среда, 28. август 2013.

Dosje Jerinić (1): Od Mladikovine do banjalučkog multimilionera

Piše: Slobodan Vasković 

Dragan Jerinić, predsjednik takozvanog Udruženja novinara RS i “kolumnista” “Nezavisnih novina” je, može se s pravom reći, postao multimilioner. Svoj “srpski san” Jerinić je ostvario za samo četiri godine i sa novinarskom platom koja ne prelazi 1500 konvertibilnih maraka.

Poduhvat je to vrijedan svake pažnje i istraživanja o tome kako je neko sa novinarskom platom (istina ne baš malom) uspio da stekne milione vrijedne nekretnine, u koje se, do sada, ubrajaju kuća u izgradnji (pri kraju je), kao i dvije Mini hidroelektrane (MHE)-Žiraja (prikazana vrijednost 1,2 miliona KM) i Velika Jasenica, koja je, najmanje, duplo skuplja. Uskoro će krenuti u izgradnju i treće MHE, koja se zove Žeželja, i čija vrijednost je nešto niža-iznosi oko 600.000 KM.

Jerinić je suvlasnik dvije firme- Mega elektrik, koja postoji od 14.03.2007. godine, ali je počela da funkcioniše i radi tek četiri godine kasnije i preduzeća “Info 5”, koje postoji od januara 2008. godine.

On je, defakto, za samo četiri godine od novinarskog crkvenog miša postao multimilioner, sposoban da u jednom danu kupi dva nova automobila marke “Pežo”, čija vrijednost je oko 100.000 Konvertibilnih maraka. Džekovski nema šta, posebno kada se zna da je riječ o nekada skromnom Ćoćanu iz Mladikovine (sela pokraj Blatnice koja je pokraj Teslića).


Naravno, “gazda” što Jerinić jeste ne može a da “ne pokaže pare”, što je odlika skorojevića, ali koga briga! Korisni idiot Režima mora da pokaže da je prvi u Gradu, a ne samo u selu, pa je otpočeo izgradnju kućerine u banjalučkoj ulici Momčilo Popović (vidi slike). Čak pet etaža – podzemlje, prizemlje, dva sprata, potkrovlje – potrebno je bilo Jeriniću da bi se osjetio ispunjenim i dokazanim “prvim perom RS”.

Već ranije sam objavio da je vrijednost te kuće u izgradnji najmanje 600.000 KM, a kada bude završena njena prodajna cijena neće ići ispod 1,2 milliona KM “brat bratu da je daje” (vidi slike).

U kući se grade dva luksuzna stana od po 120 m2, kao i poslovni prostor od nekih 70 kvadrata, plus prateći sadržaji.

Kada se saberu vrijednosti MHE, kuće, automobila i suvlasništvo u dvije firme, jasno je da je Jerinić postao multimilioner i to u jeku najveće ekonomske krize, što njegov “uspjeh” čini još većim.

Otkud pare?

To je ključno pitanje i na njega ću odgovoriti u seriji tekstova, koje ću objaviti narednih nedelja. Moći ćete saznati ko su sve poslovni partneri ovog novinara - biznismena, kome je šta dužan, kako je stekao prve velike novce, koga je prevario, koga “pritisnuo”, koga tužio…


Bitno je naglasiti da je u svim svojim poslovima obilato koristio realno veliku političku i svaku drugu snagu i uticaj Željka Kopanje, vlasnika “Nezavisnih novina” i “Glasa Srpske”, i to bez njegovog znanja.

Brojni sagovornici su mi ustvrdili da je Jerinićeva snaga “u Kopanji”, i da on tu činjenicu neštedimice iskorištava, baš kao i dobre odnose sa Miloradom Dodikom, odnosno svoju pseću vjernost prvom čovjeku Režima.

Objektivno, Jerinić bez “Nezavisnih novina” iza leđa i naširoko (samo)promovisane bliskosti sa Kopanjom, na novinarskom i bilo kom drugom tržištu ne vrijedi mnogo, ako se to uopšte može nazvati vrijednošću.

Ali, poziciju koju ima on vrlo vješto koristi za uticaj na brojne entitetske institucije, privredne subjekte i njihove čelnike, što je, složićete se, u ambijentu u kojem živimo mnogo mnogo vrednije od državnih mjenica.

Iz tekstova, svjedočenja i dokumenata koje ću objaviti sami ćete zaključiti da li se Jerinić ponaša po nakaradnoj maksimi “Novinar živi od onoga što ne objavi, a ne od onoga što objavi” ili ne!?


Uputio sam dopise brojnim institucijama RS i drugim subjektima i biće veoma interesantno vidjeti ko je na njih odgovorio, a ko ne, odnosno da li Jerinić ima i tu vrstu uticaja da spriječi davanje zvaničnih podataka?! (nastaviće se)

P.S.
Dear Jerry, samo ti i dalje šalji mejlove pune laži o meni, sa lažnih adresa naslovljenih mojim imenom. Nemaš ti sposobnosti da objaviš neistina o meni koliko ću ja objaviti istine o tebi i tvom poslovanju. I potpisati ih, za razliku od tebe, punim imenom i prezimenom!