среда, 28. децембар 2011.

Dva laka komada: Politički i umni debakl Zlatka Lagumdžije i sunovrat Specijalnog tužilaštva RS


Piše: Slobodan Vasković

Formiran je Savjet ministara BiH, što je dobra vijest. Desilo se to 15 mjeseci nakon izbora, što, opet, pokazuje u kako nesretnoj i razvaljenoj državi živimo. Ta činjenica, pak, produkuje nekoliko zaključaka, o učesnicima petnaestomjesečnog perverznog poigravanja sa institucijama BiH i stanovnicima ove zemlje, koji se nalaze u poziciji strelovitog pada u ambis: Kao prvo, Dragan Čović i Božo Ljubić ostvarili su veliku političku pobjedu, prisilivši Zlatka Lagumdžiju da im prizna i legitimitet i legalitet, (a i da su Hrvati); kao drugo, narcisoidni čelnik SDP-a BiH doživio je i umni i politički debakl, nezapamćen u postratnoj istoriji BiH i, kao treće, (ali podjednako bitno), Milorad Dodik javno je demonstrirao da je politički lažov, a Mladen Bosić da je njegova krpa. Važno je naglasiti da su Lažov i Krpa itekako pripomogli hrvatskom dvojcu da deklasira Lagumdžiju, što im je i bio cilj, ali to ne mijenja činjenicu da su odstupili od stavova i prepustili jedno srpsko mjesto (i to Ministarstvo inostranih poslova) luzeru koji je za nešto više od godinu dana uspio da veliku izbornu pobjedu SDP-a BiH (u Federaciji BiH) pretvori u stravičan poraz te opcije.

Nakon sarajevskog pakta, SDP BiH je definitivno deklarisan kao bošnjačka stranka i to uz Lagumdžijin pristanak. Ta partija više ne može govoriti o svojoj multietničnosti, jer je njen predsjednik u pregovorima prihvatio situaciju „bošnjačke opcije“, i sa te pozicije dogovorio Savjet ministara. Da se ista varijanta desila u oktobru prošle godine, Lagumdžija je mogao sačuvati miris „multietničara“, ali petnaestomjesečno insistiranje na tom „konceptu“ i rigidno odustajanje od njega u samo nekoliko časova uništilo je tu priču na vjeki vjekov. Tvrdnje kako će jedno bošnjačko mjesto pripasti „ostalim“ nisu čak ni fleka na tkanju najjače bošnjačke stranke, što SDP jeste, a slaba/preslaba je obloga Ministarstvo inostranih poslova za sve one stotine hiljada glasača koji su, na svoju veliku žalost, povjerovali da je Lagumdžija nešto više od sarajevskog političkog šanera, sličnog kao jaje jajetu „kolegama“ iz Banjaluke i Mostara. Uz sve navedeno, pozicija SDP-a u novom Savjetu ministara je smiješna i za očekivati je da će ga „petorka“ potpuno marginalizovati i svesti na čir, koji svrbi, ali previše ne smeta.

Čović i Ljubić su veliki pobjednici. Insistiraće da su uspjeli spriječiti „etničko čišćenje Hrvata“ i, odmah po uspostavljanju Savjeta ministara, jurnuti na Federalnu vladu. Pri tom će, kao malj, protiv Lagumdžije koristiti upravo Lagumdžiju i njegov pristanak na ovakav Savjet, koji je, de fakto, priznanje da je Vlada FBiH formirana, najblaže rečeno, „na mišiće“, a ne po slovu zakona.
U razbijanju Lagumdžije puni doprinos dali su i Dodik i Bosić, bezrezervno podržavajući HDZ-ove. Međutim, za razliku od Čovića i Ljubića, koji su sve dobili, Dodik i Bosić su izgubili MIP, ali i obraz, jer su mjesecima tvrdili da od te institucije neće odustati. Uz sve to, Bosić je „zaklao“ SDS-ovog vola da bi dobio frtalj mesa u jednom ministarstvu i RAK-u. Tim frtaljom teško će nahraniti stranačke „ajkule“, pa nije isključeno da u nadolazećoj godini on istim posluži kao hrana, jer mu Dodik, do sada, nije dao ništa na nivou RS. A ima namjeru da mu otme i ono što SDS trenutno drži na lokalnom nivou.
Da bi ugođaj bio potpun, nešto prije „bijelog dima“ o Savjetu ministara, pušten je i „gas“ iz Specijalnog tužilaštva RS da je ta institucija „dana 27. 12. 2011. godine, donijela naredbu o obustavi istrage u krivičnom predmetu broj: KT-ST -17/11 protiv osumnjičenih Milorada Dodika, Mladena Lazendića, Nedeljka Čubrilovića, Fatime Fatibegović, Milenka Dakića, Aleksandra Džombića i Dragana Davidovića, sprovedene po naredbi Tužilaštva BiH jer nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u vezi sa izgradnjom autoputa Banjaluka – Gradiška, dionica Banjaluka-Glamočani, izgradnja Administativnog centra Vlade RS i RTV Doma“.
Tako su se učesnici „sarajevske konklave“ mogli rasterećeno dogovarati, a da niko od njih (sem Čovića, koji je „otvrdnuo“ od mnogobrojnih procesa) ne bude osumnjičen za „nelegalne radnje“. Potpuna idila, narod opljačkan, ali vlast je formirana. Uz „nevinost“, Dodiku je odluka Specijalnog tužilaštva omogućila da skrene pažnju sa gubitka MIP-a u pregovorima, Uz to, dokazano je da je u ovom entitetu na vlasti Režim, jer „istražioci“ nisu ni pogledali papire koje su dobili iz Tužilaštva BiH, a kamoli provodili neku istragu.

Bez obzira na  odluku Specijalnog tužilaštva, Dodik&co nemaju mnogo razloga za zadovoljstvo, zbog činjenice da istraga nije „odbačena“, već „obustavljena“. To znači da može biti nastavljena u svakom trenutku, ukoliko Tužilaštvo dođe do novih činjenica. Zato Dodik i prijeti.
"Milorad Dodik, iako se očekuje da to kažem, neće oprostiti", rekao je predsjednik Republike Srpske novinarima u Sarajevu, komentarišući odluku Specijalnog tužilaštva i najavio progon svih onih koji su na bilo koji način doprinijeli tom procesu. Kakva drskost, ali ma koliko prijetio i bio silan, on jeste odgovoran za brojne nezakonitosti i prevare počinjene na pomenutim projektima, u kojima je RS oštećena za više od 100 miliona KM. Prije ili poslije, on će morati položiti račune zbog toga. Međutim, pravi razlog za nezadovoljstvo „slavljenika“ može se iščitati iz izjave Dragana Davidovića, generalnog direktora RTRS-a.

"Ono što ostaje nerazumno i nejasno u svemu ovome je činjenica da su neki mediji, političke stranke i njihovi lideri, ali i dio javnosti u Republici Srpskoj navijali za ovaj monstruozni projekat ili su se, u najmanju ruku, ponašali kao nezainteresovana strana. Ostaje da svi zajedno u Republici Srpskoj pomognemo da se od ovog zloćudnog projekta oslobode naši partneri Slobodan Stanković i Slavica Stanković, vlasnici i direktori firme koja je radila na ovim projektima. Istraga protiv njih još nije obustavljena, zbog administrativnih prepreka, ali je jasno da je to samo stvar formalnosti", istakao je Davidović.

U Stankovićima je kvaka, znaju to odlično i Dodik i Davidović. Tužilaštvo BiH protiv Slobodana i Slavice Stanković vodi istragu zbog pronevjere i pranja 145 miliona maraka, a ova cifra se odnosi na projekte u kojima Specijalno tužilaštvo nije našlo ništa „sumnjivo“. Iz Davidovićeve izjave moglo bi se zaključiti da je on odlično involviran u istragu protiv Stankovića, čim zna da „istraga protiv njih još nije obustavljena, zbog administrativnih prepreka, ali je jasno da je to samo stvar formalnosti", ali isto tako, i da je on itekako zabrinut zbog tog procesa. Biće da je ovo drugo, jer su brojne konekcije iz Stankovićevog sarajevskog predmeta sa onim (ne)sumnjivim u Banjaluci i, na osnovu toga, oni se mogu uvijek i nanovo aktivirati.

Vezani tekstovi:

- Stanković protjerao Zorana Tadića iz države, jer je odbio da pljačka sa njim

- Stanković opljačkao RT RS, Dragan Davidović se nije protivio

- Dragan Davidović prikriva da je Slobodan Stanković oteo opremu RTRS

- Krivična prijava protiv Slobodana Stankovića
  
- Stankovićeva lizing prevara

- Stankovićeva digitalna pljačka

- Zoran Tadić tvrdi: Stanković kroz Data Centar kontroliše sve elektronske servise Vlade RS, i tako pod kontrolom drži gotovo sve - od finansija, javnih nabavki, informacije resornih ministarstava...

- Zoran Tadić o Stankovićevim prevarama detaljno izvijestio Mirka Lujića, direktora SIPE


Vezani video:

- (RTV) Dom za vješanje



- Zlatne kašike i Veliki brat



- Oprez! Stoka na putu



- Blok u glavu



- Cesta srama