петак, 5. август 2022.

Povratak otpisanog Igora Radojičića; Radojičić započeo sa aktivnostima čiji je cilj preuzimanje SNSD-a od Milorada Dodika


Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Opštepoznato je da nisam poštovalac lika i djela Igora Radojičića. Međutim, treba biti objektivan i reći da je u vrijeme dok je Radojičić bio na čelu Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka ta stranka bila ubjedljivo najsnažnija politička organizacija u najvećem gradu Republike Srpske.


2. 

Radojičić je na lokalnim izborima održanim 2020. godine poražen u trci za gradonačlenika Banjaluke. Taj poraz je rezultat odbojnosti građana Banjaluke prema Miloradu Dodiku. Može se slobodno reći da je Radojičić u toj priči dobrim dijelom ispao kolateralna šteta.


3.

Jedva dočekavši da se riješi jedinog ozbiljnog protivnika unutar stranke, Dodik je brže bolje, u stilu okrutnog makijaveliste, još u izbornoj noći smijenio Radojičića sa pozicije predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.


4.

Dobro upućeni u dešavanja u Crvenoj Sekti govore da se Radojičić povjerio najbližim saradnicima da nikada neće oprostiti Dodiku poniženje iz izborne noći i da će mu se prije ili kasnije osvetiti.

5

Nakon pomenute smjene Radojičić se u potpunosti povukao iz stranačkih dešavanja, ali samo privremeno. Ovdje treba reći da ovo nije prvi put da Radojičić ulazi u sukob sa Dodikom i da se povlači iz politike.


6. 

Ne tako davno, 2015. godine, Dodik je pokušao da isprovocira Radojičića kako bi ovaj sam napustio SNSD. Međutim, Radojičić je tada ostao smiren te je ubrzo došao na čelo Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.


7. 

Počev od smjene u izbornoj noći 2020. godine, Radojičić ne dolazi na stranačke sastanke, iako je formalno i dalje potpredsjednik stranke. Uprkos tome, on je vrlo dobro upućen u stranačka dešavanja, preko svojih saradnika. Radojičić i dalje ima jak uticaj u stranačkoj organizaciji u Banjaluci, jer mu je veći broj funkcionera ostao odan. Jedan od njih je Srđan Amidžić, koji Radojičića svakodnevno izvještava o dešavanjima u stranci.


8.

Dodikov strah od Radojičića nikada nije splasnuo. Ako se pogleda lista Crvene Sekte za izbornu jedinicu 3 (Narodna skupština Republike Srpske), jasno se vidi da na njoj nema niti jednog Radojičiću odanog kandidata. Dodik je odbio da na listu stavi čak i Amidžića, iako je on jedan od najviđenijih Sektaša u Banjaluci.

 

9.

Radojičić je prije nekog vremena odlučio da započne aktivnosti na preuzimanju Crvene Sekte. Njegova namjera je da on, nakon što Dodik doživi debakl na predstojećim izborima, preuzme poziciju predsjednika stranke i da nakon toga izbaci Dodika iz nje.


10. 

Radojičić namjerava u stranku vratiti sve one koji su se u međuvremenu pasivizirali. To se posebno odnosi na nekada uticajne funkcionere iz Banjaluke, poput Slobodana Gavranovića, Slaviše Sandića, Zorana Popovića i Petra Biličara. 


Što se tiče drugih opština i gradova, za sada je sasvim izvjesno da će se u Crvenu Sektu vratiti Drago Kalabić, ali samo pod uslovom da Radojičić izbaci Dodika.


11.

Više izvora mi je potvrdilo da je Radojičić napravio listu stranačkih funkcionera koje će zajedno sa Dodikom istjerati iz Crvene Sekte. Prvo dvoje na listi su bračni par Zoran i Dušanka Tegeltija. Pored te, Radojičić ima i listu tajkuna koje namjerava udaljiti od Crvene Sekte Sekte. Prva dva na toj listi su Mladen Milanović Kaja i Budimir Budo Stanković. (nastaviće se)