среда, 26. јул 2023.

“Alfa” mužjak Galić i njegov “Alfa” tim za ilegalno prisluškivanje, premlaćivanje, kriminalne radnje i poneko ubistvo

Galić i narkodiler Stojnić


Piše: Slobodan Vasković


1.

Granična policija BiH (GP BiH), njen vrh, djeluje kao zločinačka organizacija, a to se nije promijenilo ni dolaskom Mirka Kuprešakovića na čelo ove izuzetno značajne državne institucije.


2.

Kuprešaković je, po dolasku na poziciju direktora GP BiH istakao da neće afera, što je samo jedna u nizu njegovih idiotskih izjava. 


Nije to ni izgovorio, a na konkursu za prijem u GP državnih službenika primljena su djeca osam uposlenika iz samog vrha GP-a BiH, tako da, kada je pomenuta institucija u pitanju, već možemo govoriti o nekoliko porodičnih manufaktura od kojih se sastoji ta takozvana služba.


3.

Nepotizam, koji promoviše ucijenjeni Ismet Taslaman, šef kadrovske službe, je najmanje zlo u GP BiH; Sve je prijavljeno Tužilaštvu BiH, što još uvijek ne znači ništa.


4.

Ključna osoba koja je u potpunosti kriminalizovala GP BiH je Zoran Galić, koji je do kraja januara ove godine bio na čelu te takozvane institucije, a onda je “prekomandovan” na poziciju zamjenika direktora SIPA BiH.


5.

Galić je na čelo GP BiH došao polovinom aprila 2014. godine, a nedugo nakon toga, potpuno mimo zakona, formira “Alfa” tim koji radi isključivo po njegovim ličnim naređenjima i slovio je kao njegova pretorijanska garda.


6.

Puni udio u radu ovog nasilnog, čak i ubilačkog tima, imali su i Vladimir Popović, šef Unutrašnje kontrole i Svevlad Hofman, predsjednik Disciplinske komisije, koji su bili zaduženi da ih oslobode od svakog nedjela koje su počinili.


7.

Upravo ovaj trojac je pretvorio GP u kriminalnu organizaciju, umreženu sa organizovanim kriminalnim grupama.


8.

Za početak, “Alfa” tim je za prvog “Alfa” mužjaka GP-a Galića tajno pratio, prisluškivao i pritiskao sve one koji su kritikovali njegove nezakonite kriminalne postupke.


9.

Kasnije je njihov rad unaprijeđen u premlaćivanja, osiguranje granice za nesmetan prolazak krijumčarenih roba, trgovinu migrantima, njihovo, po potrebi, prebijanje, a desilo se najmanje jedno ubistvo migranta za koje niko nije odgovarao. Zatučen je veslom na jezeru kod Zvornika.


Zvornik je jedna od ključnih destinacija gdje “operiše” “Alfa” tim.


10.

“Komandant” ove kriminalne nasilne grupe unutar GP-a je Muamer Fazlagić koji je, za ko zna čije potrebe, krao municiju i snajpere iz Granične policije. 


Podnesena je protiv njega krivična prijava, ali nikom ništa, iako je sasvim zamislivo za koje namjene su snajperi korišteni. I ko ih je koristio.


Fazlagić je i dalje šef “Alfa” tima. 


12.

Sve njihove nezakonite radnje “pokrili” su Popović i Hofman koji bi, nakon najpovršnije istrage, završili u zatvoru zajedno sa Galićem.


Galićev miljenik bio je Emir Škaljo koji je prije par dana htio ubiti njemu potpuno nepoznatog čovjeka na sred ulice. Svi detalji su na ovom linku (Muamer Kadić, koji je napadnut u naselju Pejton na Ilidži: Emir Škaljo me pokušao ubiti!), a Škaljo je u pritvoru.


13.

Od njega su sv, koji su koristili Škalu za najprljavije poslove i prijetnje,ioprali ruke: I Galić i Hofman i Popović, listom vrli saradnici Denisa Stojnića narkodilera, dok je Galić kućni prijatelj sa ubicom, narkodilerom i makroom Sadom Đugumom.


14.

Pitanje je jednostavno: Kako se uopšte misli država dići na noge sa opisanim kriminalcima i zločincima spremnim na sve koji su, ravnomjerno, raspoređeni i u GP, ali i u SIPA, a uz sebe imaju i dio Tužilaštva BiH, kao i tužiteljku Vedranu Mijović, Mladen Furtula i drugi?!


Škaljo, srećom,  nije likvidirao Muamera Kadića, ali će neki drugi škaljo kakvih je prepuna GP sasvim izvjesno biti uspješniji. (nastaviće se)