уторак, 30. август 2022.

ANALIZA: Izborna jedinica 2 (Narodna skupština Republike Srpske)



Piše: Slobodan Vasković

 

Izbornu jedinicu 2 čine: Gradiška, Laktaši, Srbac i Prnjavor.

 

SNSD:

SNSD je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 2 osvojio 29.755 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u gradovima opštinama iz te izborne jedinice osvojila 25.382 glasa.

 

Na predstojećim opštim izborima SNSD će osvojiti oko 22.000 glasova. Ta stranka će doživjeti pad podrške u sve četiri jedinice lokalne samouprave, a taj pad će posebno biti izražen u Laktašima i Prnjavoru.

 

Što se tiče Laktaša, tim gradom trenutno upravlja Budimir Buda Stanković. Riječ je o lokalnom tajkunu, koji je ujedno i kum Milorada Dodika. On je poprilično omražen među građanima Laktaša, zbog čega će značajan dio njih protesno glasati za opozicione stranke.

 

Slična situacija je i u Prnjavoru. Na čelu te opštine se nalazi načelnik Darko Tomaš, koji je u protekle dvije godine u unutarstranačkim borbama protiv sebe okrenuo značajan dio funkcinera i članstva SNSD-a. Pored toga, on je poznat po vrlo kompromitujućem privatnom životu.

 

SDS:

SDS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 2 osvojio 13.213 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u gradovima i opštinama iz te izborne jedinice osvojila 10.461 glas.

 

U predstojećim izborima se može očekivati veliki povratak SDS-a u ovoj izbornoj jedinici. To se prije svega odnosi na Prnjavor i Laktaše.

 

Što se tiče Prnjavora, tamo se očekuje ubjedljiva pobjeda SDS-a, sa razlikom od najmanje 1.000 glasova u odnosu na SNSD. Na takav rezultat će uticati dva faktora: ogorčenost građana vladavinom Darka Tomaša i uklanjanje Dragana Mektića iz Opštinskog odbora SDS-a Prnjavor. Mektić se više ništa ne pita u tom odboru i to će donijeti značajan broj novih glasova SDS-u.

 

SDS vjerovatno neće osvojiti više glasova od SNSD-a u Laktašima, ali neće puno ni zaostajati. Već sam pisao o tome da je Aleksandar Trninić, predsjednik Gradskog odbora SDS-a Laktaši, uspio da formira vrlo snažan odbor, koji će donijeti najmanje 4.500 glasova.

 

Na predstojećim izborima SDS može da računa na oko 15.000 glasova u izbornoj jedinici 2.

 

PDP:

PDP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 2 osvojio 7.660 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u gradovima i opštinama iz te izborne jedinice osvojila 3.826 glasova.

 

U odnosu na prethodne lokalne izbore PDP je značajno osnažio stranačku infrastrukturu u ovoj izbornoj jedinici, sa izuzetkom opštine Prnjavor. Međutim, slabosti te opštine će nadoknaditi značajan porast glasova u preostale tri jedinice lokalne samouprave.

 

To se posebno odnosi na Gradišku i Srbac, u kojima Radislav Dončić i Saša Jovičić vrlo kvalitetno rade na terenu. To se posebno odnosi na Dončića čije tribine su izuzetno posjećene.

 

PDP na predstojećim izborima može da računa na oko 8.000 glasova u izbornoj jedinici 2.

 

US:

US je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 2 osvojila 4.108 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u gradovima i opštinama iz te izborne jedinice osvojila 5.530 glasova.

 

US ima dobre odbore u Gradišci i Srpcu, te se očekuje da će dobiti oko 5.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

SP (sa koalicionim partnerima):

SP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 2 osvojila 3.167 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u gradovima i opštinama iz te izborne jedinice osvojila 2.286 glasova.

 

SP u protekle dvije godine nije uspjela da osnaži odbore u ovoj izbornoj jedinici, pa može da računa na oko 3.000 glasova na predstojećim izborima. Dolazak preletača Željka Babića će samo nanijeti štetu pomenutoj koaliciji.

 

Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović

Ovaj pokret u izbornoj jedinici 2 ima razvijenu infrastrukturu samo u Laktašima, zbog čega ne može da računa na osvajanje direktnog mandata. Lista Nebojše Vukanovića će osvojiti oko 3.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

DNS:

DNS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 2 osvojio 7.276 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u gradovima i opštinama iz te izborne jedinice osvojila 6.433 glasa.

 

U međuvremenu je ta stranka ostala bez kompletnog Gradskog odbora Laktaši, a značajno osipanje članstva je bilo primjetno i u preostala tri odbora.

 

DNS na predstojećim izborima može da računa na oko 3.000 glasova u izbornoj jedinici 2.

 

Demos:

Na lokalnim izborima 2020. godine Demos je u gradovima i opštinama iz izborne jedinice 2 osvojio 3.059 glasova. Ta stranka danas gotovo da ne postoji u Srpcu i Laktašima, dok odbor u Gradišci može da donese maksimalno 1.500 glasova.

 

Očekuje se da Demos u ovoj izbornoj jedinici osvoji oko 2.500 glasova.

 

SPS:

Na lokalnim izborima 2020. godine SPS je u gradovima i opštinama iz izborne jedinice 2 osvojio 3.407 glasova. Radi se pretežno o glasovima koji su osvojili Aleksandar Trninić i njegova ekipa, tada na listi SPS-a. Međutim, oni su se vratili u SDS, zbog čega SPS ne može da računa na više od 300 glasova u Laktašima.

 

SPS ne postoji u Prnjavoru i Srpcu, dok odbor u Gradišci može da donese najviše 800 glasova.

 

SPS na predstojećim izborima može da računa na oko 2.000 glasova u izbornoj jedinici 2.

 

Pokret za državu:

Ova koalicija može da računa na oko 2.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

Narodna partija Srpske (sa koalicionim partnerima):

Ova koalicija može da računa na oko 1.500 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

 

Zaključak:

Izbornoj jedinici 2 pripada 7 direktnih mandata i stvari su već sada više nego jasne. Tri mandata će osvojiti SNSD, dva mandata će osvojiti SDS, a po jedan mandat će osvojiti PDP i US.