среда, 24. август 2022.

Dodikova Kronerka Zora Vidović: Prevare oko “Alumine” zaboravila “umotati” bar u papirnu kesu, kao što to čini sa neophodnim joj derivatima


Piše: Slobodan Vasković


1.

Nastavljam sa dosjeom “Alumina” kako bih detaljno predstavio svakog od učesnika velikog kriminalnog projekta prodaje te firme narko dvojcu Zoranu Stevanoviću Gladnom i Gordanu Pavloviću Gociu, vlasniku narkofirme “Pavgord” i šefu te zločinačke organizacije Miloradu Dodiku.


2.

Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, jedan je od kriminalnih operativaca Narkorežima, jer je preko nje išla “prodaja” potraživanja institucija entiteta od FG “Birač” u stečaju, čija je “Alumina” firma-kćerka i jedini njen dio koji radi, vrijedan cca 600 miliona KM. 


3.

Tendera nije bilo, sve je činjeno ispod “radara”, ali se, ipak, nakon što se saznalo da je otimačina krenula javilo nekoliko zainteresovanih firmi, pa i sami radnici. Međutim, nisu imali nikakve šanse, jer je otimačina imala jasno ucrtan hodogram i Dodikovo naređenje da je narkofirma “Pavgord” jedina koja može doći u posjed FG “Birač”.


4.

Koliko idiotluka su počinili prosto je nevjerovatno, ali su zaboravili da Sekta nije više ono što je bila i da je strah od njihove odmazde u velikoj mjeri pukao. 


5.

Pogrešno ubijeđeni da su inteligentni, vukli su listom teške kriminalne poteze koje je vrlo lako dokazati, još lakše procesuirati.


Tako je Vidović na prijedlog Stevanovića kao uslov nejavnog, neraspisanog  tendera uvela bankarsku garanciju koju je trebalo da dostave zainteresovani ponuđači za otkup potraživanja, koji su se javili kada su saznali da je sve spremno za predaju “Alumine” narkoPavgordu”. 


6.

Zvuči paradoksalno, ali Vidovićeva je, kao ministar finansija, za nejavni tender javno tražila tajnu bankarsku garanciju. Gadno je baš kada Vidovićeva pomiješa žestoka pića - padovi su prežestoki.


7.

Međutim, ono što je Zori, i nakon ubijenog mamurluka (po principu klin se klinom izbija), ostalo nejasno, a ni zaposleni u Ministarstvu do danas nisu precizirali, je to da li je Vidovićeva tražila garanciju za ozbiljnost ponude koja obično iznosi 5% od vrijednosti ponude, ili je to bila garancija za plaćanje koja glasi na 100% iznosa za plaćanje?!


Ove informacije su bile varijabilne, jer su ih, prema potrebama, definisali i prilagođavali Dodik, Pavlović i Mladen Milanović Kaja, vlasnik “Nova banke”. 


8.

Na nejavni tender javilo se šest firmi; Svi su imale bolju ponudu od “Pavgorda”, dok je firma “Metal Investment” iz Londona dala ponudu za 7,5 miliona KM bolju od Pavgorda?! Bilo je tu ponuda iz Kazahstana, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država. 


Svi ponuđači su listom tražili objašnjenje od Zore Vidović na okolnosti o kojoj garanciji se radi, jer niko od ponuđača nije mogao da komunicira sa bankama bez elementarnih informacija o uslovima za garanciju. 


9.

Pritisnuta brojnim zahtjevima za pojašnjenje i informacije, Vidovićeva je došla na “genijalnu” ideju koja svjedoči o količini debilizma, ali i bahatosti zločinačke organizacije i njenih operativaca pri pokušaju otimanja “Alumine”; Svim ponuđačima upućen je istovjetni odgovor sa emaila Ministarstva i to doslovno: “Referirajte se na vašu ponudu”?!


Naravno ponuđači su odmah potom ministarku pitali šta bi to trebalo da znači, ali odgovor je izostao, kao i Zora u alkoholnim isparenjima.

 

10.

Pored velikih napora da razumijem kako ovaj jednostavan odgovor može biti pojašnjenje na pitanje na koji iznos i za šta se daje garancija, koje su instrukcije za naplatu, koji je rok garancije, nisam uspio da razumijem šta je autor emaila htjeo da kaže. Zato duboko vjerujem da je odgovor “Referirajte se na vašu ponudu” ispaljen ispod nekog kafanskog stola, gdje Vidovićeva obično završi “radni dan”.


11.

Ono u šta nema dileme, Zora Vidović je obesmislila bilo koju javnu proceduru prodaje imovine, omogućila da narko firma zaključuje višemilionske ugovore, a Republiku Srpsku u svjetu prikazala kao entittet u kojem se prava stranih ulagača grubo zanemaruju i ugrožavaju; Bolje reći ne postoje. 


12.

Za Dodika, Stevanovića Gladnog i Pavlovića,  Zora Vidović je potrošna roba, jeftini instrument zločinačkog poduhvata za otimanja “Birača” i “Alumine”.

 

Zora je i idejni tvorac idiotske izjave koju je Dodik ponovio prije par dana - Da u privatizovanoj Fabrici glinice "Birač" Vlada Republike Srpske ima 13 odsto udjela u vlasništvu, te istakao da je laž da je taj udio prodat. 


13.

Već sam ranije pojasnio da su pod ovim podrazumjevali suspendovane i bez prava glasa akcije PREF ad Banja Luka od 9,12% i akcije Fonda za restituciju RS ad Banja Luka od 4.5% u FG Birač. Za neupotrebljive akcije PREF može da dobije 60 hiljada KM, a Fond za restituciju 30 hiljada KM?! 


Znači, za mortiranu Zoru i Dodika je bez značaja okolnost kada se proda potraživanje od 43 miiliona KM, a vrlo značajna informacija da Republika Srpska ima 13% neupotrebljivih akcija, ukupne vrijednosti 90 hiljada KM. 


14.

U ovu ekipu idiota i kleptokrata savršeno se uklapa i govedo Milimir Govedarica, pravobranilac, koji je sudjelovao u aktivnostima da se kao fiskalni prihod budžeta Republike Srpske uvede nova stavka - narko naknada, budući da je Pavgord doo Foča u proteklih 15 dana, kao naknadu za preuzeto potraživanje, uplatio oko 43 milion KM narko novca u budžet RS. 


Na kraju, ali ne najmanje važno - pored toga što su tajno i netransparentno vodili ovaj postupak prodaje potraživanja republičkih institucija, pomenuta organizovana zločinačka grupa ostavila je ogroman prostor da se protiv Republike Srpske pokrenu međunarodne arbitraže od stranih kompanija koje su izrazile interes za za kupovinu potraživanja, koje su slale ponude bitno više od ponude Narko”Pavogrda”, a ostale uskraćene za elementarna obrazloženja ili mogućnost da na ravnopravna način učestvuju u postupku prodaje. Potencijalna šteta za Republiku Srpsku u ovom slučaju se mjeri stotinama miliona evra. (nastaviće se)