недеља, 15. јун 2014.

Himera

 piše: Slobodan Vasković


Gledam i slušam Željku Cvijanović danima; primjećujem promjene – smršala je, izbacila je iz upotrebe riječ „faktički“ i uvela novu „oprostite“, a nije se odrekla „dakle“.

Dakle, oprostite, ali to su, faktički, jedine promjene u njenom političkom habitusu otkako je zasjela na poziciju premijera RS, 12. marta 2013. godine.

To znači da je Cvijanovićeva bila i ostala totalna neznalica, politički potpuno neobrazovana osoba, otužni pacer, koji uz to nema pojma ni o privredi, ni o ekonomiji, ni o finansijama, ni o bilo čemu ozbiljnom, ako izuzmemo njeno odlično poznavanje engleskog jezika.

Cvijanovićeva je, narodski rečeno, duduk&duduk i najnekompetentnija osoba koju je ovo zlo vrijeme naplavilo u politički i javni život Republike Srpske.

Ona svojim neznanjem, koje prikriva agresivnim, drskim, bezobraznim ispraznim trućanjem bez ikakvog smisla, početka, sredine, kraja, bez bilo kakve suštine, čak i bez ikakve forme, uspijeva iziritirati čak i dasku za peglanje, a kamoli živa čovjeka, što pokušava uhvatiti ikakav smisao u bujici besmislica koje ta individua valja svakodnevno i u ogromnim količinama.

Cvijanovićeva je svojim šupljiranjem nanijela više duševne boli stanovnicima RS nego i podivljale hiljadugodišnje vode i one petstogodišnje zime od preklani.

Cvijanovićeva i njeni istupi su nasilje nad zdravim umom, lobotomija bez anestezije, intervencija na otvorenom mozgu golim rukama, antraks, sars, ebola, nervni bojni otrov i uvreda za sve stanovnike RS, bez obzira na to čiji su glasači; Ta osoba je, najednostavnije rečeno, mora, i noćna i dnevna. Svakodnevna. Petstogodišnja. Hiljadugodišnja.

Cvijanovićeva je nebitna; Ona je oruđe nasilničke politike Milorada Dodika, nervni gas koji on nemilice baca na ovaj entitet; Riječju, ona je kuga koju niko, ali baš niko, u ovoj zemlji nije zaslužio, ma šta da je učinio.

Cvijanovićeva je slika i prilika Režima; Jedinstveno odvratan dokaz ispraznog, morbidnog, zaraznog i otrovnog duhovnog kičeraja koji dominira u vladajućoj stranci i koji se pokušava i kroz nju nametnuti kao jedinstven, neprolazan i nepobjediv. Jedino je tačno da je neizlječiv i da će njegove strašne posledice najsnažnije osjetiti kliconoše i zaraženi iz te stranke, koja je sebi dozvolila da takvu jednu Himeru vaspostavi kao vodeću ličnost.

Himera je slika bunareva Dodikovih strahova, njegovog atavističkog nepovjerenja u najbliže okruženje, bolesne želje za dominacijom nad sudbinama i životima; Himera je negativ Dodikovih iracionalnih postupaka, slijepog lažnog vjerovanja u sopstvene nadljudske mogućnosti, netačnog ubjeđenja u ličnu svetost, koje mu ne dozvoljava da vidi u kakvo blato je dopao. Živo, iz kojeg spasa nema.

Željka Cvijanović je najpreciznija slika, pet sken političke, duhovne i ljudske propasti Milorada Dodika.