понедељак, 11. јануар 2016.

Bacanje para: Republika Srpska poklanja Metuzalemu novi Institut da mu se u penziji nađe

piše: Slobodan Vasković

Stevo Mirjanić, politički i životni Metuzalem, odlazi sa funkcije Ministra poljoprivrede u Vladi RS, najkasnije početkom marta ove godine. Iako već poodavno “zreo” za šah u parku, Mirjaniću ne pada na pamet da se povuče, već mu Vlada RS poklanja Eksperimentalno-edukativni centar za razvoj agrarnog sektora, kako bi Metuzalem imao gdje da prima platu nakon demisioniranja iz vlasti i nastavi da eksperimentiše sa poljoprivredom, koja je u RS, otkako je on vodi, razvijena kao u Sahari; Najvrelijim dijelovima te pustinje. 

Da je poljoprivreda Republike Srpske propala jasno je svima: Od onog seljaka na njivi, koji pokušava da proda ono što je teškom mukom proizveo, ali ne ne može zbog roba iz uvoza, pa do samog ministra Mirjanića. Nikakav čarobni štapić ne može da stabilizuje agrarni sektor u RS, tvrde moji izvori. 

Tajkuni ne vraćaju pare
Podsticaji se neredovno isplaćuju, dug iz 2015. godine je 35 miliona maraka, vremenske nepogode svake godine desetkuju proizvođače ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura, ne vraćaju se dugovi prema državi; Naročito pare ne vraćaju tajkunske firme povlašćenih vlasnika bliskih SNSD-u. 

Sve navedeno, za skoro tri godine svog mandata, nije uspio da stabilizuje i sredi Stevo Mirjanić od koga su svi, ali apsolutno svi, očekivali rješenje teškog stanja u poljoprivredi. Posebno zbog činjenice da je imao i još uvijek ima podršku Milorada Dodika. Kome je, usput rečeno, Mirjanić bio i savjetnik za poljoprivredu od 2010. do 2013. godine. 

Niko od poljoprivrednika (veliki, srednji, mali proizvođači) nije zadovoljan radom Mirjanića; razočarani su, najblaže rečeno. 

Mirjanić je imao reputaciju za koju se ispostavilo da je puka demagogija, a on se pokazao potpuno nesposobnim da riješi bilo koji problem u oblasti poljoprivrede.

Nakon tri godine ministrovanja, Mirjanić će u martu 2016. godine, napustiti funkciju i ode u svoje Lijevče polje. Ali ne da uživa u penzionerskim čarima, već da eksperimentiše.

Odluka o Metuzalemovim penzionerskim primanjima
Vlada Republike Srpske je u avgustu 2015. godine, donijela Odluku o formiranju Eksperimentalno-edukativnog centra za razvoj agrarnog sektora i dodjeli poljoprivrednog zemljišta u svojini RS, neophodnog za njegov rad. Inicijativu za osnivanje podnio je Poljoprivredni fakultet u Banjaluci na čijem čelu je Nikola Mićić. Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je ovu inicijativu i uskoro će na ekonomiji bivšeg PD „Mladen Stojanović“ u Aleksandrovcu, opština Laktaši, da nikne novi centar koji će da služi za primjenu najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća iz oblasti poljoprivrede i obuku studenata i farmera. 

Čini se kao odlična ideja i dobri ciljevi. Ali, put do pakla je popločan najboljim namjerama. Gdje je kvakai?! 

Ministar Mirjanić napunio je 16.12.2015. godine 70 godina. S obzirom da ne može više da radi na Institutu za ekonomiku poljoprivrede na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, trebala mu je izlazna Strategija da negdje radi nakon prestanka obavljanja funkcije ministra. Zato je u saradnji sa Nikolom Mićićem pokrenuo i preko Vlade RS sredio sve što je potrebno za formiranje Eksperimentalno-edukativnog centra za razvoj agrarnog sektora. Koji će on da vodi, a građani da plaćaju. Kako bi Stevo ostao “u formi”!

Metuzalem je neuništiv. 

Formiraj institut da bi propast išla brže
Osnovano je zapitati se zašto je Republici Srpskoj, agrarnom sektoru i poljoprivrednim proizvođačima, potrebna još jedna institucija koja će se plaćati iz džepova građana i farmera, kada već postoje Poljoprivredni fakulteti (dva), Poljoprivredni institut i Institut za ekonomiku poljoprivrede?! Zar je moguće da će biti koristi od nove institucije kad i od postojećih nema skoro pa nikakve?! 

Ko će da plati preuređenje prostorija, zasnivanje oglednih parcela na 50 hektara poljoprivrednog zemljišta u svojini RS, koje će biti dodijeljeno centru, a koje je oduzeto preduzeću „Marbo“ iz Laktaša; Ko će plaćati radnike?

Poljoprivredni fakultet iz Banjaluke već ima 20 hektara zemljišta dodijeljenog na koncesiju, a Poljoprivredni institut iz Banjaluke, koji treba da bude nosilac eksperimentalnih aktivnosti u oblasti agrara, 120 hektara, sve na području opštine Laktaši.

Kvaka je u tome što će Mirjanić, kad ode s mjesta ministra, sa svojom ekipom sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, uzimati novac od građana RS za finansiranje rada budućeg Eksperimentalno-edukativnog centra za razvoj agrarnog sektora. To je, navodno, njegova specijalnost - razvoj ruralnih područja. Da je nešto htio da radi i popravi, učinio bi to kao ministar; bar bi djelimično sredio stanje u seoskim područjima u Republici Srpskoj, ublažio odlazak mladih ljudi sa sela u gradove, obnovio rad uništenih i opljačkanih zadruga. Ništa od tog nije učinio.

Već godinama, Mirjaniću su “puna usta” lijepih želja i obećanja, a sve vrijeme radi isključivo za lični interes - svoj i grupice koja ga prati.

Pola miliona za Metuzalema
Kao direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, kao Dodikov savjetnik i kao ministar, vremešni Mirjanić je, od 2007. godine do danas, dobio od budžetskih korisnika Republike Srpske skoro 500.000 KM! Još je penzioner, dupli, jer prima penziju i od Republike Srpske i od Republike Srbije. Još uvijek je i senator, a donedavno je primao platu i na Poljoprivrednom fakultetu. Malo li je?

Šta na kraju reći: Iskreno saučešće svim poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj, jer koristi od Eksperimentalno-edukativnog centra za razvoj agrarnog sektora neće biti. Živi bili pa vidjeli, ali sa ovakvim “mozgovima” koji vode brigu o poljoprivredi Republike Srpske, to je sigurno!

Svi se spremaju za Mirjanićev odlazak i zauzimaju pozicije. Tako i Vojin Mitrović, koji je počeo da vedri i oblači u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske!

Jednogodišnja priča oko imenovanja pomoćnika ministra za resor poljoprivrede i ruralnog razvoja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske napokon je završena. 

Papci oru po ministarstvu
Bijeljinski biznismen Vojin Mitrović, čuveni „papak“ i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, uspio je u namjeri  da postavi svog miljenika Zorana Maletića, na mjesto pomoćnika ministra za resor poljoprivrede i ruralnog razvoja. Naravno, to nije prošlo lako, jer resorni ministar Mirjanić Rješenje Vlade RS o postavljenju Maletića, od 16.12.2015. godine, skoro mjesec dana nije želio da uputi u Službeni glasnik Republike Srpske. 

Na sve načine pokušavao je da spriječi postavljenje Maletića. Čak ga ignoriše, jer ga nije želio na mjestu pomoćnika. 

Maletić je odlukom Vlade RS, 16.12.2015. godine, imenovan na mjesto pomoćnika ministra za resor poljoprivrede i ruralnog razvoja umjesto dugogodišnjeg pomoćnika Zorana Kovačevića, koji je na toj funkciji bio nelegalno godinu dana. 

Mirjanić je želio da se riješi i Kovačevića, ali iz raznih razloga nije mogao, pa je Kovačević, bez ikakvog papira, obavljao poslove pomoćnika ministra, iako nije imao zakonsku osnovu. Ovo je pitanje za upravnu inspekciju u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS koja, naravno, ništa neće učiniti. U Vladi RS ionako radi ko šta hoće.  

Sjedi lebe da te jedem
Situacija je takva da je Kovačević dolazio na posao, u svoju kancelariju, kao i novoimenovani Zoran Maletić. Još nije poznato gdje će Kovačević nastaviti karijeru, jer je navikao na visoke funkcije, a moguće je da će biti neka fiktivna, kao što je slučaj sa bivšim poslanikom Nenadom Kesićem, sadašnjim savjetnikom Steve Mirjanića za ekonomska pitanja. 

Kesić sjedi u kancelariji bivšeg pomoćnika za prerađivačku industriju Vida Kopanje, a vodi se kao zaposlenik u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Međuljudski odnosi u Ministarstvu poljoprivrede, zahvaljujući Mirjanićevoj taktici „zavadi pa vladaj“ nikada nisu bili gori, (slično je i u ostalim Ministarstvima i institucijama), ali koga je to briga iz vladajuće režimske bulumente. 

Uglavnom, od 12.01.2016. godine Zoran Maletić obavlja funkciju pomoćnika ministra za resor poljoprivrede i ruralnog razvoja u Ministarstvu poljoprivrede, sa starim vukom Mirjanićem na svojim leđima. Biće izuzetno zanimljivo kako će se dva naredna mjeseca stvari odvijati u ovom Ministarstvu, koje je leglo kriminala i korupcije, što potvrđuju i negativni izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora RS. Ionako je sve u poljoprivredi propalo, pa su jedino politički sukobi interesantni.