уторак, 16. април 2019.

GRUPA TUŽILACA PODNIJELA KRIVIČNU PRIJAVU: Željka Radović po svaku cijenu mora biti okružna tužiteljica!



Prema tvrdnjama naših izvora, dopis dopis okružnim tužilaštvima u RS da preduzmu potrebne radnje o izboru novog člana u VSTS dostavljen je tek nakon što je Žurnal otvorio ovu aferu


Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH nedavno je izjavio da je njegova primarna dužnost  da štiti ustavnost i zakonitost te institucije, pa i pravosudnog sistema. 

Ovakva Tegeltijina izjava, izrečena u intervjuu portalu radiosarajevo.ba, otvoreno je ruganje svima u BiH, cjelokupnoj javnosti u zemlji, koja godinama, a naročito poslednjih mjeseci svjedoči nezakonitostima, korupciji, kriminalu i nepotizmu, u kojima otvoreno učestvuju nosioci najvažnijih funkcija u pravosudnom sistemu BiH. 

Primjera je mnogo, od afere „selefije“, odnosno upada hrvatskih obaveštajaca u BiH, preko spornih imenovanja članova VSTS, do slučajeva „Dragičević“ i „Memić“, koji su precizno pokazali spregu nosilaca izvršne vlasti sa osobama iz pravosuđa.

Tegeltija pokušava da zametne tragove svoje odgovornosti i saučesništva u namjeri da se za člana VSTS ponovo imenuje Željka Radović, glavna tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva u Doboju. 

Grupa tužilaca, koja se nije htjela potpisati, podnijela je Tužilaštvu BiH zbog ovog slučaja krivičnu prijavu, kao i disciplinsku prijavu protiv Milana Tegeltije i više N.N. lica na osnovu člana 214. Zakona o krivičnom postupku BiH i člana 64. Zakona o VSTS. 

Postojanje krivične prijave potvrdio je i sam Tegeltija, navodeći da se radi o anonimnoj krivičnoj prijavi. 

SLUČAJ RADOVIĆ
Slučaj Željke Radović je otvorio novu aferu u radu VSTS. Radovićki je mandat u VSTS istekao u februaru ove godine, a VSTS je bio dužan da tri mjeseca prije isteka njenog mandata, odnosno krajem novembra 2018. godine, obavijesti Republičko javno tužilaštvo (RJT) radi provođenja izbora ili imenovanja za novog člana iz reda okružnih tužilaca. Sve to je regulisano članom 8. Zakona o VSTS, koji precizira ovu odredbu.

Radovićki je 15. maja ove godine trebao da istekne mandat glavnog tužioca OJT Doboj (imenovana 2014.), a da bi mogla ponovo biti imenovana na tu funkciju, u vrijeme podnošenja prijave na konkurs nije mogla biti član VSTS, ili je prije prijavljivanja na konkurs morala podnijeti ostavku na članstvo u VSTS.

Da bi se izbjeglo i jedno i drugo, izbor novog člana VSTS stavljen je na čekanje, da bi Radovićka mogla da bude ponovo imenovana za glavnog tužioca u Doboju. Što se i desilo. 

Željku Radović VSTS je ponovo imenovalo za glavnog Okružnog tužioca u Doboju 28. marta ove godine.  

Izvori Žurnala iz tužilačkih krugova u Banjaluci navode da je Tegeltija propustio da u zakonskom roku dostavi obavještenja RJT u Banjaluci u vezi sa novim izborom člana VSTS. Tegeltija je glavnom republičkom tužiocu RS Mahmutu Švraki dostavio obavještenje, ali ga Švraka, u dogovoru s Tegeltijom, kako tvrde naši sagovornici, nije proslijedio. 

CRTANJE KANDIDATKINJE
VSTS je, poslije pisanja Žurnala o ovoj aferi, objavio dokument prema kojem je 3. decembra 2018. godine šefu RJT u Banjaluci Mahmutu Švraki upućen dopis da najkasnije do 21. januara 2019. provede izbore za novog člana VSTV-a ispred okružnih tužilaštava RS, te da im se dostavi ime novog izabranog člana. 

U dopisu su „nacrtali“ ko treba da bude novi član, osoba ženskog spola. Riječju, Željka Radović. 

Prema tvrdnjama naših izvora, dopis dopis okružnim tužilaštvima u RS da preduzmu potrebne radnje o izboru novog člana u VSTS dostavljen je tek nakon što je Žurnal otvorio ovu aferu. 

Tek nakon pisanja našeg portala dopis je na volšeban način dostavljen okružnim tužilaštvima u RS. 

S obzirom na to da je Švraka član VSTS, kao i Tegeltija, on je morao znati da ističe vrijeme za slanje dopisa okružnim javnim tužilaštvima u vezi sa izborom novog člana VSTS. Tim prije jer je on u svakodnevnoj komunikaciji s Tegeltijom i, prema tvrdnjama naših sagovornika, desna je ruka predsjednika VSTS-a. 

Sljedeći korak Tegeltije i njegovih poslušnika je da Radovićeva bude izabrana za člana VSTS. Da ne bi došlo do pravnog vakuuma, ona je mjesec i po dana prije isteka mandata reizabrana na mjesto glavnog okružnog tužioca Doboja. To je pravi raritet i rijetko kada se to dešava. Tužioci se, po pravilu, biraju nakon isteka mandata. 

IGRA SA ZAKONOM  
O cijeloj ovoj aferi Tužilaštvo BiH se ne oglašava, jer je Radovićka, kao Tegeltijin vojnik, glasala za izbor Gordane Tadić za glavnog tužioca BiH. Tadićeva joj nije ostala dužna, jer je zaposlila kćerku Željke Radović u Tužilaštvo BiH. 

Tegeltija je pokušao da obmane javnost, fokusirajući se na dopis i tvrdeći da je on dostavljen na vrijeme tužilaštvima u RS. To je pokušaj zamjene teza, jer suština nije u dopisu, već u svjesnoj namjeri izigravanja zakona.

Tegeltija je čak nekim medijima ranije izjavio da je nekoliko puta intervenisao kod Švrake da se izvrši izbor kanidata za člana VSTS, što je nonsens, jer je mogao Švraku, kao člana VSTS, jednostavno da pita zašto se to ne dešava i zašto se ne postupa po dopisu. Jasno je da je sporni dopis bio samo pokrivanje nezakonitih radnji papirom.


Upravo takvo Tegeltijino postupanje je pokazatelj da je više osoba učestvovalo u ovim nezakonitim radnjama, čime je potvrđeno pisanje Žurnala.