субота, 17. август 2013.

Rat SIPE i Tužilaštva BiH: Zubac namjeravo da uhapsi Salihovića?!

Piše: Slobodan Vasković

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac zahtjevao je od potčinjenih da nadziru Gorana Salihovića, glavnog tužioca BiH.

To su u svojoj izjavi Tužilaštvu BiH ustvrdila tri inspektora SIPA, koji su odbili Zupčevo naređenje. Ovu informaciju su iz Tužilaštva BiH potvrdili Federalnoj TV, koja je prva objavila tu vijest, ali nije objavila imena Zupčevih “meta”.

Iz Tužilaštva je još rečeno da su provjere ovih tvrdnji u toku i da će, nakon što provjere budu završene, biti donesena konačna tužilačka odluka.

Ovaj predmet nalazi se kod Bože Mihajlovića, šefa Odjeljenja za privredni i organizovani kriminal Tužilaštva BiH, koji je i saslušao trojicu inspektora. Oni su, kako se saznaje, izjavili da im je Zubac naredio da uhapse Gorana Salihovića ukoliko ostvari bilo kakakv kontakt sa Šemsudinom Mehmedovićem, visokim funkcionerom SDA.

Ovo ukazuje da je sve ovo što se dešava na relaciji Zubac-Salihović nastavak njihovog sukoba koji je počeo upravo na slučaju Mehmedović. 

SIPA je 19. jula uhapsila Mehmedovića zbog, kako je saopšteno, postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina. Isti dan Mehmedović je po nalogu Tužilaštva BiH pušten na slobodu.

Bio je to početak konflikta Zupca i Salihovića, koji se dodatno razbuktao i koji će, nema sumnje, eskalirati u narednim danima.