среда, 12. јун 2019.

PIRATI IZ PRAVOSUĐA/NOVI SKANDAL VSTV-A: Odbili razriješiti tužioca koji je osuđen zbog kriminala

Sašu Labotića Sud BiH osudio zbog piratstva. Ured disciplinskog tužioca tražio razrješenje, ali Disciplinska komisija VSTV-a mu izrekla samo novčanu sankciju. Tužilac Labotić skrivao od VSTV-a da je osuđivan. Osuđivani tužilac poznat po tome što je optužio mrtvog Davida Dragičevića. Dok je trajao disciplinski postupak, Labotić unaprijeđen u šefa Odjela u Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Piše: Avdo Avdić (Zurnal.info)
Prilikom donošenja odluke o imenovanju Saše Labotića za okružnog tužioca u Banjoj Luci, Visoko sudsko i tužilačko vijeće se, piše u obrazloženju odluke iz 2014. godine, vodilo njegovim stručnim sposobnostima, marljivošću, odlučnošću, odgovornošću, nepristrasnošću, ponašanjem van posla i profesionalizmom. 


Šest godina ranije, “marljivi, odgovorni i nepristrasni” profesionalac Labotić priznao je državnim tužiocima da se bavio piratstvom, nakon čega ga je 28. februara 2008. godine Sud BiH pravosnažno osudio zbog krivičnog djela nedozvoljeno korištenje autorskih prava. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 900 maraka. No, ovu presudu, marljivi, odgovorni i nepristrasni tužilac Labotić je sakrio kada je popunjavao aplikaciju za okružnog tužioca u Banjoj Luci.


“Nije on skrivao presudu, nego je prilikom aplikacije prećutao da je suđen, mada je ta osuda brisana”, kazao je za Žurnal Dragomir Vukoje, predsjednik Disciplinske komisije VSTV-a koja je krajem prošle sedmice odbila zahtjev Ureda disciplinskog tužioca da se Labotić razriješi dužnosti.

A pošto je prećutao, a ne sakrio presudu kojom je osuđen za kriminal, Labotića je Komisija kaznila novčano. Odbit će mu se od plaće 50 posto u narednih nekoliko mjeseci. 

Osim Vukoje, članovi Disciplinske komisije bili su još Berina Alihodžić i Stanko Nuić. Sve troje je su bliski čelnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Dragomir Vukoje je, objavljivali smo već, čovjek od povjerenja predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Upravo je on bio predsjednik i Drugostepene disciplinske komisije koja je odbila suspendirati prvog čovjeka VSTV-a zbog njegovih neprimjerenih kontakata i korupcije u aferi poznatoj kao “potkivanje”. 

I druga članica Komisije u predmetu Labotić odlučivala je i u predmetu Tegeltija. Berina Alihodžić je članica VSTV-a i osoba od povjerenja potpredsjednice VSTV-a Jadranke Lokmić Misirača. Upravo je Misirača odigrala ključnu ulogu prilikom formiranja disciplinskih komisija koje su odlučivale po tužbi protiv Milana Tegeltije, dok je predsjednik VSTV-a formirao Komisiju koja je odlučivala o tužbi protiv Saše Labotića.

Predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju i tužioca Sašu Labotića, inače, vezuje jedan bitan predmet – David Dragičević. Tegeltija, naime, nije poduzeo nikakve mjere u vezi s propustima u istrazi u vezi s ubistvom Davida Dragičevića, dok je Labotić bio jedan od tužilaca koji su trebali zataškati istragu. 

Naime, šest dana nakon što je pronađeno tijelo ubijenog Dragičevića, tužilac Labotić je Osnovnom sudu u Banjoj Luci proslijedio optužnicu protiv ubijenog mladića. 

Kada je vidio o čemu se radi, sudija za prethodno saslušanje Dragan Uletilović je sačinio službenu zabilješku da je “nakon zaprimanja optužnice obavijestio postupajućeg tužioca da je David Dragičević preminuo, te da je potrebno da tužilac dostavi izjavu o povlačenju optužnice”.


Postupajući tužilac, međutim, nije postupio po uputama sudije, te je insistirao na procesuiranju ubijenog Dragičevića. Nakon pritiska javnosti, ipak, Labotić odustaje od optužnice, ali za “marljivo, nepristrasno i profesionalno” postupanje biva nagrađen zlatnom policijskom značkom koju mu je 4. aprila 2018. godine dodijelio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske – Dragan Lukač.

MonstrumTužilac Labotić - Put od presuđenog sitnog kriminalca, preko pozicije tužioca do Saučesnika u Ubistvu (dokumenti-objavljeno na blogu 22.05.2018.)

Davor Dragičević i "Pravda za Davida" - Mirno okupljanje pred Okružnim tužilaštvom Banjaluka
Piše: Slobodan Vasković

Saša Labotić, monstrum-tužilac, prešao je, za kratko vrijeme, dug put od presuđenog sitnog kriminalca, preko pozicije tužioca, pa do Saučesnika u Ubistvu Davida Dragičevića. 

Saša Labotić je tužilac-monstrum koji je optužnicu protiv surovo umorenog Davida Dragičevića uputio iz Tužilaštva ka Sudu 30.03.2018. godine, šest dana nakon što je njegovo tijelo nađeno u kanalizaciji Crkvena.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova i direktor Policije Darko Ćulum odlikovali su tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Sašu Labotića, na Dan policije, 04.04.2018. godine.


Lukač i Ćulum su nagradili Labotića 04.04., pet dana, nakon što je uputio optužnicu protiv Likvidiranog Davida Osnovnom sudu na potvrđivanje (30.03.).

Optužnica je navodno podignuta 28.02.2018. godine, bar tako piše na njoj, da bi tek mjesec dana kasnije, a šest dana nakon pronalaska Davidovog tijela upućena u Sud. Najrealnije je da je Optužnica protiv Davida napisana nakon pronalaska njegovog tijela, između 24.03. i 29.03., jer se u CMS-u pojavila tek 30.03., šest dana nakon što je nađeno tijelo Ubijenog dvadesetjednogodišnjeg dječaka. 

Isti taj Saša Labotić pravosnažno je presuđen 28.02.2008. godine, jer je počinio krivično djelo povreda autorskih prava; Preciznije, neovlašteno je u svojoj radnji “Oskar” iznajmljivao filmove.


Sitan je to prestup, ali je od Suda BiH, okarakterisan kao krivično djelo i Labotiću je izdan kazneni nalog - da isplati 900 KM u tri rate, ili, ukoliko to ne učini, odleži 18 dana zatvora.

Labotić je priznao da je kriv.

Oduzeti su mu i svi DVD i DIVIX od Republičke tržišne inspekcije, odjeljenje Bijeljina.

Inspekori Ministarstva trgovine RS uhvatili su ga u neovlaštenom poslu 23.06.2005. godine, a Sud BiH, sudija za prethodno saslušanje Mehmed Šator, izrekao mu je presudu 28.02.2008. godine.


Uprkos tome što je počinio krivično djelo, za koje je pravosnažno preuđen, Labotić je, nekoliko godina kasnije, izabran za tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka, gdje nije radio svoj posao, nego bio sluga raznoranih prestupnika i kriminalnih organizacija; Svoj kriminalni vrhunac dostigao je 30.03.2018. godine, kada je po nalogu Vrha NarkoKartela, koji je naručio i organizovao likvidaciju Davida Dragičevića, protiv ubijenog uputio Optužnicu na potvrđivanje Sudu, šest dana nakon što je njegovo tijelo nađeno u kanalizaciji Crkvena.




Pitanje je kako je Labotić uopšte mogao biti izabran za tužioca, kada je presuđen za krivično djelo, ma koliko ono sitno bilo? Odgovor je da upravo takve poput njega Zločinačke organizacije ubacuju u pravosuđe BiH da bi služili njihovim interesima.    



Saša Labotić je direktan Saučesnik u prikrivanju likvidacije Davida Dragičevića, zajedno sa ucijenjenim Glavnim okružnim tužiocem Želimirom Lepirom, postupajućim tužiocem Daliborom Vrećom; Saučesnici su i Lukač, Ćulum, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal i još nekoliko službenika MUP-a RS - inspektora. Saučesnik je i patolog Željko Karan.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da je njegov sin likvidiran 23.03.2018. Godine u periodu od 22 do 23 časa, a da je “poslednji put mučen 23.03. između 20 časova i 21 čas i 30 minuta”.

Davida Dragičevića su pripadnici NarkoKartela, među kojima i službena lica iz MUP-a RS, pretukli u noći 18.03. iza Metalske škole u Banjaluci, nakon toga ga oteli, odvezli policijskim automobilom na nepoznatu lokaciju, gdje su ga zvjerski mučili narednih šest dana. 

Likvidirali su ga 23.03., a njegovo tijelo u ranim jutarnjim časovima 24.03. Bacili u kanalizaciju Crkvena.




Vrh MUP-a RS, kao i navedeni tužioci, ni dva mjeseca nakon likvidacije Davida Dragičevića ovaj surovi zločin nisu okarakterisali kao Teško Ubistvo, već čine sve da ga zataškaju i zaštite nalogodavce Ubistva iz vrha Narko Klana koji hara Banjalukom.