четвртак, 13. јун 2013.

“Picin park” u Šekovićima: SDS-ovi i PDP-ovi “maratonci” otimaju na zemlji za groblje


Piše: Slobodan Vasković

Mladen Bosić i Mladen Ivanić, šefovi SDS-a i PDP-a, čuvaju „leđa“ Miloradu Dodiku, čelniku SNSD-a, i to čvršće i stamenije od brojnih visokih funkcionera najjače vladajuće stranke u Republici Srpskoj i BiH.
Takav Bosićev i Ivanićev prijateljski odnos i podrška svemu što Dodik čini, nisu mogli ostati neprimjećeni u bazi SDS-a i PDP-a, te su lokalni funkcioneri ovih stranaka požurili da tu jedinstvenu „svesrpsku“ situaciju što kvalitetnije unovče, i osmislili su prevaru, koja bi im trebala donijeti izvanrednu zaradu. Mahom nezakonitu.


Koliko u SDS-u i PDP-u pomno prate „ručne radove“ viđenijih SNSD-ovaca na ličnom bogaćenju nauštrb države, svjedoči i slučaj iz Šekovića, gdje su Slaviša Mrkajić (SDS) i Dragan Galić (PDP) preslikali kriminalni način otimanja vrijednog državnog zemljišta i njegovog besplatnog prenošenja u privatno vlasništvo. Inspirisala su ih dva banjalučka slučaja - Picin park i Poljoprivredna škola.

Matrica ista: kvalitetno i skupo zemljište u centru Šekovića treba da pripadne lokalnom tajkunu, imenom Željko Lazić, koji je, uzgred, finansijer SDS-a i PDP-a. Na tom placu, Lazić namjerava da izgradi veliki tržni centar. Zvuči nevjerovatno, ali je istinito da je to jedina zelena površina (čija je površina pet dunuma),  u centru tog malog gradića. 

Na tom mjestu bilo je planirano da se izgradi dječija igraonica i uredi park sa svim pratećim sadržajima, ali je to odbila vladajuća skupštinska većina, koju čine odbornici SDS-a, PDP-a, te jedan odbornik Pokreta mladih za Šekoviće, koji se zove Mitar Lazić i koji je, gle čuda, sin tajkuna Željka Lazića. Načelnik opštine Šekovići, koji je sve aminovao, jeste SDS-ovac Budimir Ninić, blizak prijatelj i saradnik Miće Kraljevića, SNSD-ovog kneza iz Vlasenice. 

Ninić je na proteklim lokalnim izborima pobijedio SNSD-ovog kandidata Momira Ristića (bivšeg načelnika) uz presudnu podršku Miće Kraljevića, tako da je jasno da u ovom gradiću već duže vrijeme besprijekorno funkcioniše koalicija Kraljević-SDS-PDP.

Prevara je preslikana priča oko banjalučke Poljoprivredne škole: Lazić će za pet dunuma vrijednog zemljišta u centru Šekovića dati 4 dunuma van tog gradića. Po opštinskim cijenama, kvadratni metar zemlje u Šekovićima je 20KM, što znači da tih pet dunuma vrijedi 100.000 KM, ali ako se ima u vidu da je to jedina raspoloživa parcela u centru, njena vrijednost najmanje je četverostruko veća. Cijenu joj dodatno uvećava činjenica da će se na njoj izgraditi tržni centar. Međutim, sve ove notorne činjenice padaju u vodu pred alavošću SDS-ovih i PDP-ovih lokalnih funkcionera koji su namjerni da Laziću prepuste tu parcelu za 4 dunuma u seoskom području koji vrijede maksimalno 4 hiljade KM.

Način na koji je pljačka osmišljena posebno je ogavan i kosi se sa svim ljudskim i civilizacijskim normama: Centralni dio prevare jeste proširenje Gradskog groblja, što izaziva jezu kod svakog normalnog. Jezivost dobija na intenzitetu, ako se zna da u prevari, koju su osmislili Lazić, Mrkajić i Galić, a aminovao Ninić, učestvuje i lokalni sveštenik Dragan Tomić.

Dragan Galić (PDP), Slaviša Mrkajić (SDS), Željko Lazić (tajkun) i Dragan Tomić (SPC) pokušavaju iskoristiti potrebu proširenja Gradskog groblja. Zemlja tik uz groblje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i crkva će dva dunuma ustupiti opštini Šekovići za zamjensku parcelu koju će im dati Lazić, a koja je u njegovom vlasništvu i nalazi se na periferiji ovog gradića. Zamjenska parcela je četiri dunuma. Kako opština nema, navodno, nikakve druge zemlje pogodne za razmjenu, (a ni para), obeštetiće Lazića (za ona četiri dunuma sa periferije) sa skupocjenih pet dunuma opštinske/narodne zemlje u centru Šekovića. (Imajte u vidu da je ova opština izuzetno siromašna i da se pomenute cifre u njoj tretiraju kao basnoslovne).

Lazićeva firma koja je dobila spornu zemlju zove se ''LM Komerc'', a on posjeduje i brojne druge - od proizvodnje namještaja do proizvodnje peleta. I pilanu naravno.

Realizacija ovog prljavog i kriminalnog plana očekuje se početkom jula, kada će skupštinska većina usvojiti novi regulacioni plan kojim će legalizovati prevaru, koju su osmislili SDS, PDP i Lazić. Regulacioni plan, koji potvrđuje sve izrečene navode, trenutno se nalazi na oglasnoj tabli u zgradi opštine.

Interesantna je životna priča tajkuna Lazića, a posebno “prvi million” koji je zaradio. On je prije rata bio električar, koji je popravljao veš mašine. Kada se zaratilo, pala mu je kutlača u med. Nakon što je VRS 1992. godine stavila pod srpsku vlast Kalesiju, Lazić je svu robu iz dvije robne kuće u vlasništvu Zaima Karića (firma: ''ZK Obnova Caparde''), šleperima odvukao i prodao u Srbiji. Nakon rata, Karić i njegova firma tužili su zbog toga Lazića, a proces je još u toku. Tužbeni zahtjev iznosi 2 miliona KM (plus kamate) i tužitelji odbijaju vansudsko poravnanje sa Lazićem.

Cijeli ovaj kriminalni posao oko zamjene zemljišta, izazvao je veliko nezadovoljstvo građana, koji su zaprijetili da će spriječiti uništenje parka i da će postaviti table sa znakom ''ZK '' na spornu parcelu. Ovim znakom aludiraju na opljačkanog Zaima Karića. Uz tablu “ZK”, nezadovoljni stanovnici Šekovića namjeravaju na ulazu u taj gradić postaviti table na kojima piše ''Lazić grad''.

SDS-ovac Slaviša Mrkajić, zamjenik načelnika opštine, bio je direktor firme “Elastik”, koja je, gle čuda, uništena, a on je sada ponosni vlasnik fabrike konfekcije “Maja”. Nekada je bio poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini, a trenutno je i predsjednik opštinskog odbora te stranke u Šekovićima. On i njegov prijatelj iz PDP-a Dragan Galić u bliskim su poslovnim odnosima sa Lazićem. Nije siromašak ni Ninić, koji ima ogromnu pilanu, a zajedno sa Kraljevićem osmišljava sve “šumske poslove”. Zbog toga što je bio smetnja tim rabotama morao je otići Momir Ristić, bivši načelnik Šekovića, koji je član SNSD.   


Nema šta, SDS-ovi i PDP-ovi “maratonci” iz Šekovića tek su u prvom kriminalnom krugu, i to u punom sprintu. Groblje su pregazili, šta im je sljedeće na redu Bog samo zna!