уторак, 4. фебруар 2014.

Beogradska centrala „Euro Blic“-u naložila snažan uređivački zaokret

Piše: Slobodan Vasković

U Banjaluci je nedavno boravila višečlana Komisija lista „Blic“ iz Beograda, predvođena Veselinom Simonovićem, glavnim i odgovornim urednikom te novine. Oni su obavili razgovore sa svim zaposlenim u banjalučkoj redakciji „Blica“, raspitujući se o međuljudskim odnosima, ali i dajući instrukcije za uređivačku politiku novine u narednom periodu.

Šefovi iz Beograda naložili su da se političke teme iz Republike Srpske svedu na minimum i da novina u potpunosti objektivizira svoj pristup političkim temama. To praktično znači da u mjesecima koji dolaze, „Euro Blic“ neće, kao do sada, snažno podržavati vladajuću nomenklaturu u Republici Srpskoj.

Šefovima banjalučke redakcije lista još je naloženo da u narednih petnaestak dana osmisle detaljan koncept novine, koji podrazumjeva uduplavanje broja stranica iz RS, pri čemu će prioritetne teme biti one iz oblasti ekonomije, socijalne politike i svakodnevnog života.

„Blic“, kao i sva ostala dnevna štampa u RS, već duže vrijeme bilježi pad tiraža, što je posebno zasmetalo šefovima iz Beograda. Ako se zna da je remitenda ovog lista u prethodnim mjesecima znala biti čak 35 do 40 posto, onda je jasna zabrinutost najodgovornijih ljudi te novine i firme koja novinu izdaje.

Zbog toga je, skoro ultimativno, čelnicima banjalučke redakcije naloženo da u narednom periodu moraju podići tiraž novine za 20 posto. Tokom posjete Komisije iz Beograda nije bilo riječi o kadrovskim promjenama u banjalučkoj redakciji „Euro Blica“.
Međutim, može se zaključiti da njihove pozicije zavise od uspješnosti prestrojavanja.

Dalji koraci u vezi sa svim ovim pitanjima biće razmotreni na sledećem sastanku, koji će se održati u Beogradu 20. februara.