уторак, 2. октобар 2012.

Hapšenje Ilića poklon Dačiću


piše: Slobodan Vasković

Uhapšen je Neđo Ilić, bivši direktor „Šuma Srpske“ i bivši pomoćnik Ministra poljoprivrede u Vladi RS. Ilić je uhapšen zbog brojnih malverzacija u „Šumama“, koji su ovo Javno preduzeće doveli do sloma. O teškim kriminalnim radnjama Neđe Ilića izvještavao sam godinama i objavio devet priloga, od čega osam u političkom magazinu „60 minuta“ Federalne televizije, zbog čega sam, naravno, proglašen državnim neprijateljem i to broj 1. U svom „neprijateljskom“ stilu objavio sam i jedan prilog na ovom blogu pod imenom „Rašumljavanje Srba“.

Da li sada likujem? Ni slučajno, jer je Ilić uhapšen prekasno i biće potrebne decenije da se popravi šteta koju je načinio u „Šumama“. Ilić je najmanje kriv za to; veći krivci od njega su oni koji su ga držali na tom odgovornom mjestu. Kada im je pozavršavao poslove, napunio džepove, potpisao njihove ugovore, redom štetne po ovaj entitet, postao je nepotreban i kao takav odlična prilika za pokazivanje „borbe“ protiv kriminala. Nema tu nikakve borbe, sve je to čisto politikanstvo, a bitno je primijetiti dva vrlo bitna detalja. Prvo, SIPA je vodila istragu oko poslovanja Ilića i MUP RS presjekao je tu akciju, kako bi bivšeg šefa „Šuma“ spriječio da eventualno progovori o tome šta je i za koga iz vrha RS „odradio“. Takođe, veoma je bitan dan kada je Ilić uhapšen: desilo se to tokom posjete premijera Srbije Ivice Dačića Banjaluci. Time mu se htjelo dati do znanja da ranija hapšenja socijalista (Srđan Ljubojević, Milovan Čerek...) nisu namjenska i, po nalogu srbijanskih demokrata uperena protiv njega, već zaista „bitka“ protiv lopova.

Sve u svemu, Ilić je bar jedan dan dopao zatvora, pa makar i kao poklon Dačiću. Što se tiče „slučaja“ Ilić, nema sumnje da će vlast koja ga je uhapsila sve učiniti da minimizira njegove grijehe. Kako bi mu zavezali jezik.