уторак, 27. јун 2017.

DIREKTORICA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD VERA SLADOJEVIĆ: Zloupotreba djece u političke svrhe, trgovina, manipulacija, prijetnje...

 

Piše: Zurnal.info

Vera Sladojević, kadar Demokratskog narodnog saveza (DNS), i dalje je na čelu Centra za socijalni rad Banjaluka, uprkos činjenici da su pojedini mediji u poslednjih nekoliko mjeseci, potkrepljujući sve dokazima, razotkrili da ona zloupotrebljava svoj službeni položaj.

Mobing i nasilje nad radnicima Centra tu su značajan, ali manji problem. Strašno je što nadležni, prije svega Gradska uprava, ne reaguje na to što je Sladojevićkam orema navodima medija, trgovala djecom, njihovim sudbinama, što je pokušavala maloljetnu djecu da preda u ruke očevima pedofilima, što je pokušala da jedno dijete nezakonito preda na usvajanje stranačkom kolegi…

Politički pokrovitelj Vere Sladojević je Budimir Balaban, aktuelni predsjednik Skupštine Grada Banjaluka. Balaban je u sukobu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem (SNSD), ali i vrhom svoje stranke i javno najavljuje odazak iz DNS-a i formiranje sopstevnog odborničkog kluba u Gradskoj skupštini. 

Podjela novih političkih karata u Skupštini Banjaluke je u toku i Balaban bi, kako se tvrdi, uskoro mogao biti smijenjen sa funkcije predsjednika gradskog parlamenta, što bi otvorilo i mogućnost za uklanjanje Sladojevićke sa direktorske pozicije u Centru za socijali rad. Što prije, to bolje, posebno za djecu koja bi trebalo da budu štićenici Centra, a ne instrument kojim ona ostvaraju svoje lične interese.

ŠTA JE NAVEDENO U PISMU

Nedavno je grupa radnika CSR Banjaluka uputila pismo (dokument u posjedu Žurnala) odbornicima u Skupštini Grada Banjaluka u kojem je ogoljena “vladavina” Sladojevićke ovom ustanovom i zatraženo da ona bude uklonjena sa te pozicije. 
U pismu se ističe da je Izvještaj o radu Centra za 2016. godinu, koji je Sladojevićka dostavila Skupštini Grada Banjaluka neistinit, neobjektivan i protivzakonit, zbog čega ne bi smio da bude usvojen. 

U pismu se navodi da su radnici Centra, sa najodgovornijih referata koji se odnose na porodično-pravnu zaštitu, bili prisiljeni otići na bolovanje, jer su dvije godine bili kontinuirano izloženi “agresivnom i diktatorskom režimu” direktorice Centra. 

Sladojevićka ih je, kako se ističe, zastrašivala otkazima, a prijetila je i njihovoj djeci. Radnici je dalje optužuju da je samostalno odlučivala kome će dati dijete na usvajanje, kome će povjeriti dijete nakon razvoda braka roditelja i kako će se regulisati kontakti djece sa roditeljem sa kojim ne živi, nakon razvoda braka. Sladojevićki se na teret stavlja i to što je pred lokalne izbore 2016. godine zloupotrebljavala djecu sa invaliditetom za ličnu političku promociju, o čemu postoje video zapisi, objavljeni na ovdašnjim televizijama. 

Radnici su u pismu dalje naveli da je Sladojevićka uvijek bila zagovornik smještaja djece bez roditelja u Dječiji dom u odnosu na njihov smještaj u hraniteljske porodice, što je adekvatnije i bolje rješenje za takvu djecu. 

To je radila suprotno svim važečim zakonima i preporukama, nije poštovala mišljenje stručnog tima koji je vršio procjene, a kada bi oni insistirali na svom stavu, ona bi ih klela, pominjući njihovu djecu. 

Nije Sladojevićka insistirala na smještanju te djece u Dječiji dom zato što je mislila da će im biti bolje nego u hraniteljskim porodicama, već što je tom djecom lakše manipulisati. 
Pred novogodišnje praznike Sladojevićka je u prostorijama Centra organizovala svečanost na kojoj su bila djeca iz Dječijeg doma “Rada Vranješević”, kao i ona u hraniteljskim porodicama. Naložila im je da napišu novogodišnje čestitke, ne srodnicima ili prijateljima, već odbornicima u Gradskoj skupštini, što je očita zloupotreba djece u političke svrhe.

U moru zloupotreba službenog položaja, direktorica CSR Banjaluka je pred lokalne izbore dugogodišnjim korisnicima centra davala jednokratnu novčanu pomoć, a potom od njih tražila glasove. Činila je to stvarajući dojam da im ona pomoć daje iz vlastitog džepa, mada je to njihovo zagarantovano pravo, zuzrat tražeći od njih protivuslugu. O ovom slučaju, kako se navodi u pismu, već je počela istraga. 

POLITIČKA ZALEĐINA

 

Vera Sladojević sve ovo je mogla činiti zbog jake političke zaleđine Budimira Balabana i koalicionih odnosa DNS-a i SNSD-a u Banjaluci. Zato su joj kroz prste gledali i u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, sve dok medijski pritisak nije porastao do mjere da su morali djelovati. 

Po nalogu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je po hitnom postupku izvršilo stručni nadzor nad nekoliko predmeta i utvrdilo je brojne nepravilnosti i nezakonitosti. Radilo se upravo o predmetima u kojima je Sladojevićka, samostalno donosila odluke i sprovodila ih, suprotno mišljenju stručnih timova. 

Radila je to zbog ličnog interesa, a ne u interesu djece o kojoj se radilo, jer nije ona bila ta koja je sprovodila socijalne i psihološke procjene da bi mogla imati predstavu šta je to što je u najboljem interesu svakog djeteta ponaosob. Ipak, 

Ministarstvo zdravlja RS se oglušilo na poziv radnika Centra da se saslušaju članovi stručnih timova i voditelji pomenutih postupaka, kako bi Sladojevićka bila potpuno razotkrivena. 

Na kraju, Ministarstvo zdravlja je izvještaj o stručnom nadzoru proslijedilo banjalučkom Oružnom tužilaštvu, koje od ranije sprovodi još četiri odvojena krivična postupka protiv Vere Sladojević.  (Nastaviće se)