drugim jedinicama lokalne samouprave u ovoj izbornoj jedinici, a ponajviše u Kotor Varošu, Čelincu i Šipovu.

 

PDP na predstojećim izborima može da računa na oko 53.000 glasova u izbornoj jedinici 3.

 

SDS:

SDS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 3 osvojio 16.896 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 9.450 glasova.

 

U međuvremenu je iz te stranke u ovoj izbornoj jedinici izašao samo Davor Šešić, što se može posmatrati kao pozitivna stvar za SDS. Sa druge strane, stranka je dobila veliko pojačanje u vidu Milana Radovića, što će se odraziti posebno na rezultat u Banjaluci. Ako se analiziraju liste svih stranaka i koalicija u izbornoj jedinici 3, može se zaključiti da je SDS u toj izbornoj jedinici ponudio najobrazovanije kandidate, s tim da isti još uvijek nisu dovoljno medijski eksponirani.

 

SDS u Banjaluci može da računa na oko 12.000 glasova. Pored toga, očekuje se snažna podrška u Kotor Varošu, Ribniku i Čelincu.

 

Na predstojećim izborima SDS će osvojiti oko 19.000 glasova u izbornoj jedinici 3.

 

Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović

Ovo je izborna jedinica u kojoj će lista Nebojše Vukanovića sigurno osvojiti jedan direktan mandat. Njegovu listu u ovoj izbornoj jedinici predvodi Milan Minja Savanović, mlad čovjek koji uživa dobar imidž u Banjaluci. Pored Banjaluke, ova lista može da računa na dobru podršku u Mrkonjić Gradu.

 

Lista Nebojše Vukanovića će osvojiti oko 9.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

US:

US je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 3 osvojila 6.180 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 11.025.

 

US ima solidne odbore i stabilno biračko tijelo u ovoj izbornoj jedinici, pa se može očekivati da će osvojiti oko 8.000 glasova.

 

SP (sa koalicionim partnerima):

SP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 3 osvojila 15.541 glas. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 8.573 glasa.

 

Dakle, evidentan je pad podrške birača na lokalnim izborima 2020. godine u odnosu na opšte izbore 2018. godine. Razlog leži u činjenici da je nakon osnivanja SPS odvukao dobar dio biračkog tijela, posebno u Banjaluci.

 

Uprkos tome, SP u ovoj izbornoj jedinici može da računa na jedan direktan mandat, jer će osvojiti oko 7.000 glasova.

 

Demos:

Na lokalnim izborima 2020. godine Demos je u jedinicama lokalne samouprave iz izborne jedinice 3 osvojio 8.833 glasova. Ta stranka ima solidne odbore u Banjaluci, Čelincu, Kotor Varošu, Mrkonjić Gradu i Petrovcu.

 

Očekuje se da Demos u ovoj izbornoj jedinici osvoji oko 7.000 glasova.

 

SPS:

Na lokalnim izborima 2020. godine SPS je u jedinicama lokalne samouprave iz izborne jedinice 3 osvojio 9.840 glasova. Radi se pretežno o glasovima koji su osvojeni u Banjaluci i Kneževu.

 

Pored te dvije jedinice lokalne samouprave, SPS danas gotovo da ne postoji u ovoj izbornoj jedinici.

 

Veliko je pitanje da li će SPS uspjeti da izbori direktan mandat u ovoj izbornoj jedinici. Prema sadašnjem stanju stvari, glasovi u Banjaluci i Kneževu neće biti dovoljni za ostvarivanje tog cilja. Ne treba zaboraviti da je SPS u Banjaluci izgubio resurse, poput KPZ Tunjice, uz pomoć kojih je 2020. godine osvojio značajan dio glasova.

 

Očekuje se da SPS u ovoj izbornoj jedinici osvoji oko 5.500 glasova.

 

DNS:

DNS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 3 osvojio 19.485 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama loklane samouprave iz te izborne jedinice osvojila 11.373 glasa.

 

Slično kao i u ostatku Republike Srpske, DNS je u raspadu sistema i u ovoj izbornoj jedinici. To se prevashodno odnosi na Banjaluku, gdje ta stranka gotovo da ne postoji. Prvo je nakon formiranja Demosa 95 % članova Gradskog odbora prešlo u tu stranku, da bi nakon lokalnih izbora 2020. godine oba odbornika i značajan dio preostalih funkcionera prešao u SNSD.

 

DNS u Banjaluci može da osvoji maksimalno 3.000 glasova. Kada se tome dodaju glasovi iz preostalih jedinica lokalne samopurave u ovoj izbornoj jedinic, dođe se do cifre od oko 5.000 glasova, što nije dovoljno za direktan mandat.

 

Pokret za državu:

Ova koalicija može da računa na oko 3.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

Narodna partija Srpske (sa koalicionim partnerima):

Ova koalicija može da računa na oko 2.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

 

Zaključak:

Izbornoj jedinici 3 pripada 12 direktnih mandata. Četiri mandata će osvojiti PDP. Po dva mandata će osvojiti SNSD i SDS. Po jedan mandat će osvojiti Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović, US, SP (sa koalicionim partnerima) i Demos.

 

U ovoj izbornoj jedinici postoji samo mogućnost promjene oko dvanaestog mandata. Ako SPS uspije da prebaci 6.500 glasova, u šta sumnjam, onda bi ta stranka osvojila jedan direktan mandat, dok bi u tom slučaju SDS umjesto dva osvojio samo jedan direktan mandat.