петак, 22. јануар 2016.

RS plaća desetine miliona oštećenim firmama; Štetočine nagrađene unosnim funkcijama

piše: Slobodan Vasković

Vlada Republike Srpske u ovom trenutku duguje 200 miliona maraka svojim dobavljačima. I ništa od tog duga ne plaća, a kako stvari u finansijama stoje, neće im još dugi niz mjeseci biti plaćena niti marka.

Istovremeno, Vlada RS plaća dugove po pravosnažnim sudskim presudama, koje su posledica nesavjesnog i štetnog poslovanja direktora određenih Javnih preduzeća/direkcija.

Tako je Ministarstvo finansija RS, kako saznajem u tom resoru, počelo sa isplatom duga banjalučkoj firmi "VST TREND”, po osnovu pravosnažne sudske presude, a u vezi sa poslom nabavke regresiranog mineralnog đubriva za proljećnu sjetvu 2009. godine.

Posao nabavke regresiranog đubriva vrijedio je 16 miliona maraka, a "VST TRENDU" se treba isplatiti 1,6 miliona maraka, odnosno, 10% od vrijednosti posla. Sa kamatama taj iznos je znatno veći. Do sada je pomenutoj firmi isplaćeno 500.000 KM, a glavni krivac za ovaj milionski gubitak je Radovan Samardžija, nekadašnji direktor “Robnih rezervi”. 

Umjesto da odgovara zbog štete koju je nanio budžetu entiteta, Samardžija je i dalje izvrsno plaćen u Poreskoj upravi RS, gdje obavlja jednu od visokih funkcija.

Samardžija je samo jedan u nizu funkcionera koji je nagrađen za štetno djelovanje. Niko, ali baš niko, u RS nije odgovarao zbog sličnih “poslova”, koji su RS koštali, po presudama, desetine miliona maraka. 

Zaključkom Vlade Republike Srpske od 06.02.2009. godine zadužena je Republička direkcija za robne rezerve da izvrši nabavku mineralnog đubriva NPK 15:15:15 u količini do 20.000 tona i D2 u količini do 10.000 tona. 

Radovan Samardžija, tadašnji direktor Direkcije, posao nabavke dodijelio je firmi "AGROGROUP" Brčko, vlasnika Dragana Tomića, sa kojim je bio u bliskim poslovnim odnosima. "AGROGROUP" je dobio posao, iako nije imao dokaz o tome da đubrivo, koje je trebalo da nabavi iz Ukrajine, nije radioaktivno, dok je drugi, povoljniji, ponuđač "VST TREND” iz Banjaluke, imao taj dokaz i definisane rokove isporuke đubriva. 

Poznato je da su se predstavnici Ministarstva poljoprivrede u Komisiji, koju su činili tri predstavnika Direkcije i dva člana iz ministarstva, ogradili od odluke o dodjeljivanju posla preduzeću"AGROGROUP", ali Samardžija je ignorisao i Kancelariju za razmatranje žalbi iz Sarajeva koja je uvažila žalbu preduzeća "VST TREND". 

“VST” je podnijela tužbu i dobila odštetu od 1,6 miliona KM. 

Posao nabavke regresiranog đubriva u proljeće 2009. godine bio je jedini koji nije dodijeljen firmi "FERTIL" iz Bačke Palanke, koja je do tada dobila sve ostale poslove nabake regresiranog đubriva.

Glavnu ulogu u tim poslovima imao je Aleksandar Džombić, tadašnji ministar finansija.

Firma "VST Trend" držala je "Ratarstvo" u Novoj Topoli, (bivši PIK Mladen Stojanović), ali im je silom uzeta zemlja, čiji je najveći dio, uticajem preko Ministarstva poljoprivrede, dodijeljen firmi “Farmland”, koja je čedo Milorada Dodika.