четвртак, 1. јун 2023.

Milanko Kajganić, kao i Gordana Tadić, dodjeljuje predmete mimo CMS-a, iako je Tadićeva zbog toga smijenjena sa pozicije Glavnog tužioca; Obračuni između i unutar institucija kako bi se pokušali spasiti institucionalizovani saradnici kriminalnih gangova

Milanko Kajganić

Piše: Slobodan Vasković


1.

Nastavljam da lagano razvezujem čvorove i razmičem zavjese sa slučaja “Skaj aplikacija Radoice Vukovića”, odnosno svega onoga što se u DGS-u i Tužilaštvu BiH dešavalo i dešava tim povodom.


2.

Objavio sam već da je Vukovićeva kripta stigla u DGS 11.01.2023. godine na zahtjev tadašnje šefice Kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om Spomenke Markulj, a da su na njoj radili njeni istražitelji Edin Husomanović i Sanja Kriještorac (DGS).


3.

Bio je to, suštinski, nastavak akcije “Wolf” koju su sproveli DGS i MUP RS 16.12.2020. godine. U toj akciji učestvovao je i Husomanović kojem je, nakon njenog sprovođenja, prijećeno iz Foče da će biti likvidiran.


Husomanović je, zbog ozbiljnosti prijetnji, jedno vrijeme imao snažnu policijsku zaštitu.

4.

Markuljeva i njeni saradnici očito su imali namjeru da, putem dešifrovane kripte Vukovića, saznaju njegove eventualne saradnike u BiH i u institucijama BiH, kao i u entitetskim institucijama.


5.

Već sam objavio da je OSA zabranila Vukoviću, koji je iz Foče, gdje je proveo cijeli život, (rođen je u Crnoj Gori), ulazak u BiH karakterišući ga kao “opasnost po nacionalnu bezbjednost”, 11.08.2020. godine.


6.

Postupajući tužilac ju ovom predmetu je Maja Ilić Stupar.


Međutim, nekoliko dana nakon što je kripta stigla u DGS, Vedrana Mijović, teško korumpirana tužiteljka Tužilaštva BiH, zatražila je, pismenom naredbom, da joj se predaju svi podaci, kao i Skaj aplikacija, iako nije ni na koji način bila nadležna za taj predmet niti je dio Tužilačkog SkajTima koji se bavi ovim istragama.

Džermin Pašić

7.

Tužiteljka Maja Ilić Stupar, prema mojim informacijama, usmeno je naredila da se Mijovićevoj ne predaju podaci iz aplikacije, ali je u sve, potom, uključen i Džermin Pašić, takođe tužilac, ali sa visokom funkcijom.


8.

Pašić, kako tvrde moji izvori iz Tužilaštva BiH, prvo odbija da se Mijovićevoj predaju podaci, da bi, nakon nekih pola sata, promijenio svoju odluku i naložio da joj se informacije iz kripte predaju.


Pašić je tada bio šef Mijovićevoj, a odnosi među njima su na nivou horora, jer su se i fizički sukobljavali. 


Vedrana Mijović

Međutim, po ovom pitanju bili su vrlo saglasni.


(Mijovićeva je kasnije prebačena u Odjel za borbu protiv terorizma, što je tek pitanje za sebe, jer kakve to veze ima sa švercom cigara?!)


9.

Važno je naglasiti da se sve ovo dešava pred kraj januara ove godine, dok je na čelu DGS-a bio Zoran Galić, koji je nakon formiranja nove vlasti na državnom nivou imenovan za zamjenika direktora SIPA-e. 

Zoran Galić

10.

Pašić se, izvan svake razumne sumnje, konsultovao sa Glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Milankom Kajganićem, jer nije mogao tako brzo, u hipu, promijeniti prvobitnu zakonitu odluku i donijeti novu, koja je potpuno nezakonita.


Posebno, jer je postupajuća tužiteljka Ilić Stupar naložila da se ne daju podaci.


Svi podaci su morali biti dostavljeni Stuparovoj, a nijedan Mijovićevoj; Ukoliko bi Stupareva procijenila da u podacima iz kripte ima i drugih podataka mimo akcije “Wolf”, onda bi to išlo na tužilačku odluku.


11.

Tada bi taj novi predmet putem CMS-a bio dodijeljen nekom od tužilaca. 

CMS je sistem za automatsko upravljanje predmetima, implementiran i u tužilaštvima i u sudovima. To praktično znači da Glavni tužilac ne dodjeljuje lično predmete, već to čini program.


Međutim, ništa od toga nije ispoštovano; Markuljeva, Husomanović i Kriještorac su suspendovani, a podaci su, potpuno nezakonito, dati Mijovićevoj.





12.

Sada imamo zaista suludu situaciju: Da na istim podacima radi Mijovićeva i njeni inspektori iz SIPA i Maja Ilić Stupar sa svojim timom. Uz to, Mijovićeva, da podsjetim, nije ni na koji način nadležna za Skaj predmete.


13.

Na ovom mjestu dolazimo do nekoliko bitnih konstatacija i vrlo vrlo važnih pitanja koja ukazuju da mnogo toga pokušava da se sakrije, izmanipuliše i ko zna šta sve još i to u Tužilaštvu BiH, SIPA-i i DGS-u. U to nema nikakve dileme.


Posebno ako se zna da je Mijovićeva izuzetno bliska sa Đurom Kneževićem, koji je do kraja januara ove godine bio zamjenik direktora SIPA. Tada ga na toj poziciji mijenja Galić, koji dolazi iz DGS-a, a Knežević je dobio novu funkciju - zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine. Oni su kadrovi HDZ-a BiH.


Đuro Knežević

14.

Prvo pitanje koje se samo po sebi nameće jeste kako je Mijovićeva uopšte (sa)znala da je u DGS stigla kripta Vukovića? 


Ko joj je to dojavio iz DGS-a i ko joj je naložio da pismenom Naredbom, mimo svih zakonskih propisa, preuzme predmet (pravilnije je reći - preotme) od Maje Ilić Stupar?


15.

Treće pitanje je zašto je Kajganić, zajedno sa Pašićem, dozvolio da se postupi nezakonito i da se Mijovićevoj predaju osjetljivi podaci?


16.

Ovo pitanje je više nego bitno, jer je Kajganić na ovaj način izbjegao CMS! A zbog izbjegavanja CMS-a njegova prethodnica na poziciji Glavnog tužioca Gordana Tadić je smijenjena sa te pozicije!!! 

Kajganić i Gordana Tadić

17.

Nažalost, nije ovdje još uvijek kraj priče u kojoj se tužioci ponašaju gore od kriminalaca i koja potvrđuje da unutar policijskih agencija u BiH, ali i Tužilaštva BiH veliki kriminalci imaju svoje dostavljače, tužioce, inspektore, policajce…. (nastaviće se)