понедељак, 23. јануар 2023.

Milanko! Kajganiću, ‘tiću, evo nekoliko laganih pitanja za tebe, Statistu na funkciji Glavnog tužioca Tužilaštva BiH; Odgovori Ljudima


Piše: Slobodan Vasković


Milanko; Kajganiću, vjerujem da si do sada primijetio na desetine prijava koje su Tužilaštvu BiH podnijete u vezi sa, već dugotrajnom kriminalnom/zločinačkom akcijom otimanja FG “Birač” i “Alumine”. 


Budući da ćutiš na kriminal koji se čini javno, beskrupulozno, uz pritiske, prijetnje, nasilje i sve ono što prati takve akcije NarkoRežima i njegovih vihornih narko igrača. moram da ti postavim nekoliko pitanja; Ubijeđenja sam da će, nakon što to učinim,. svima biti jasno da si svojim neradom/nečinjenjem postao jedan od najvećih zaštitnika organizovanog privrednog i narko kriminala u BiH.


Da te podsjetim (za svaki slučaj) da je krajem jula 2022. godine Vlada RS donijela odluku da republička potraživanja od cca 43 miliona KM prema FG “Birač” u stečaju, proda fočanskoj firmi “Pavgord” bez tenderske procedure, bez definisanih uslova, procjene, uz zanemarivanje interesovanja drugih ponuđača. 


Da te podsjetim da je vlasnik te firme Gordan Pavlović Goci, čijim kamionima se prevoze narkotici, o čemu svjedoče i hapšenja njegovih vozača, a da je njegov saučesnik u zločinačkoj akciji otimanja FG “Birač”  i “Alumina” Zoran Sevanović Gladni, jedan od kumova Kavačkog Narkoganga u RS. Ne znam da li ima potrebe da ti podvučem da iza njih stoji Milorad Dodik! Tvoj Šef!


Kajganiću, kao glavnog tužioca Tužilaštva BiH, javno te pitam:


  1. Da li si naložio da se istraži zašto Vlada RS nije sprovela postupak procjene vrijednosti ovih potraživanja te javnog tendera za prodaju?
  1. Da li si naložio da se istraži validnost bankarske garancije “Nove banke” koju su “Pavgord”/Pavlović i Stevanović dali Vladi RS, a koja je, prema brojnim izvorima, bila nezakonita i nenaplativa i koristila je samo da bi se eliminali drugi zainteresovani?
  1. Šta je bilo sa ponudama drugih zainteresovanih kupaca koji su nudili nekoliko miliona KM više od Pavgorda? Zar tu nije direktno oštećen budžet RS?
  1. Da li je istraženo da li je firma “Pavgord” uopšte isplatila navedenih 43 miliona KM za otkup potraživanja, jer do danas niko nije vidio te bankarske platne naloge na ukupno 43 miliona KM? Da li bi se provjerom ovog možda otkrilo da novac nije došao na račune republičkih institucija nego na račune trećih privatnih lica?
  1. Da li si se zapitao otkud firmi “Pavgord” 43 miliona KM kada je u teškoj finansijskog dubiozi; Da ti pojasnim šta to znači - ta “firma” je pred stečajem? Uz to, zapitaš li se, dok gledaš sve te silne prijave, Ko su zajmodavci, jer, očigledno, to nisu samo banke? 
  1. Jesi li razmišljao o tome iz kojih sredstava Pavlović i Stevanović planiraju da da vrate prevelike zajmove? Da ti pomognem - Plan vraćanja podrazumijeva otimanje para iz “Alumine”… Zar ovo nije planiranje novog teškog kriminalnog akta? Zar to neće dovesti do stečaja Alumine i gubitka hiljada radnih mjesta?
  1. Da li si naložio da se istraži da li je izvršeno krivično djelo pranja novca prilikom pribavljanja, potom i uplata pomenutih 43 miliona KM na račune firme “Pavgord”, naročito zbog toga što je prodana imovina koja efektivno vrijedi najmanje deset puta više?
  1. Da li si naložio da se istraži u kojoj mjeri je “Naša banka” (nekadašnja “Pavlović banka”, poznata i kao Crna Rupa koja je usisala Tužilaštvo BiH) umiješana u ovu otimačinu jer, koliko znam, a znam, ogromne količine kapitala se u proteklih nekoliko mjeseci iznose iz ove banke kreditiranjem firmi iz regiona; Firme koje dobiju taj novac odmah ga prebacuju firmi “Pavgord” za refinansiranje 43 miliona KM? Kajganiću, zar te ovaj sistem rada ne podsjeća na bezobzirne mahinacije koje su dovele do propasti “Balkan Investment Banke” i “Bobar banke”? Jesi li se zapitao zašto na sve ovo ćuti Srđan Šuput iz Agencije za bankarstvo RS? Nemoj kasnije da bude da nisi bio upoznat sa ovim!
  1. Da li su ugovori koje je “Pavgord” zaključio za vlasnicima republičkih potraživanja ispravni, jer baš po osnovi tih ugovora i navodnog plaćanja koje niko nije vidio, “Pavgord”, Pavlović i Stevanović, svakodnevno, 24/7, vrše monstruozne pritiske da se narkofirma “Pavgord” upiše kao najveći povjerilac FG “Birač” i na taj način, faktički, preuzme “Alumina” koja vrijedi više od 600 miliona KM?
  1. Milanko, da li si naložio da se istraži Ko to vrši pritisak na stečajnog sudiju zaduženog za FG “Birač” da na osnovu opisanog kriminalnog stanja upiše “Pavgord” kao najvećeg povjerioca u FG “Birač”, čime bi se legalizovao sav kriminal? Razumiješ li šta te pitam? I da li možeš obasniti kakve veze Milorad Dodik ima sa stečajem FG “Birač”, osim što je opisana koncepcija dežavi svih privatizacija kojima je rukovodio, a mogu se vrlo jednostavno i kratko opisati - firme kupuje sredstvima tih firmi?!
  1. Kajganiću, da li znaš da se Zoran Stevanović Gladni i Gordan Pavlović Goci javno hvale da im je obećano da će preuzimanje FG Birača da se završi u ovom mjesecu; Preciznije, da je Milorad Dodik pred njima obavio potrebne telefonske pozive??? Da li je to, možda, slučajno, uticaj na pravosuđe?
  1. Na kraju, dragi Milanko, jesi li se, možda, zapitao šta je smisao ove transakcije za jednu firmu kao što je “Pavgord”, koja se godinama povezuju sa trgovinom narkoticima; Je li to stvaranje nove velike narko organizacije, praćeno pranjem velikih količina narko novca?

Kajganiću, postavio sam ti javna pitanja koja zbog značaja “Alumine” i očuvanja hiljade radnih mjesta, očuvanja naroda na u BiH, zaslužuju hitan javni odgovor, kada već prijave protiv “Pavgorda” prikrivate u Tužilaštvu BiH. Kao što prikrivate i Pavlovića i Stevanovića.


Opasno je to vaše prikrivanje i nečinjenje, jer, prije ili poslije, doći će na red i odgovornost onih koji to čine, a do tada domaća i međunarodna javnost za ovo što Mafija čini i što ti protiv Mafije ništa ne činiš, mora da zna. (nastaviće se)