субота, 26. новембар 2011.

Rasplitanje mreže

Piše: Slobodan Vasković

Alternativna televizija iz Banjaluke sve više je u centru pažnje javnosti i istražnih organa BiH i RS, ali, nažalost, ne zbog objave ekskluzivnih materijala, već zbog povezanosti sa „Mrežom plus“, društvom koje Interpol i SIPA terete za pranje milionskih sredstava. Uz to, u posljednjih godinu i po dana, ATV je stanica sa koje se odlazi, a na koju malo ko (kvalitetan) dolazi. „Odliv mozgova“ je permanentan, i veoma loše se odrazio, primarno, na kvalitet programa. Gledajući informativne emisije te TV kuće, stiče se snažan utisak o potpunoj nedosljednosti u uređivačkoj politici (u posljednjih nekoliko mjeseci) i snažnom uplivu minornih političkih ličnosti u najznačajnije segmente programa. Jednostavnije rečeno, ATV danas nije ni blijeda sjenka onoga što je ATV bila prije dvije godine. Ono što dodatno onespokojava, jeste činjenica da se erozija kadrova nastavila i da su svoj odlazak najavili novinari, koji su trebali biti noseći stubovi informativnog programa u vremenu koje dolazi.

Velika „seoba“ sa ATV-a počela je marta prošle godine, kada su se na udaru direktorice ove medijske kuće Nataše Tešanović našli Anđa Kuzek, direktor Administrativnog sektora, Stojan Sumonja, direktor marketinga, i direktor Informativnog programa Slavica Išaretović. Prema svim raspoloživim informacijama, njih troje su, bukvalno, otjerani sa ATV-a; s tim što je Sumonja dao otkaz u martu prošle godine, dok je Išaretovićeva istog mjeseca dobila otkaz. Anđa Kuzek je otkaz dobila u oktobru 2010. godine.

Nekoliko stvari u ovom obračunu Tešanovićeve sa „nervnim sistemom“ ATV-a je frapantno: prvo, Sumonja i Kuzek su osnivači ATV-a i zajedno sa direktoricom te medijske kuće, učestvovali su u podizanju televizije od „nulte tačke“, u čemu im se Slavica Išaretović pridružila nedugo nakon početka emitovanja programa. Druga bitna stvar je da su Sumonja, Kuzek i Išaretović suvlasnici ATV-a, jer svako od njih ima po osam posto (8%) udjela u toj kući. Udjele u vlasništvu dobili su po osnovu zasluga u stvaranju ATV-a. Zvuči apsurdno, ali je činjenica da je direktorica otpustila (su)vlasnike ATV-a. Uz to, njih troje bili su tada članovi Upravnog odbora Alternativne televizije.

Osim narečenog trojca, suvlasnici ATV-a su: Nataša Tešanović (30%), Darko Aleksić (kojeg SIPA i Interpol sumnjiče za pranje cca 2 miliona evra sa Nevenom Kulenovićem, vlasnikom nekoliko marketinških agencija i drugim osobama) ima 10 posto (10%) udjela, Dragana Banjac i Danko Matić posjeduju po osam posto (8%) udjela, dok famozni K2 kontroliše 20 posto vlasništva. „K2“ čini 25 radnika ATV-a, koji posjeduju po 0,8 posto udjela u vlasništvu.

Do sukoba između Tešanovićeve i trojca dolazi nakon što su Kuzek, Sumonja i Išaretović zatražili informacije o poslovanju „Mreže plus“, odnosno zahtijevali da se predoče poslovni odnosi između „Mreže plus“ i ATV-a. Predstavnik ATV-a u „Mreži plus“ bio je Darko Aleksić (direktor tog društva), a za deset godina postojanja te firme, preko njenih računa prešlo je najmanje 30 miliona KM. Sumnja se da je od te sume 10-12 miliona završilo u privatnim džepovima, umjesto na računima ATV-a i ostalih osnivača društva (vidi tekst “Mreža plus u mreži: Interpol i SIPA istražuju gledanost TV kuća”). Trojac je postavio pitanje: gdje su pare iz “Mreže plus” i zbog čega ATV radi za privatnu firmu, koja izvlači sav profit, a ovoj TV kući ostaju dugovi i otplata kredita?!

Uz čiste račune, prognani trojac zahtijevao je da u „Mrežu plus“, kao suosnivač uđe ATV, umjesto fizičkog lica, to jest narečenog Aleksića. Tešanovićevoj nije na pamet palo da položi račune o saradnji ATV-a i „Mreže plus“ (u kojoj je član Upravnog odbora), još manje da promijeni Aleksića, te je „odgovorila“ snažnim pritiskom i mobingom neposlušnog trojca, koji je tražio informaciju više. Paradoks je da su Kuzek, Sumonja i Išaretović, stradali zbog namjere da zaštite interese ATV-a.

Nakon što ih je protjerala sa ATV-a, Tešanovićeva je podnijela čak i tužbu protiv njih u kojoj je zahtijevala povrat udjela koji su u vlasništvu Kuzekove, Išaretovićeve i Sumonje?! (O svemu ovome njih troje nisu htjeli reći ni riječi, navodeći da izjave ne mogu dati “zbog interesa istrage koja se vodi“).

Proces pred sudom mogao bi se okarakterisati kao bizaran, jer, kako su nam potvrdili u toj instituciji, podnosilac tužbe nijednom nije došao na zakazana ročišta. Nakon jednogodišnjeg bezuspješnog zakazivanja ročišta, tužilac je povukao tužbu. Međutim, ovdje nije kraj sudskih procesa, jer ih se još nekoliko vodi po tužbama trojca, a sasvim je realno da će i Darko Aleksić (za početak) odgovarati zbog učešća u prevarama sa Kulenovićem i ostalim. (nastaviće se)

VEZANI TEKST: “Mreža plus” u mreži: Interpol i SIPA istražuju gledanost TV kuća