среда, 12. фебруар 2014.

Dodik na RTRS-u: Metamorfoza Nejakog Jovana u Razjarenog Bika

piše: Slobodan Vasković

Monolog Milorada Dodika, upriličen na RTRS-u, bio je potpuno konfuzan, bezidejan, sterilan, plitak, blijed, preblijed; riječju otužan i bljutav jednočasovni ispad osobe koja je bila potpuno van sebe.

Potpuno kontraproduktivan istup, što je pokazao da je Dodik prestravljen od bliske budućnosti i iole jačeg izražavanja nezadovoljstva, koje bi moglo doći od stanovnika Republike Srpske.

Dodik je izrekao toliku gomilu nebuloza, gluposti, laži, poluistina, objeda, budalaština… u bujici nepovezanih rečenica, da je prava šteta što intervju nije urađen na buvljoj pijaci, jer bi takav ambijent bio idealan za formu koju smo imali priliku gledati. Način na koji se Dodik ponašao, nije primjeren ni kočijašu, a kamoli visokom funkcioneru.

Dodik, potpuno iščašen iz realnosti, ponudio je “istine”, koje ne mogu progutati čak ni njegovi najveći poltroni. Toliko je bio jadan, da je čak i poslovično lakejski nastrojenoj Vanji Furtuli, voditeljici večerašnjeg rijalitija “Sa one strane uma”, bilo krajnje neprijatno, te je razjarenog Dodika pokušavala i kanalisati sa nekoliko “objektivnih” a, e, ali, predsjedniče…, da bi djelimično spasla stvar najavom reklama.

Kada se sažme Dodikovo ludovanje na RTRS-u, može se zaključiti sledeće: “Nataša Kandić je angažovala Mladena Bosića da zajedno popale zgrade kantonalnih vlada u gradovima u Federaciji, nakon čega su sjeli za volan nekoliko autobusa i jurnuli ka RS da i tu žare i pale; Tu su zaustavljeni, pa su se vratili i zapalili zgradu Predsjedništva BiH, nakon čega je Nataša otišla da se našminka, pa u banku, gdje je digla novu tranšu i nastavila da plaća ovdašnje petokolonaše, dok je Bosić skoknuo na sastanak sa Vučićem i Dodikom. Nakon sastanka, na presu, Bosić je bio sasvim u redu, ali je onda opet otišao kod Nataše, pa je prešao u RS i zatražio ostavku Dodika i Vlade RS i Skupštine”…

Osoba koja je o sebi pri sebi ovakve stvari ne može usniti ni u najcrnjem snu, a kamoli izgovoriti na Javnom servisu. Ali Dodik može, jer ga je strah natjerao u posebno stanje svijesti. Koje je na milimetar od totalne izgubljenosti.

Sve je to onda Dodik uvezao sa “arapskim prolećem” (rekao je to ekavicom, mora da se sprema na bekstvo), a kada se već našao u arapskim zemljama, odveo nas je do obližnjeg Izraela i obavijestio kako mu se “Peres žalio na ponašanje Amerikanaca u Egiptu”.

Odatle je, sve sa Furtulom i stolom, skočio do Sočija, gdje ga je raširenih ruku dočekao šef Gasproma Aleksej Miler i kriknuvši upitao: “Kada ćemo potpisati Južni tok”? A on nije imao šta da mu kaže, jer je BiH takva kakva je. Nakon toga pozvao je narod da u oktobru “ne izabere Nejakog Jovana”.

Šokantno.

Najopasnije od svega je što je Dodik u svom dobropoznatom pljuvačko-primitivnom maniru targetirao “dopisnicu Oslobođenja” i “Puhala” kao one što pokušavaju zapaliti plamen, koji bi spržio sve pred sobom. Dodik je  otvoreno potpirivao međuetničku netrpeljivost, pa čak i mržnju, što je sumanuto ponašanje koje vrlo lako može izroditi veoma opasne konsekvence. Nije isključeno da Dodik i njegova kamarila upravo nešto tako i priželjkuju.

Njegove riječi da je spreman “eliminisati svaki elemenat političke nesigurnosti”, otvorena su prijetnja svima koji se pokušaju na bilo koji način pobuniti/izraziti nezadovoljstvo protiv Režima koji je stvorio.

U Republici Srpskoj slijede izuzetno teški dani, jer je najmoćniji čovjek potpuno van sebe. Njime vlada nekontrolisani bijes, koji je posledica straha od bunta, koji se još uvijek nije do kraja materijalizovao, ali je, itekako, opipljiv golom rukom.

Razjareni bik ugledao je krpu i mrak mu je pao na oči. Pitanje je trenutka kada će ta masa jurnuti u zadnji obračun.