понедељак, 21. мај 2018.

Lukač i Ćulum odlikovali tužioca Labotića, nakon što je podigao optužnicu protiv Ubijenog Davida Dragičevića, šest dana po pronalasku njegovog tijela, bačenog u Crkvenu

piše: Slobodan Vasković

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova i direktor Policije Darko Ćulum odlikovali su tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Sašu Labotića, na Dan policije, 04.04.2018. godine.

Saša Labotić je tužilac-monstrum koji je optužnicu protiv surovo umorenog Davida Dragičevića uputio iz Tužilaštva ka Sudu 30.03.2018. godine, šest dana nakon što je njegovo tijelo nađeno u kanalizaciji Crkvena.

Lukač i Ćulum su nagradili Labotića 04.04., pet dana, nakon što je uputio optužnicu protiv Likvidiranog Davida Osnovnom sudu na potvrđivanje (30.03.).

Optužnica je podignuta 28.02.2018. godine, bar tako piše na njoj, da bi tek mjesec dana kasnije, a šest dana nakon pronalaska Davidovog tijela upućena u Sud.


Dragan Uletilović, sudija za prethodno saslušanje, odmah je pozvao tužioca Labotića i zatražio od njega da povuče optužnicu, jer je, kako je rekao, poznato da je “David Dragičević mrtav”. Međutim, Labotić se oglušio o njegov zahtjev.

Uletilović je Labotića pozvao nekoliko puta, ali nijednom tužilac nije htio da povuče optužnicu. Učinio je to tek pod pritiskom javnosti.



Bio je to brutalni atak na Mrtvog Davida, na Surovo Ubijeno Dijete!!! To je pokušaj "potvrđivanja" već Ubijenog Davida.

O svemu je sudija Uletilović sačinio službenu zabilješku.

Nema dileme da je ova maliciozna igra Okružnog tužilaštva učinjena po naređenju onih koji žele po svaku cijenu da zataškaju zločin. I koji su pokušali, poput Darka Ilića, da kriminalizuju Davida.



Veliko je pitanje da li je optužnica zaista podignuta 28.02.2018. godine, kako je na njoj napisano ili je, pak, podignuta nakon što je David ubijen, pa upućena u Sud, da bi se na taj način dodatno kriminalizovala žrtva, a Ubice sačuvale na slobodi. 

Nakon pritiska javnosti, optužnica je povučena, a sve je “opravdano” formalnim razlozima.

Labotić je, uprkos tome, zaslužio nagradu od Lukača, jer je pokušao kriminalizovati zvjerski ubijenog Davida Dragičevića.


Srijeda 04. april 2018.



Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je danas na svečanosti povodom obilježavanja Dana policije i otvaranja Centra za obuku u Zalužanima, da je policija Republike Srpske uvijek uz svoje građane, te da su policijski službenici spremni da rizikuju svoje živote, kako bi građani i njihova imovina bili bezbjedni.

On je dodao da je MUP Republike Srpske bio i da će ostati prvi čuvar mira u Republici Srpskoj.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je važno jačanje svih institucija Republike Srpske, uključujući i policiju, te da je stoga prethodnih godina Vlada u više navrata imala značajna ulaganja u objekte i opremu koje koristi policija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je bezbjednost Republike Srpske u rukama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ministar Lukač i direktor policije Darko Ćulum uručili su priznanja najzaslužnijim organizacionim jedinicama i pojedincima u MUP-u Republike Srpske, kao i saradnicima koji su doprinijeli postizanju rezultata.
Zlatnim znakom policije nagrađena je Uprava za Organizovani i teški kriminalitet i Tim ronilaca u Specijalizovanom timu Specijalne antiterorističke jedinice, a srebrnim znakom Uprava za obezbjeđenje ličnosti i objekata, policijski službenik Policijske uprave Prrijedor Slađan Dačić, te okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Saša Labotić i vojni ataše Amb asade SAD u BiH Mark Karas. Zaslužnima su, takođe, dodijeljene plakete i zahvalnice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je u Banjaluci svečano obilježilo 26 godina postojanja i rada Policije Republike Srpske. Obilježavanje je započelo služenjem parastosa za 782 pripadnika MUP-a Republike Srpske, koji su položili živote za stvaranje Republike Srpske. Potom je svečano otvoren Centar za obuku MUP-a Republike Srpske u Zalužanima. 


U Centru za obuku otvorena je i osvještana spomen soba i održan pomen poginulim pripadnicima MUP-a Republike Srpske.