недеља, 21. август 2022.

Kmet Vojin Mijatović ponovo u službi svog omiljenog Feudalca; Godine su prošle, a Kmet Vojin nikako da zaboravi kazan iz kojeg se najbolje jeloPiše: Slobodan Vasković

 

1.

Politička scena Bosne i Hercegovine poodavno podsjeća na najobičniju septičku jamu. U moru prikaza različitih profila, izdvaja se Vojin Mijatović.

 

2.

Mijatović je poznat kao vjerni sluga svakog gospodara koji je voljan da finansira njegov apetit. Taj apetit nije mali, zbog čega ne treba da čudi što Kmet Vojin vrlo često mijenja gospodare.


3. 

Uprkos brojnim gospodarima, Kmet Vojin nikada nije zaboravio svog prvog i omiljenog gospodara. Radi se, naravno, o feudalcu koji se odaziva na ime Milorad Dodik.

 

4.

Kmet Vojin se najviše prežderavao upravo na kazanu tog feudalca. Za razliku od Dodika, kasniji feudalci su imali znatno skromniji kazan, očigledno nedovoljne veličine imajući u vidu proždrljivost Kmeta Vojina.


5. 

Vjerujem da se niko nije iznenadio kada je Kmet Vojin najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, iz reda srpskog naroda. Feudalac Dodik očito sumnja u kvalitet Željke Cvijanović, čim je morao da obezbijedi čak dva lažna kandidata za tu funkciju, Narko Nešića i Kmeta Vojina.

 

6.

Dodikova računica je jasna. On nastoji podijeliti biračko tijelo u više kolona, kako bi obezbijedio pobjedu Cvijanovićeve. Dodik računa da će za to biti dovoljno da Narko Nešić i Kmet Vojin osvoje po 2-3 % posto glasova.

 

7.

Mlađe generacije treba podsjetiti da je Kmet Vojin svoju političku karijeru započeo u SNSD-u. Kako je teško nabrojati sve masno plaćene fotelje u kojima se prežderavao Kmet Vojin, ovom prilikom ću nabrojiti samo one najvažnije: savjetnik premijera Aleksandra Džombića, savjetnik predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikole Špirića, pomoćnik Ministra finansija Republike Srpske, direktor Ekonomskog instituta Republike Srpske...


8. 

Nakon što je Dodikov kazan postao pretijesan, zbog mnoštva proždrljivih kmetova, Kmet Vojin prelazi u NDP Dragana Čavića. Podrazumijeva se da se proždrljivi Kmet Vojin i tu prikačio na kazan, ovaj put kroz funkciju zamjenika Ministra civilnih poslova BiH.


9.

Nakon što je apetit Kmeta Vojina prerastao Čavićev kazan, on je svoje utočište našao u SDP-u. Posljednja dešavanja jasno govore da se on ponovo prikačio na kazan svog omiljenog feudalca Milorada Dodika.