уторак, 12. јун 2012.

Topli zec iz krtičnjaka


piše: Slobodan Vasković


U vrhu Socijaldemokratske partije BiH, poput tornada, haraju haos i panika; spoznaja da ne postoji tablica množenja, dijeljenja, sabiranja, oduzimanja, korjenovanja... koja može, bar na papiru, izbaciti SDA iz vlasti na entitetskom nivou, konačno je doprla do svijesti arogantne, beskrupulozne, osione, plitkoumne i površne grupice slijepih, gluhih i poniznih sljedbenika Zlatka Lagumdžije, što politiku doživljavaju kao sadističko iživljavanje nad građanima, kubirano pražnjenjem finansijskih fondova po principu „spržene zemlje“.

SDP BiH dijele sekunde od potpunog sloma njihove politike, što je debakl biblijskih razmjera, kakav nijedna ovdašnja stranka nije doživjela od Dejtona do danas. Ne postoji razuman i racionalan odgovor kako je moguće da su Lagumdžija&poltroni pomislili/umislili/snili/dokučili/ zaključili da je sasvim dovoljno da on poželi promjenu vladajuće strukture, nakon čega će svi oni HDZ-ovi, koje je, koliko do juče, sarajevski Vožd tretirao kao političko smeće, saviti kičmu i potrčati mu u zagrljaj?! Nikakvog razumnog i normalnog objašnjenja nema ni za uvjerenost vrha SDP-a da će HSP i NSRzB (koji su ulaskom u vlast učinili ogroman korak za sebe, a nikakav za Hrvate) pristati da napuste Vladu Federacije BiH, samo zato što je Lagumdžija odlučio da HDZ-ovi nisu više smeće, već su to jurišići  i lijanovići.

Šta je drugo preostalo HDZ-ovima, HSP-u i Lijanovićima, potpomugnutim sa prevarenim SDA –ovcima, već da, (uz prećutan dogovor), uzmu batine u ruke, naprave špalir i sa Lagumdžijom, (kao trkačem), zaigraju „toplog zeca“. Udaraju svi bez milosti, što i ne čudi, jer je Hrvatima (i legitimnim i nelegitimnim) dojadilo da ih Lagumdžija generalno tretira kao smeće, dok SDA-ovci šefu SDP-a ne mogu da oproste otvorenu izdaju: SNSD i SDS su, svojevremeno, nudili Sulejmanu Tihiću da zajedno sa HDZ-ovima napravi većinu na bh. niovu bez SDP-a, što je on odbio. Lagumdžiji je to poznato, ali mu ni najmanje nije smetalo da na najvulgarniji mogući način pokuša počistiti SDA iz vlasti. Epilog njegove antipolitike je kriza koja je dodatno razdrobila Bosnu i Hercegovinu, učvrstila Republiku Srpsku, ojačala Herceg Bosnu (koja ne postoji formalno, ali suštinski itekako funkcioniše); sve hrvatske stranke (mada to oni, zbog dijametralno suprotnih interesa, neće nikada javno priznati) stavila na istu stranu, a partije, kroz koje Bošnjaci artikulišu svoje nacionalne i druge interese, dugoročno usmjerila jedne protiv drugih u iscrpljujućem ratu bez milosti i bilo kakvih skrupula. Ruku na srce, ni pokojni Slobodan Milošević i Franjo Tuđman nisu, nakon završetka rata, uspjeli napraviti ovakav haos u BiH. Da su živi, bez sumnje bi čestitali Lagumdžiji (Zlatko slobodo) na odličnom „ručnom radu“.

Nije poznato koliko Lagumdžija „uzima za ruke“, ali jeste da su aroganciju u vrhu SDP-a, nakon početne nevjerice u propast Voždovog projekta „Ocupy SDA“, prvo zamijenili zaprepaštenost, a nakon toga panika i strah. Ubijeđenost da je političkli slom neminovan, nepodijeljen je zaključak većine onih koji su Lagumdžiju klimanjem glave gurali u ambis, kao i onih koji su se protivili „političkoj gimnastici“ koja jedino donosi trajni invaliditet njenim glavnim protagonistima.

„Kako i kuda dalje?“, pitanje je na koje niko iz vrha SDP-a BiH nema ama baš nikakav odgovor, što je izvrsno tlo za klijanje unutarstranačkih animoziteta i poravnavanje neraščišćenih računa odranije, čak i sa neprikosnovenim šefom: SDP BiH je preko noći postao pravi „krtičnjak“ iz kojeg se informacije o planiranim akcijama odlivaju na sve strane, a posebno u centrale SDA i HDZ-ova, te „neprijateljskih medija“. „Curenje“ je permanentno, što ukazuje da jedan dio SDP-ovih kadrova već sada itekako razmišlja „šta poslije Zlatka“ i priprema se za to „novo vrijeme“. Sve to dovelo je do strašnog nepovjerenja među najvišim funkcionerima SDP-a, a intenzivno se traže „tasteri“, čak intenzivnije nego rješenje za strašnu bruku i blamažu koju žive. 

Interesantno je da je i sam Lagumdžija u velikoj panici, jer nema nikakvog rješenja za lavirint koji je lično izgradio i u kojem se izgubio, a strahove mu dodatno potiče to što ga je međunarodna zajednica stavila ne na led, već na glečer. Ubijeđen da prihvatanjem „statusa kvo“ nepovratno postaje Del Boj bh. političke scene, namjeran je da dodatno zakomplikuje odnose, vjerujući da ga samo intenziviranje postojeće krize održava u igri. Haos tek slijedi.         

P.S. Obećanja, obećanja
Lagumdžija javno isijava lažni optimizam i dijeli funkcije i šakom i kapom, te je tako bivšem uredniku FTV Bakiru Hadžiomeroviću obećao da će, nakon uspostave nove vlasti, biti postavljen na mjesto generalnog direktora te medijske kuće. HDZ-u BiH je, između ostalog, garantovao da će zasjesti na čelo Ministarstva zdravstva, dok NSRzB kao bonus nudi Ministarstvo energije, rudasrtva i industrije, ukoliko podrže izbacivanje HSP-a iz Vlade Federacije BiH.