понедељак, 8. август 2022.

Dosje “Alumina”: Milorad Dodik, uz pomoć međunarodne zločinačke organizacije, fabriku besplatno daje Gordanu Pavloviću i Zoranu Stevanoviću, a cca 42 miliona KM potraživanja RS biće otplaćeno iz sredstava “Alumine”; Detalji tajnog sastanka na kojem je dogovorena drska, bezobrazna, izdajnička prevara

Piše: Slobodan Vasković


1.

Otimačina “Alumine” (FG Birač) iz Zvornika je drska, bezobrazna banditska prevara Organizovane zločinačke grupe, na čeijm čelu je Milorad Dodik, a koja ima za cilj da se ta firma, vrijedna 600 miliona KM, preda Gordanu Pavloviću Gociju, vlasniku kriminalne firme “Pavgord” i njegovom partneru Zoranu Stevanoviću Gladnom, jednom od Kumova Kavačkog Klana u RS, potpuno besplatno.


2.

Sva priča o tome kako će RS naplatiti potraživanja od “Pavgorda” u visini od cc 42 miliona KM najobičnija je laž - ta potraživanja biće naplaćena sa računa “Alumine”. Jednostavnije rečeno, novcem “Alumine” biće “kupljena” Alumina.


Već sam ranije najavio ovakav epilog velike prevare navodne prodaje potraživanja koja institucije RS imaju prema FG “Birač”(“Alumina” je firma kćerka) i, samim tim, predaje jedine preostale velike firme u ruke mafije.



3.

Prije nego nastvaim da , osim Dodika, navedem i sve ostae učesnike razbojničke prevare čija realizacija je počela. To su: Zoran Tegeltija,  Gordan Pavlović Goci, Zoran Stevanović Gladni,, Duško Reljić, Mladen Milanović Kaja, Lazo Đurđević, stečajni upravnik Unisa iz Dervente i FG “Birač” iz Zvornika, Aleksandar Galić, vlasnik firme “Galens” iz Novog Sada i Nebojša Petrić, vlasnik firme “Promist” iz Novog Sada. Dio zločinačke organizacije čine i Veljko Vukelić, Goran Maričić, Milimir Govedarica. 



4.

Da bih sve precizno pojasnio, klupko pljačke odmotavaću od kraja ka početku, jer je kompleksnije u odnosu na ranije Dodikove prevare u “privatizacijama” u kojima su odreda “prodate” firme plaćene novcem tih firmi. Naravno, niko ništa u tim slučajevima nije preduzeo da bi kaznio prevarante, ali ovaj put, sa “Aluminom”, to neće biti slučaj.


5.

U toku prošle nedelje je, kako se tvrdi, firma “Pavgord” platila na račun Ministarstva finansija i Poreske uprave 23 miliona KM. To znači da su pod velom tajne zaključeni pojedinačni ugovori pojedinih republičkih institucija, koje su imale potraživanja od FG “Birač”, o prodaji istih “Pavgord”.



Sve se dešava nakon fantomskog Zaključka Vlade RS koji nije donijet na 180. sjednici Vlade RS, ali je, svakako, napisan prethodnih dana kada je krenuo jači otpor otimanju “Alumine”. 


To znači da je riječ o falsifikatu koji je, prema mojim informacijama, neko potpisao u ime Radovana Viškovića (Anton Kasipović, prema dostupnim informacijama), što takozvanog premijera ne abolira, a slijedi mu, najmanje, deset godina robije. Višković je posebno odgovoran za zločin prema “Alumini” jer je morao da zna da će svojim činjenjem ili nečinjenjem uništiti fabriku i taj narod u kraju iz kojeg i sam dolazi. 



6.

Vratimo se na suštinu/dubinu kriminalnog načina otimanja “Alumine”.

 

Ukupan iznos potraživanja koje je firma “Pavgord” iz Foče faslifikatom “kupila” od republičkih institucija je 42.4 milion KM po nominalnoj vrijednosti potraživanja. 


Podsjećam, garanciju uz ponudu “Pavgorda” je dala “Nova banka” i to 19.07.2022. godine sa rokom od 60 dana za aktivaciju, koji ističe 17.09.2022. godine. 



Važno je primijetiti i posebno naglasiti činjenicu da su, od svih ponuđača, samo “Nova banka” i “Pavgord” znali sve uslove nepostojećeg poziva Vlade RS za prodaju potraživanja. 


7.

“Nova banka” je, učestvujući u ovoj prevari, ušla u konzorcijum sa mađunariodnim Narkoklanom i aktivno učestvuje u pranju novca Ganga.


8.

Izuzetno je interesantno osmišljeno “vozanje” novca koje će na kraju izroditi situaciju da se parama “Alumine” ta fabrika “kupi”, a promjena koncepcije otimanja te firme desila se u prvoj polovini godine.


Sve je počelo kupovinom “Unisa” iz Dervente, još jednog bivšeg giganta preko kojeg su izvučene i oprane stotine miliona KM,  a onda je firma gurnuta u stečaj.



Stečajni upravnik je, što je vrlo bitno, bio Lazo Đurđević, koji je i stečajni upravnik FG “Birač”.


9.

Firma “Fructa Trade”, čiji je vlasnik Dušan Reljić je za kupovinu “Unisa” u junu 2022. godine ponudila 27 miliona KM. “Fructa trade” je i izlicitirala ovaj iznos na javnoj licitaciji i imala rok da do polovine jula da plati cijeli novčani iznos. 



10.

Duško Reljić, vlasnik “Fructe” je novac pozajmio od firmi “Galens” koju vodi njegov zet Aleksandar Galić i firme “Promist” čiji je vlasnik Nemanja Petrić. Obje firme su iz Novog Sada, a i do sada su učestvovale (godinama) u prevarama sa Zoranom Stevanovićem, Gordanom Pavlovićem, brojnim ministrima hohštaplerima iz Vlade RS, ali i Dejanom Ilićem Tigrom, vlasnikom “Enikon gradnje” iz Zvornika, koji je vođa Kavačkog klana u RS.



11.

“Fructa”, “Galens invest (čiji su suvlasnici "Galens" i “Promist”) i “Pavgord” su i vlasnici “Naše banke” ad Bijeljina, nekadašnje “Pavlović banke”!



12.

Neposredno prije plaćanja novca za preuzimanje “Unis Derventa”, organizovan je sastanak na kojem su prisustvovali Milorad Dodik, Gordan Pavlović Goci, Zoran Stevanović Gladni, Duško Reljić, Mladen Milanović Kaja i Lazo Đurđević, stečajni upravnik “Unisa” iz Dervente i FG “Birač” iz Zvornika. 



Cilj sastanka je bio dogovor oko načina na koji će se omogućiti bankarska garancija “Pavgordu”, te strategija eliminisanja radnika “Alumine” koji su zatražili da oni otkupe potraživanja, a ne “Pavgord”, kada su saznali za kriminalne namjere prodaje firme, kao i bilo koje druge zainteresovane firme.


Jednostavnije rečeno, cilj sastanka je bio da se obezbijedi apsolutna izvjesnost ulaska “Pavgorda” u “Birač” i “Aluminu”.


13.

Sada na red dolazi “obezbjeđenje” navodne bakarske garancije. 


Na sastanku je dogovoreno da se 27 miliona KM koje su firme “Galens” i “Promist” iz Noviog Sada posudile Reljiću za kupovinu “Unisa” prenesu “Pavgordu” kao namjenski depozit za izdavanje garancije “Nove banke” za kupovinu FG “Birač”. 



Pored 27 miliona KM namjenskog depozita, kao kolateral za izdavanje garancije, date su i hipoteke brojnih firmi koje posjeduje Pavlović, upisane zaloge na potraživanjima, date mjenice “Pavgorda”…

 

14.

Na ovom zločinačkom sastanku, svako od učesnika je imao svoje zaduženje i obavezu, a definisane su i višemilionske nagrade.


15.

Nakon što su zaključeni ugovori sa “Pavgordom”, skinut je dio depozita iz garancije u visini od 23 miliona KM na račun budžeta. Ostatak se, kako tvrde moji izvori, planira isplatiti u narednih nekoliko dana. 


16.

Namjera Narkokartela je da hitno uvedu Zorana Stevanovića Gladnog i Gordana Pavlovića Gocija ili njegove posilne u “Aluminu”, koji bi opljačkali račune firme, prodali zalihe uz ogromne diskonte, i sve to prenijeli na račune “Pavgorda”; Nakon toga bi Pavlović vratio Dušku Reljiću 27 miliona KM namijenjenih za kupovinu “Unisa” iz Dervente, kao i ostalih 15 miliona KM, kako bi oslobodili bankarsku garanciju “Nove banke”. 





Paralelno sa navedenim, na bazi ovih ugovora sa Republikom Srpskom, Gordan Pavlović, odnosno firma “Pavgord” će pokušati da se u stečajnom sudu upiše kao najveći povjerilac u stečaju FG “Birač”. 


17.

Milorad Dodik je glavni protagonista ove kriminalne afere, jer je on taj koji se krije iza svih, a pripada mu, po dogovoru, jedna trećina “Alumine” ili cca 180 miliona KM, koliko će pripasti i Gordanu Pavloviću Gociju i Zoranu Stevanoviću Gladnom. Ostali učesnici će dobiti kikiriki spram njih, iako su jednako zločinci kao i oni. 


18.

Ukoliko “Pavgord” uđe u “Aluminu”, što postaje, nakon opisane prevare, sve izvjesnije, to će značiti definitivan kraj ove fabrike, jer je “Pavgord”  duboko uvezan sa regionalnim narkokartelima. 


“Alumina”, izvan svake razumne sumnje, ide na brojne crne liste i niko neće poslovati sa njom. Ta firma je gotova, a radnici će završiti na ulici. Cijela Zvornička regija tako je pripremljena za prisilno iseljenje!!!



19.

Ulazak “Pavgorda” u “Aluminu” i u stečaj FG “Birač” će uništiti stečajnu masu ove firme , isključivo, ultra obogatiti navedne kriminalce a svi ostali povjeriocu će ostati kratkih rukava.


20.

Gamad nema ni skrupula ni morala, jer uništavaju sve pred sobom. Međutim, ništa neće stati i ako uspiju u svojim zločinačkim namjerama; Pravosuđe je konačno počelo da radi svoj posao, a navodna prodaja “Alumine” je pod ogromnom lupom. (nastaviće se)