четвртак, 25. децембар 2014.

Bobar banku likvidirali Lijanovići, Dragičevići, Tomići…

piše: Slobodan Vasković

Agencija za bankarstvo RS izdala je saopštenje sa imenima firmi koje duguju novac Bobar banci. Nije navela imena vlasnika tih firmi, što je bilo itekako potrebno, jer bi na taj način javnosti saopštili ko su stvarni dužnici i ko je opljačkao novac uzimajući kredite od Bobar banke, koje nisu vraćali.

Dospjela potraživanja od neurednih dužnika (ima ih 31), iznose gotovo 40 miliona maraka. Ujedno, to znači da su dugovi navedenih firmi mnogo veći, jer je Agencija objavila dospjela potraživanja, a ne ukupna kreditna zaduženja tih subjekata. I na taj način obmanjuje se javnost i minimizira kataklizma u Bobar banci.

Tomić
Listu najvećih dužnika predvodi "Unis - Fabrika cijevi" iz Dervente, sa 6.058.741,60 KM.
 
Vlasnik “Unisa” je Goran Tomić, koji živi i radi u Londonu. On je većinski vlasnik kompanije „Balkan Steel Internacional Establishment“, koja je vlasnik “Unisa” (posjeduje 65% akcija).

Goran Tomić je sin Dragana Tomića, vlasnika “Simpa”, poznate srbijanske firme.

Ukupne obaveze te firme odavno su prešle fantastičnih 300 miliona KM.

IRB RS je kupila obveznice preduzeća Unis fabrika cijevi a.d. Derventa u iznosu od 20 milona KM, u sedmom mjesecu 2011. godine, sa rokom dospjeća od 8 godina i kamatnom stopom od 7,5 %.

Unis fabrika cijevi a.d. Derventa je u tom momentu imala ukupne obaveze u iznosu od 161.110.398 KM; osnovni kapital u iznosu 26.526.872 KM (ukupne obaveze veće za više od šest puta od osnovnog kapitala), a preduzeće je 2010. godinu završilo sa 96 milona KM ukupnih prihoda  i ostvarilo dobitak od 170.847 KM (prva otplata po obveznici je iznosila 2 milona KM).

Na osnovu ovih podataka moglo se zaključiti da preduzeće ne ostvaruje dovoljno dobiti da može da otplatiti emitovane obeznice i da je izuzetno prezaduženo. Uprkos tome, dato im je 20 miliona maraka.

Učinjeno je to po nalogu tadašnjeg premijera Aleksandra Džombića. On bi morao odgovarati zbog navedenog lošeg posla.

Lijanovići
Firma "Z.D.I. Produkt" iz Širokog Brijega dužna je 5,3 miliona KM.

Vlasnici te firme su porodica Lijanović. Ta firma je nesolventna. Kao ministar u vladi Federacije BiH, Jerko Ivanković Lijanović je svojoj firmi Z.D.I. Produkt odobrio 914.045 KM iz federalnog budžeta, kojim je trebao pokriti dug ovog poduzeća nastao po osnovu PDV-a, i to u iznosu od 828.431 KM.

Ujedno, ZDI produkt nalazi se i pod istragom zbog šverca mesom, a terete se da su u tom slučaju državi napravili štetu utajom poreza u visini od 270 hiljada maraka.

ZDI je osnovan 2010. godine i riječ je o tašna-mašna firmi, preko koje se prao novac. Očito je da su saučesnike u tom prljavom poslu našli i u RS.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na čijem čelu je Jerko Ivanković Lijanović, je ministrovoj firmi ZDI Široki Brijeg u 2012. i 2013. godini ukupno dodijelilo preko 2 miliona maraka podsticaja.

Nakon dodjele podsticaja, ministar Jerko Ivanković-Lijanović donio je odluku o gašenju ove firme. Inače, prostorije firme su bile na istoj adresi kao i firma Lijanović.

Bjelošević 
Boro Bjelošević, špekulant iz Slovenije, vlasnik je dobojske firme “Ozren turist”, koja Bobar banci duguje 4,3 miliona KM. Bjelošević je kupio hotel “Bosna” u Doboju, renovirao ga i zatvorio.  

Otvaranju hotela, 26.04.2012. godine, prisustvovao je i Milorad Dodik, koji je tom prilikom rekao “kako je upravo ova građevina dobar vjesnik svega što Doboj očekuje u perspektivi”.

Dodik je tada čestitao na uspješnom okončanju petnaestomjesečne rekonstrukcije nekadašnjeg hotela "Bosna" (sada “Park”), “u koji je uloženo pet miliona evra, a investitor je Boro Bjelošević”, vlasnik preduzeća "Ozren-turist".

Bjelošević je prije hotela napravio tržni centar “BMD” u Doboju, koji je propao.

Željka Dragičević
Višemilionska dugovanja prema Bobar banci u likvidaciji ima i firma  "Ranchy" iz Gradiške. Prema saopštenju Agencije, ta firma dužna je 2.606.634,71 KM. Međutim, to su dospjela potraživanja, a “Ranchy” je dužan pet miliona KM, bez kamata.

Vlasnik kofer-firme “Ranchy” je porodica Željke Dragičević, nekadašnje voditeljke RTRS-a, nekadašnje šefice kabineta Aleksandra Džombića i aktuelna šefica promocije nečega na RTRS.

Zaista je nakon silne sekiracije kako utrošiti pet otetih miliona tu poziciju i zaslužila.

Agencija za bankarstvo RS oduzela je u 23.12. dozvolu za rad i pokrenula postupak likvidacije u Bobar banci.



Vezani video: Sponzoruša i sponzori