уторак, 3. јануар 2017.

Veljko Vukelić, Dodikov kum, prvi pobjegao pred naletom HV (1991. godine) iz Zapadne Slavonije i ostavio i vojsku i civile na cjedilu, iako je bio komandant TO; Epilog - 516 poginulih i 615 ranjenih Srba

piše: Slobodan Vasković

Dodik i Veljko Vukelić
(s Dodikove lijeve strane)
Veljko Vukelić, kum Milorada Dodika, koji gospodari područjem od Brčkog do Foče, iako živi u Inđiji (Srbija), osoba je koja je visoko kotirala u strukturama nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Prema podacima Veritasa, Republika Hrvatska optužila ga je za ratne zločine, ali proces do danas nije završen.

Veoma je interesantna ta Vukelićeva “vojna” aktivnost, koja je trajala od januara do decembra 1991. godine.

Vukelić izdao Srbe
Vukelić je na prostoru Zapadne Slavonije učestvovao u osnivanju 12. Slavonske brigade, zadužene za područje Podravske Slatine i Voćina i područje Papuka.

Vukelić je čak bio  jedan od komandanata - bio je, prema dokumentima, na čelu I. bataljona.

Hrvatska vojska otpočela je napad na ovo područje, 29. oktobra 1991. godine, i gotovo cijelu Zapadnu Slavoniju stavili su pod svoju kontrolu do kraja decembra te godine (Lipik, Papuk…, ukupno 21 srpsko uporište).

Vukelić, koji je bio član Štaba srpskih snaga, nakon udara HV-a, među prvima je pobjegao sa tog područja. Sa njim je pobjegao i veći dio Štaba, a srpske vojne snage, mahom mladići bez ikakvih vojnih vještina, kao i srpski civili sa tog područja, prepušteni su sami sebi.

Vukelić, koji je organizovao Srbe da se suprotstave Hrvatskoj vojsci, iste te Srbe je izdao. 

Dio srpskih snaga, hrvatski izvori tvrde da je riječ o “Belim orlovima”, u selu Voćin ubili su 46 civila Hrvata i jednog Srbina, koji je pokušao da ih zaštiti - ukupno 47 civilnih žrtava ratnog zločina, koji se desio 12 . i 13. decembra 1991. godine. 

Nepoznata je uloga Vukelića u ovom ratnom zločinu, ali je činjenica da je on bio zadužen upravo za područje Voćina.

U sukobima, koji su trajali od kraja oktobra do kraja decembra 1991. godine, prema hrvatskim izvorima, poginulo je 184 Hrvata, dok ih je 595 ranjeno; Gubici na srpskoj strani bili su, prema istim izvorima, višestruko veći: 516 poginulih Srba i 615 ranjenih Srba.

Vukelić je jedan od najodgovornijih za teška stradanja srpskog življa u akciji  “Orkan”, jer ih je svojim bjekstvom izdao i prepustio na milost i nemilost organizovanijem i jačem protivniku.  

Vukelić, Martić, Hadžić… Mikelić, nafta, cigare
Kako to obično biva, najveći Izdajnici, poput Vukelića, uspijevali su da prikriju svoje stvarno djelovanje, pa je Vukelić 27. februara 1992. godine, zajedno sa Miletom Paspaljem, Milanom Martićem, Veljkom Džakulom, Ilijom Končarevićem i Goranom Hadžićem, prisustvovao sjednici proširenog Predsjedništva SFRJ, na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bila „razmatranje osnove uređenja i funkcionisanja Jugoslavije kao zajedničke države“.

Poznato je kako je sve završilo, ali je manje poznato da je sve vrijeme rata u Hrvatskoj Vukelić, zajedno sa Miloradom Dodikom, organizovao šverc cigareta i nafte, koji su se prodavali u RSK.

Vukelić je bio povlašteni švercer, jer je iza njega stajao Borislav Mikelić, inače dugogodišnji Dodikov mentor.

Vukelić je zaradio milione, jer je naftu tada nabavljao po cijeni od jedne DEM (njemačke marke), a prodavao po cijeni od najmanje 4 DEM.

Ratna “poslovna” veza Vukelića i Dodika nastavljena je i nakon završetka ratova na ovim prostorima, a Vukelić je danas Kumov povjerenik za područje od Brčkog do Foče.

Brifinzi kod Dodika svakog ponedeljka i utorka
Svake sedmice, ponedeljkom i utorkom, Vukelić dolazi u večernjim časovima kod Dodika (obično na imanje) i podnosi mu izvještaje o urađenim poslovima, dobija zadatke…, razvijaju strategije napada na nepodobne.

Već sam objavio da Vukelić gospodari “Aluminom” iz Zvornika i iz nje izvlači milione maraka, a treba znati da je pod njegovom kontrolom i poslovanje “Elektro-Bijeljine”.

Na čelu te firme je njegov pulen Nedeljko Ćorić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a, dok “Aluminu” kontroliše preko Milorada Motike.

Umjesto da odgovara za zločine koje je počinio tokom rata i nad Hrvatima, ali i nad Srbima, Vukelić danas bezočno pljačka resurse Republike Srpske i doslovno upravlja teritorijom od Brčkog do Foče, gdje je uspio uspostaviti snažne veze i sa nekim od prvaka SDS-a iz te regije, o čemu ću uskoro objaviti više detalja. 

U tome mu je od pomoći bio tajkun Nedeljko Elek, vlasnik propalih firmi “Nedomeks” i “Megasun”.

Vukelić je osoba ubilačkih namjera, ne preza ni od fizičkih napada, a prijetnje likvidacijama njegov su omiljeni manir.

Vukelić je u nekoliko navrata, u proteklih tri mjeseca, javno, pred svjedocima, ustvrdio da će potpisnika ovih redova “lišiti života”.

Ranije sam objavio da je Vukelić ruski čovjek i da u Srbiji koordiniše Dodikove napade na Vučića i, pri tom, koristi svoje snažne veze sa dijelom Demokratske stranke, kojoj itekako odgovara napad na srpskog premijera koji dolazi iz Republike Srpske. (nastaviće se)