уторак, 14. новембар 2017.

UKC BANJA LUKA: Majke će morati plaćati boravak u bolnici sa svojom djecom?


U UKC Banja Luka nedavno su odlučili da uskrate besplatan boravak roditelja sa djecom tokom liječenja. Odluka je povučena nakon pritiska javnosti, ali do kraja godine biće ponovo preispitana



Najveće žrtve dugogodišnjeg uništavanja zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj su pacijenti, a do koje mjere se zdravstvo u ovom entitetu srozalo pokazuje nedavna odluka Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Banjaluci da uskrati besplatan boravak majkama da budu uz svoju djecu tokom liječenja. Roditelji su, do prije par dana, za dnevni boravak u bolnici plaćali 45 konvertibilnih maraka, da bi bili uz svoju bolesnu djecu.

IZAZIVANJE TRAUMA
Nakon što je javnost burno reagovala, vršilac dužnosti direktora UKC-a Vladimir Đajić je, uz konsultacije sa resornim ministrom Draganom Bogdanićem, ukinuo ovu odluku do kraja godine, kada, kako je naveo, ističe sporni ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

UKC je tako preuzeo troškove boravka majki, pratilaca ili staratelja uz bolesnu djecu, ali je Đajić istakao da je bolnica tako dovedena u nezavidan položaj, a sve zbog nepovoljnog ugovora koji ima sa FZO Republike Srpske.

U pravilniku, u stavu 2., navodi se sa “izuzetno, pravo na smještaj uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju, ostvaruje jedan od roditelja ili staratelja djeteta mlađeg od šest godina, ukoliko za isto postoje medicinske indikacije”.

U UKC Banjaluka su u medicinskim indikacijama  pronašli alibi da majkama naplaćuju boravak uz bolesnu djecu 45 KM po danu, osim za bebe do godinu dana.
“Da li to znači da je dijete od 18 mjeseci samostalno i da može ostati samo? Čim je zadržano u bonici znači da je narušenog zdravlja i još treba da doživljava trauma zbog samoće, jer su ga roditelji ostavili na milost i nemilost, jer nisu imali čime da plate svoj boravak pored njega u bolnici”, rekla je za Žurnal jedna od majki, koja je morala da plaća svoj boravak u bolnici tokom liječenja svog jednoipogodišnjeg  sina.

Ona kaže da ta cijena nije mala i da većina roditelja nema taj novac. 

“Svi znamo kakav je ‘pansion’ na Paprikovcu. Postavljam pitanje - ko je to dozvolio i odlučio, ko je formirao cijenu od 45 KM. Šta ona uključuje,  skoro razvaljen krevet i skromnu porciju za obrok? Majkama gore i ne treba ništa, jer one i danju i noću bdiju uz svoju djecu, daju im terapiju, hrane ih i presvlače, tako da se često ni na tom raspalom krevetu ne mogu opružiti ni obrok pojesti”, kazala je ona.

Ispričala je da je kontaktirala FZO RS i dobila informaciju da dežurni ljekari imaju pravo i obavezu da daju svoju procjenu oko toga da li majka treba da ostane sa djetetom u bolnici.

To praktično znači da ljekar daje svoje mišljenje da li je dijete samostalno, što je nemoguće odrediti za kratko vrijeme. Majka sa tom potvrdom odlazi kod porodičnog ljekata i dobija uputnicu za bolničko ležanje, čime stiče pravo na refundaciju od FZO za troškove boravka u bolnici.

“Da li mi neko može reći da moj sin od nepunih godinu i deset mjeseci, koji je primljen u bolnicu sa teškom opstrukcijom pluća, u asmatičnom napadu, može ostati sam!!? Ko je taj koji se igra sa pravima djece i majki, koje redovno plaćaju zdravstveno osiguranje, a kasnije nemaju prava da ga koriste”, kazala je ova majka.

Ona navodi da je sramotnom pravilniku kumovao Vladimir Mirošljević, nakon što je imenovan za načelnik Pedijatrije. Ova majka navodi da je Mirošljević, zbog ličnih konflikata sa koleginicom na Pulmologiji Oliverom Ljubojom dva puta ugrozio zdravlje njenog sina.

“Mirošljević je bio dežurni kada smo došli u bolnicu, jer je moj sin imao napad astme. Mirošljević je rekao da je moj sin pacijent doktorice Ljuboje i da sačekamo da ga ona pregleda, sutra, prekosutra, kad bude tu. Drugi put smo hitno primljeni u nedelju, jer je moj sin imao težak napad. Mirošljević je tada odbio da ga pregleda, uz objašnjenje da on nije njegov pacijent. Morali smo tražiti od tadašnjeg načelnika Pedijatrije da reaguje i urgira da dijete bude pregledano. Strašno. Svi to znaju, cijela bolnica o tome bruji, ali svi sliježu ramenima, niko mu ništa ne može, posebno ne otkako je nedavno postavljen za načelnika Pedijatrije”, ispričala je ova majka.

MIROŠLJEVIĆEVE ODLUKE
Mirošljević je ljetos napustio NDP, čiji je bio odbornik u Skupštini Grada Banjaluka, i priklonio se vladajućoj koaliciji.

Nakon toga je dobio načelničku poziciju u UKC Banjaluka i počeo donositi sramna pravila, kojima se majkama onemogućuje da besplatno budu uz svoju bolesnu djecu tokom liječenja, a koja niko ne smije da pogazi.  
“Ko je on da o tome odlučuje? Ovdje se ne radi više o ličnim interesima, ne branim ja samo sebe i svoj slučaj, ovo radim u ime sve djece i majki koji su u sličnom položaju”, istakla je ova majka.

Uprava UKC Banjaluka reagovala je tek nakon što je javnost digla glas, a direktor Vladimir Đajić, koji je kadar “Ujedinjene Srpke” Nenada Stevandića, suspendovao je sporni pravilnik do kraja godine.


Do kraja godine je ostalo mjesec i po dana i pitanje je šta poslije. Da li će ponovo stupiti na snagu odluka da roditelji plaćaju 45 KM po danu da bi bili uz svoju bolesnu djecu tokom liječenja u bolnici?!