недеља, 11. мај 2014.

Serdarov zbog prevare najavio tužbu protiv Republike Srpske

Piše: Slobodan Vasković

Rašid Serdarov najavio je tužbu protiv Republike Srpske tešku stotine miliona maraka.

Serdarov je nedavno uputio pismo Miloradu Dodiku u kojem ga obavještava da će podnijeti tužbu protiv RS, zato što je prevaren.
Serdarov u pismu precizira da na kopovima kod Ugljevika, na koje je dobio koncesiju, uopšte nema uglja, te da je bezočno izvaran.
On u pismu ističe da su se istraživanja, koja su mu vlasti RS prezentovale tokom pregovora o koncesiji, pokazala potpuno netačnim. Preciznije, Serdarov tvrdi da su mu dali falsifikovane dokumente o navodnim nalazištima uglja.

Ova afera već danima trese Režim, koji čini sve da ona ne ispiliva, ali problem je što nema uglja i što je gotovo nemoguće spriječiti Serdarova da tuži RS.

Serdarov tvrdi da je do sada u RS uložio 60 miliona maraka u izgradnju objekata u Ugljeviku i mini hidrocentrale kod Rudog. 

Vlada Republike Srpske je 1. jula 2013. godine odlučila da kompaniji “Comsar Energy Srpska”, čiji je većinski vlasnik ruski tajkun Rašid Serdarov, dodijeli koncesiju na eksploataciju uglja u Ugljeviku.

Koncesija je dodijeljena za eksploataciju uglja na ležištu “Ugljevik Istok 2”, a iz Vlade RS je rečeno “da ovom koncesijom nije ugrožen rad postojeće Termoelektrane Ugljevik u njenom produženom vijeku, odnosno do 2039. godine”.

Ugovor Vlade RS, odnosno Elektroprivrede RS sa kompanijom Rašida Serdarova nikada nije objavljen.

Svjetlo dana ugledale su samo neke odredbe Ugovora prema kojima “Comsar Energy”, vlasnik buduće Termoelektrane “Ugljevik 3”, nema nikakvu obavezu snabdijevanja strujom potrošača u RS.

Iz “Comsar Energy” su ranije saopštili da će svu proizvedenu struju izvoziti na inostrana tržišta, pa neće biti konkurencija Elektroprivredi RS.
Iz “Comsar Energy” su ranije saopštili da će svu proizvedenu struju izvoziti na inostrana tržišta, pa neće biti konkurencija Elektroprivredi RS.

Ruski tajkun Rašid Serdarov u RS je stigao prije tri godine kada je entitetskoj vladi uputio „pismo namjere“, navodeći da ozbiljno planira graditi dvije termoelektrane u Ugljeviku. Serdarov je tada zatražio i dvije koncesije - jednu na eksploataciju oko 45 miliona tona uglja, te na izgradnju termoelektrane.