понедељак, 30. јануар 2023.

Kajganić protiv Kajganića plus ključno pitanje - kada će Kajganić prekinuti zločinačku akciju otimanja “Alumine” hapšenjem njenih aktera

Piše: Slobodan Vasković


1.

Pažljivo sam pročitao poveliki intervju Milanka Kajganića, Statiste na poziciji Glavnog tužioca Tužilaštva BiH i zaključio da je po ključnim pitanjima u nesporazumu sam sa sobom.


2.

On nikako da razumije da mora kvalitetne, vrhunske informacije oko trgovine narkoticima, ubistvima, organizovanom i privrednom kriminalu koje su pronađene dešifrovanjem Skaj i Anom aplikacija potkrijepiti i čvrstim dokazima.


3.

Nije sporno da su informacije sa Skaj i ANOM aplikacija pravilno izuzete i, samim tim, valjane, ali da bi neko bi presuđen neophodni su i dokazi za informacije koje su nađene.


4.

Uostalom, ako je sve što piše na Skaj i ANOM aplikacijama samo po sebi dokaz, zbog čega je pušten iz pritvora Dario Jekić, saučesnik u teškoj likvidaciji  Slaviše Ćuluma (ubijen 20.05.2020.), zašto nije još uvijek iza rešetaka?!


5.

Kada je već pominjao Holandiju, može se kod tamošnjih pravosudnih organa raspitati kako su i da li su predmeti u kojima su informacije sa Skaj-a korištene kao jedini dokaz završile oslobađajućim presudama?! A jesu!


6.

Niko ne osporava Skaj i ANOM aplikacije, posebno ne potpisnik ovih redova, ali neka Kajganić razmisli o onome što je sam izgovorio.


7.

Prvo je rekao da su to dokazi, a potom da su samo “sudovi nadležni da utvrde da li je određeni dokaz prikupljen na zakonit način i da li je zakonit, a sudovi to mogu samo tokom glavnog pretresa”!!!


Posebno je zapanjujuće da nije pojasnio zbog čega niko nije uhapšen zbog 73 kilograma kokaina zaplijenjenog u Doboju kod Dušana Reljića, avgusta prošle godine, te 52 kilograma kokaina zaplijenjena nedavno u Sarajevu!


8.

Kajganić se pohvalio da je riješeno mučko ubistvo Radenka Bašića kojeg je, 21.03.2021., likvidirao Aleksandar Miljatović, a naručio narkodiler Dalibor Railić.


Riješeno je, ali djelimično, jer nisu optuženi oni iz vrha MUP RS i PU Pijedor koji su ignorisali Bašićeve zahtjeve da se istraže Railićevi narkoposlovi niti je optužen Railićev intimus Mladen Mitrović, Glavni tužilac OJT Prijedor.


Istraga je, u ovom slučaju, išla do mjere koja je odgovarala onima što upravljaju pravosuđem, pa i samim Kajganićem.


9.

Nije saopštio ni ko su ti preko kojih cure informacije o akcijama prema metama Tužilaštva BiH, posebno zašto niko od dojavljivača nije uhapšen. Na primjer, u slučaju bjekstva visokopozicioniranog "zemunca" Ognjena Orašanina upravo je iz Tužilaštva BiH rečeno da se u “MUP RS zna ko mu je dojavio”, da je ta osoba “iz MUP RS”, ali već je pošlo mjesec dana, a niko nije uhapšen.


Kako je to moguće?! Ako se već zna, zašto “krtica” narkobosova nije uhapšena?!


10.

Kajganić je govorio i o organizovanom kriminalu, ali nijedne konkretne riječi nije rekao o najvećoj zločinačkoj akciji koja je u toku, već mjesecima, i koju niko iz pravosuđa ne pekida.


11.

Riječ je o pokušaju otimačine fabrike glinice “Alumina”, kćerke firme FG “Birač”.


12.

Prije nego nastavim o tome, ostaje i dalje pitanje za Kajganića kako je moguće da Gordan Pavlović Goci, vlasnik firme “Pavgord” (preko koje se pokušava oteti “Alumina”, vrijedna 600 miliona KM za svega 43 miliona KM za koje se ne zna ni da li su uplaćena republičkim institucijama koje su mu prodala svoja potraživanja prema FG “Birač” u stečaju), još uvijek na slobodi, a pohapšeno je pet njegovih vozača, potom Milan Rašević, njegov sestrić, svi zbog prevoza i dilanja narkotika?!  


I zašto Tužilaštvo BiH konačno ne počne da istražuje, osim Pavlovića, i Zorana Stevanovića Gladnog, njegovog ključnog orrtaka u pomenutoj zločinačkoj akciji, te njihovog zaštitnika Milorada Dodika?


13.

Nepostupanje je, Kajganiću, takođe, krivično djelo!


14.

Na teret ti ide činjenica da nisi postupio ni po jednoj prijavi protiv Gordana Pavlovića Gocija, Zorana Stevanovića Gladnog i Milorada Dodika, a posebno si ignorisao njihov brutalni uticaj na pravosuđe; Bolje reći razvaljivanje pravosuđa od ove bande, sa isključivim ciljem otimanja FG "Birača" i Alumine. 


15.

S obzirom na to da  Zoran Stevanović javno tvrdi da je Milorad Dodik lično zvao stečajnog sudiju kako bi upisao “Pavgord” kao najvećeg povjerioca u stečaju FG "Birača" i to do kraja januara, mogao si narediti da se sasluša Stevanović i posao bi ti bio prilično olakšan. Da si saslušao ostale učesnike u stečaju opet bi ti sve bilo jasno. Nisi to uradio... 


16.

Jesi li se možda zapitao zašto se Zoran Stevanović Gladni nameće da bude direktor Alumine? Da li si razmišljao ima li to veze sa pokušajem pljačke ove fabrike, a sve kako bi “Pavgord” vratio zelenaške i narko dugove od desetine milione KM koje je pozajmio da bi kupio republička potraživanja u iznosu od 43 miliona KM u avgustu prošle godine? Da li si možda posumnjao da je to nova otvorena pljačkaška privatizacija i brutalno pranje novca?


17.

Sve dok ti budeš zabijao glavu u pjesak, narko klan će nesmetano djelovati, i to svi treba da znaju. 


18.

Za kraj, ponavljam pitanja koja sam ti uputio u prošli ponedjeljak sa nadom da ćeš na njih javno odgovoriti što prije. Jer, već je krajnje vrijeme da se zločinačka akcija otimanja “Alumine” zauvijek prekine, a njeni akteri pohapse!


Pitanja

Kajganiću, kao glavnog tužioca Tužilaštva BiH, javno te pitam:


  1. Da li si naložio da se istraži zašto Vlada RS nije sprovela postupak procjene vrijednosti ovih potraživanja te javnog tendera za prodaju?
  1. Da li si naložio da se istraži validnost bankarske garancije “Nove banke” koju su “Pavgord”/Pavlović i Stevanović dali Vladi RS, a koja je, prema brojnim izvorima, bila nezakonita i nenaplativa i koristila je samo da bi se eliminali drugi zainteresovani?
  1. Šta je bilo sa ponudama drugih zainteresovanih kupaca koji su nudili nekoliko miliona KM više od Pavgorda? Zar tu nije direktno oštećen budžet RS?
  1. Da li je istraženo da li je firma “Pavgord” uopšte isplatila navedenih 43 miliona KM za otkup potraživanja, jer do danas niko nije vidio te bankarske platne naloge na ukupno 43 miliona KM? Da li bi se provjerom ovog možda otkrilo da novac nije došao na račune republičkih institucija nego na račune trećih privatnih lica?
  1. Da li si se zapitao otkud firmi “Pavgord” 43 miliona KM kada je u teškoj finansijskog dubiozi; Da ti pojasnim šta to znači - ta “firma” je pred stečajem? Uz to, zapitaš li se, dok gledaš sve te silne prijave, Ko su zajmodavci, jer, očigledno, to nisu samo banke? 
  1. Jesi li razmišljao o tome iz kojih sredstava Pavlović i Stevanović planiraju da da vrate prevelike zajmove? Da ti pomognem - Plan vraćanja podrazumijeva otimanje para iz “Alumine”… Zar ovo nije planiranje novog teškog kriminalnog akta? Zar to neće dovesti do stečaja Alumine i gubitka hiljada radnih mjesta?
  1. Da li si naložio da se istraži da li je izvršeno krivično djelo pranja novca prilikom pribavljanja, potom i uplata pomenutih 43 miliona KM na račune firme “Pavgord”, naročito zbog toga što je prodana imovina koja efektivno vrijedi najmanje deset puta više?
  1. Da li si naložio da se istraži u kojoj mjeri je “Naša banka” (nekadašnja “Pavlović banka”, poznata i kao Crna Rupa koja je usisala Tužilaštvo BiH) umiješana u ovu otimačinu jer, koliko znam, a znam, ogromne količine kapitala se u proteklih nekoliko mjeseci iznose iz ove banke kreditiranjem firmi iz regiona; Firme koje dobiju taj novac odmah ga prebacuju firmi “Pavgord” za refinansiranje 43 miliona KM? Kajganiću, zar te ovaj sistem rada ne podsjeća na bezobzirne mahinacije koje su dovele do propasti “Balkan Investment Banke” i “Bobar banke”? Jesi li se zapitao zašto na sve ovo ćuti Srđan Šuput iz Agencije za bankarstvo RS? Nemoj kasnije da bude da nisi bio upoznat sa ovim!
  1. Da li su ugovori koje je “Pavgord” zaključio za vlasnicima republičkih potraživanja ispravni, jer baš po osnovi tih ugovora i navodnog plaćanja koje niko nije vidio, “Pavgord”, Pavlović i Stevanović, svakodnevno, 24/7, vrše monstruozne pritiske da se narkofirma “Pavgord” upiše kao najveći povjerilac FG “Birač” i na taj način, faktički, preuzme “Alumina” koja vrijedi više od 600 miliona KM?
  1. Milanko, da li si naložio da se istraži Ko to vrši pritisak na stečajnog sudiju zaduženog za FG “Birač” da na osnovu opisanog kriminalnog stanja upiše “Pavgord” kao najvećeg povjerioca u FG “Birač”, čime bi se legalizovao sav kriminal? Razumiješ li šta te pitam? I da li možeš obasniti kakve veze Milorad Dodik ima sa stečajem FG “Birač”, osim što je opisana koncepcija dežavi svih privatizacija kojima je rukovodio, a mogu se vrlo jednostavno i kratko opisati - firme kupuje sredstvima tih firmi?!
  1. Kajganiću, da li znaš da se Zoran Stevanović Gladni i Gordan Pavlović Goci javno hvale da im je obećano da će preuzimanje FG Birača da se završi u ovom mjesecu; Preciznije, da je Milorad Dodik pred njima obavio potrebne telefonske pozive??? Da li je to, možda, slučajno, uticaj na pravosuđe?
  1. Na kraju, dragi Milanko, jesi li se, možda, zapitao šta je smisao ove transakcije za jednu firmu kao što je “Pavgord”, koja se godinama povezuju sa trgovinom narkoticima; Je li to stvaranje nove velike narko organizacije, praćeno pranjem velikih količina narko novca?

Kajganiću, postavio sam ti javna pitanja koja zbog značaja “Alumine” i očuvanja hiljade radnih mjesta, očuvanja naroda na u BiH, zaslužuju hitan javni odgovor, kada već prijave protiv “Pavgorda” prikrivate u Tužilaštvu BiH. Kao što prikrivate i Pavlovića i Stevanovića.


Opasno je to vaše prikrivanje i nečinjenje, jer, prije ili poslije, doći će na red i odgovornost onih koji to čine, a do tada domaća i međunarodna javnost za ovo što Mafija čini i što ti protiv Mafije ništa ne činiš, mora da zna. (nastaviće se)