петак, 17. новембар 2017.

SUKOB UNUTAR SDA: Zbog premijerove donacije zapečaćena džamija u Banovićima

Prema informacijama Žurnala, pečaćenje džamije posljedica je sukoba u SDA. Mirsad Kukić, potpredsjednik SDA i predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK, posljednjih je mjeseci u političkom sukobu sa svojim stranačkim kolegom i višegodišnjim poslušnikom Begom Gutićem koji trenutno obavlja funkciju premijera Tuzlanskog kantona



piše: Avdo Avdić (zurnal.info)

Općinska inspekcija u Banovićima zapečatila vrata džamije u okviru Islamskog centra u tom gradu. 

Kao formalni razlog navedeno je da je nadstrešnica na ulazu u džamiju dvadeset centimetara veća od građevinskom dozvolom propisane veličine. 
Islamski centar otvoren je u junu ove godine, ali već nekoliko dana vjernicima je onemogućen ulazak u vjerski objekat. 

Prema informacijama Žurnala, pečaćenje džamije posljedica je sukoba u SDA. Mirsad Kukić, potpredsjednik SDA i predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK, posljednjih je mjeseci u političkom sukobu sa svojim stranačkim kolegom i višegodišnjim poslušnikom Begom Gutićem koji trenutno obavlja funkciju premijera Tuzlanskog kantona. 

ZAPOŠLJAVANJE POLICAJACA
Premijer Gutić je, naime, donirao desetak hiljada maraka za Medžlis islamske zajednice Banovići, što je izazvalo nedovoljstvo Mirsada Kukića, koji neformalno upravlja općinskim strukturama. 

Ubrzo nakon te donacije, dio Islamske zajednice se svrstao na stranu premijera Gutića. Uslijedila je, potom, reakcija druge stranačke frakcije, koja je naložila općinskoj inspekciji da izađe na teren i utvrdi da li je Islamski centar izgrađen u skladu sa propisima. 

Prilikom kontrole je utvrđeno da je nadstrešnica nad džamijskim ulazim izvan gabarita, pa je džamija opasana žutom trakom. Dio vjernika, međutim, unatoč zabranama općinskih vlasti, svakodnevno se provlači između traka i obavlja namaze u džamiji. 

OKRETANJE LEĐA GOSPODARU
Podsjećamo, Mirsad Kukić dugogodišnji je vladar općine Banovići. 

Upravo njegovim zalaganjem, Bego Gutić je imenovan na poziciju premijera Tuzlanskog kantona. Gutićeva poslušnost trajala je godinama, ali je on, nakon što se sa Kukićem nije uspio usaglasiti oko spiska policijskih službenika koji su trebali biti zaposleni u MUP-u TK, promijenio stranu. 


Danas je jedan od najvećih protivnika svog dugogodišnjeg mentora.