петак, 28. јун 2013.

Doboj: Obrenovi dvori

piše: Slobodan Vasković

Megalomanija je vrlina koju baštini dobar dio naših političara; sve što vide očima požele, bilo da je riječ o autu, placu, poslovnom prostoru, kući, zgradi, njivi, voćnjaku, pašnjaku, šumi… Za jedan dio njih reći da su megalomani je uvreda, jer su oni odavno prerasli i tu fazu. Njihovo je sve što očima vide, cijeli pejzaži, regije.


Skorojevići, papci i žgadija obrstiše sve što ugledaju, gore od koza, skakavaca, potkornjaka. Veličina mozga kod njih se mjeri brojem kuća, stanova, auta, ljubavnica, ljubavnika, nekretnina kod nas i u svijetu, sa akcentom na Srbiju i hrvatsku obalu. I ne postoji razlika između te fele, bilo da su članovi SNSD-a, SDS-a ili bilo koje treće stranke.

Nema tu ideologije, nema tu naroda, opšti interes je kategorija za šprdnju; partije su za njih samo okvir iz kojeg djeluju i koji koriste za otimačinu. Institucije i funkcije, što ih u njima obavljaju, instrument su za zadovoljavanje tih bolesnih megalomanskih interesa. Koje je, kako stvari stoje, nemoguće nahraniti, jer su oči Skorojevića stalno “gladne”.

Sistem bogaćenja svugdje je isti, i u Banjaluci i u Doboju i u Bijeljini i u Trebinju i u svakom drugom mjestu, gdje postoji potražnja za gradskim građevinskim zemljištem. Što je zemljište skuplje, to je “narukvica” teža. Investitori/graditelji lako rješavaju problem dozvola sa načelnicima/gradonačelnicima - funkcioneri njima placeve i papire, oni, zauzvrat, besplatne poklon-stanove u zgradama. Stan po zgradi, zgrada po zgrada, nakupi se deset, dvadeset, trideset, pedeset….

Bilo koja kvalitetnija policijska istraga, koja bi se bavila provjerom vlasnika stanova u stambenim objektima izgrađenim u proteklih petnaestak godina, lako bi utvrdila da u svakom od njih neko od načelnika/gradonačelnika iz tog perioda ima po stan ili poslovni prostor. Ili neko od njegove rodbine, što mu dođe na isto. Nekretnine su vrednije od zlata na ovim prostorima.

Ipak, Skorojevići k’o skorojevići moraju “pokazati pare”, pa pored sveg silnog, tajno naslaganog, bogatstva, otvoreno pokazuju i jedan njegov blistavi djelić javnosti, demonstrirajući na taj način dužinu falusa kojeg gaje u mozgu.

Nije tome odolio ni Obren Petrović, SDS-ov dobojski knez, koji je prije par godina krenuo u izgradnju velelepne vile, vrijedne preko million maraka.
Petrović (vidi slike) ima čak i ukusa, vila je napravljena “s mjerom”, u njoj se umorni kosac dobojskih duša može odmoriti nakon cjelodnevnog žrtvovanja za svoje i interese oligarhije koju predvodi.

Vila Obrena Petrovića nalazi se u dobojskom naselju Usora.
Petrović se malo pokolebao nakon što je njegov matični SDS pokrenuo bajku o Zakonu o porijeklu imovine, pa je “puštena “ priča da je vilu zbog toga prodao. Bio bi red da to tužilaštvo provjeri, pa ako je i prodao, da odgovori otkud mu pare da je uopšte izgradi.

Što se tiče pomenutog SDS-ovog zakona, usvoji li se, imaće oni šta mesti u svom dvorištu. I to godinama.

Nije samo Petrović skućen, već i cijela njegova porodica, i to po principu ”stan po glavi člana familije”.

Interesantna je zgrada sa dva krila, od kojih se jedno nalazi u ulici Kralja Dragutina, a drugo u Vojvode Stepe. U jednom krilu živi Petrovićeva supruga Cvijeta Petrović, a u drugom krilu njena majka. Stanovi u ovoj zgradi su veoma kvalitetni, veliki, skupi i na atraktivnoj su lokaciji.

Petrović je skućio i sina Igora, kojem je sredio 
stan u zgradi na atraktivnoj lokaciji u ulici Vojvode Sinđelića. Sve u svemu, Petrovićeve nekretnine koje sam do sada pronašao (i slikao), vrijedne su gotovo dva miliona.

Možemo samo pretpostavljati vrijednost ostatka njegovog imetka, koji je nekoliko puta veći od ovog prikazanog.  

Foto galerija