среда, 7. јун 2023.

Hofmanovo Kukavičije Gnijezdo: Zbog čega Tužilaštvo BiH ne istraži kriminal, korupciju, pljačku, nepotizam, falsifikate… u Graničnoj policiji BiH koja je pretvorena u privatnu, jer u njoj je, osim teškog kriminala, nepotizam najznačajnija “policijska” radnja


Piše: Slobodan Vasković


1.

Nemam namjeru odustati od pisanja o nezakonitim dešavanjima, kriminalu, korupciji, nepotizmu unutar Granične službe BiH.


Posebno nemam namjeru odustati od toga da javnost sazna koga je tužiteljka Tužilaštva BiH Vedrana Mijović htjela da sakrije, opomene, bilo da je riječ o kriminalcima ili, pak, visokim funkcionerima, kako policijskim, tako i iz drugih državnih institucija, čija imena se nalaze u Skaj aplikaciji Radoice Vukovića.


2.

A mnogo je imena unutra, među njima i Vahidina Šahinpašića Šaje, teškog kriminalca, koji još uvijek prima platu u Sipi, iako bi trebalo da je pritvoren i nečasno otpušten.


3.

Mijovićeva je, da podsjetim, ničim izazvana zatražila Vukovićevu Skaj aplikaciju pismenom Naredbom 17.01. ove godine i, što je najgore, dozvoljeno joj je da do nje dođe, iako nije dio Tima za istrage Skaj i ANOM aplikacija.


4.

Odgovorno tvrdim da postoje policijske agencije u BiH koje manipulišu podacima iz Skaj aplikacija, konkretno pojedinci skrivaju sopstvene uloge o vezama sa kriminalcima, koje se, mahom, tiču narkotika i šverca visokoakciznih roba. 


Uputio sam pitanja, povodom nezakonitog djelovanja Mijovićeve, Tužilaštvu BiH, ali su pokušali da me obmanu; Uputio sam ponovo pitanja, pa čekam da li će odgovoriti.


5.

Dok čekam na njihove konkretne odgovore, uputio sam Kancelariji disciplinskog tužioca pritužbu na rad Mijovićeve. 


Odgovorila je Alena Kurspahić, šefica Kancelarije, da je pritužba primljena i registrovana. 



“U prilogu Vam šaljemo skeniranu potvrdu prijema Vaše elektronske pritužbe zaprimljene 5.6.2023. godine i registrovane pod brojem UDT DP 012991 23”, navedeno je u njenom odgovoru.


Pozvao bih sve koji znaju informacije o navedenom slučaju da pošalju dokaze na navedeni broj predmeta i tako pomognu da se cijeli slučaj koji je, izvan svake razumne sumnje, visoko koruptivan razriješi. Mnogo je onih što znaju, a ukoliko UDT budu radili svoj posao (iskreno se nadam da hoće) vrlo lako će otkriti šta je Mijobvićeva počinila i konačno tu teško korumpiranu i ucijenjenu tužiteljku udaljiti iz pravosuđa. 


6.

Toliko, zasad, o Mijovićevoj, a upućeni su mi odgovori i iz Unutrašnje kontrole Granične policije iako od njih nikakve odgovore nisam tražio.


Unutrašnja Kontrola


Poštovani gospodine Vasković!

U vezi Vašeg e-maila, u kojem ste nas informirali da ste, od strane policijskog službenika Granične policije Bosne i Hercegovine Emira Škalje, zaprimili niz ozbiljnih prijetnji po život i tijelo te da, od Granične policije Bosne i Hercegovine, tražite odgovore na pitanja, navedena u Vašem e-mailu, informiramo Vas da će Ured za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu, poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi sa navodima navedenim u istom e-mailu.



Pored toga, molimo Vas, ukoliko ste (eventualno) u posjedu i druge prepiske ili (eventualno) poruke iste ili slične sadržine, a koje Vam je upućivao navedeni policijski službenik, molimo Vas da nam istu proslijedite radi daljeg postupanje iz nadležnosti ovog Ureda.

Srdačno Vas pozdravljamo.


7.

Odgovor iz Unutrašnje kontrole mogao bih shvatiti vrlo malicioznim, iako je on tek nejak pokušaj da se sve zataška, stane i prebaci na Škalju koji mi jeste prijetio i to vrlo morbidno, ali ja ga nisam prijavio. Samo sam njegovim prijetnjama ilustrovao ponašanje inspektora državne agencije.


Istina, jesam printskrinove njegovih umobolnih prijetnji proslijedio Graničnoj policiji i pitao da li se njihovi inspektori bave slanjem prijetnji novinarima čije im se pisanje ne dopada tokom radnog vremena?


8.

Međutim, postavio sam i niz drugih pitanja i zahtijevao da mi odgovore do srijede, 07.07.o.g.


Odgovore nisam dobio, ali jesam pismo Unutrašnje Kontrole, što je, zaista, licemjerno, jer se njenom čelu nalazi Vlado Popović.


Vlado Popović snabdijeva kafane i restorane narkodilera Denisa Stojnića svojim vinom. I to čini već godinama. I sada bi taj Popović, koji ima direktan poslovni odnos sa narkodilerom Stojnićem, trebalo da odlučuje o postupku Škalje.


Ko će odlučivati o postupcima Popovića?! Ima li za njega Unutrašnje Kontrole?



Svevlad Hofman, teški kriminalac, vječiti je predsjednik Disciplinske komisije kojoj bi, eventualno, Unutrašnja Kontrola trebala dati vođenje postupka. I prtiv Škalje, a i protiv Popovića.


Iskreno, sprdačina sa Zakonom u Graničnoj policiji je apsolutna. I, moram priznati, presmiješna.


Ima i bolje: Upravo Rektalna Izlučevina Hofman osmišljava najogavnije prijetnje i idiotluke koje objavljuje Škaljo. Samo pišite dečki, stiže vrijeme u kojem ćete iza rešetaka dočekivati pisma i pakete. Pošto Hofman voli koverte, o čemu ću tek pisati, brzo će se navići na zatvorske uslove.


10.

Navešću samo jedan primjer korupcije u koji je Hofman umočen do nosa, a on je na čelu Disciplinske komisije. 


Protiv njega je Tužilaštvu BiH podnešena prijava u kojoj se tereti da je lažirao hotelske račune, višestruko ih uvećavao i nanio štetu budžetu Granične policije. 


Hofman je, prema toj prijavi, svako malo u Zagrebu, gdje posjeduje stan. Međutim, on, navodno, koristi usluge smještaja u objektu “Apartmani Marija”, Vintgarski put 7, Zagreb.


Naravno da uopšte ne koristi smještaj u tim apartmanima, već se udobno smjesti u sopstveni stan, a Graničnoj policiji donese falsifikovane račune iz apartmana i to višestruko uvećane.


11.

Cijena smještaja i “Apartamani Marija” je 250 kuna za noć (dok Hrvatska nije prešla na evro), a Hofman je donosio račune od 550 do 750 kuna za noć.


Po noći je krao, samo na uvećanju cijena, između 300 i 500 kuna, odnosno između cca 80 KM i 130 KM! Ukupno je krao (za jednu noć) od cca 150-200 KM.


Budući da je Hofman bukvalno mjesecima bio u Zagrebu tokom 2020., 2021. i 2022., a naravno i u prvih pet mjeseci 2023. i da je sve to vrijeme naplaćivao noćenja, premda ima stan u Zagrebu, on je, samo po ovom osnovu, oštetio budžet Granične policije BiH za desetine, ako ne i stotine hiljada KM!


Zašto se ne istraži navedeno, ako je već prijavljeno Tužilaštvu? To je sada već novo pitanje i za Tužilaštvo, ali i za Stojnićevog vinara Popovića. I za Mirka Kuprešakovića, direktora Granične policije BiH.


12.

Evo i jednog pitanja za Stojnićevog vinara Popovića: Kako su on i Hofman završili postupak pred Unutrašnjom kontrolom i Disciplinskom komisijom kada je sin Zorana Galića, Stojnićevog prijatelja i tadašnjeg direktora Granične policije BiH, potpuno slupao službeni automobil GP BiH?


Evo još jednog: Da li je Galić naredio da se četiri službena vozila dovezu njegovoj kući kako bi se ukućani mogli njima provozati? 


Moram postaviti još jedno pitanje: Nije li krajnje vrijeme da neka od istražnih agencija u BiH, zajedno sa Tužilaštvom BiH, “pretresu” dešavanja unutar Granične policije BiH? Rekao bih da jeste!!! (nastaviće se)