недеља, 21. август 2011.

Poslovni partneri i prijatelji Vlade RS u pritvoru


Piše: Slobodan Vasković

Sve je više “uvaženih biznismena” sa kojima je Vlada RS ostvarila “izvanredne poslovne kontakte” u pritvoru. Nakon što je iza brave završio Zoran Ćopić, kojem je Vlada RS prodala bijeljinsku šećeranu, a on je platio narko-dolarima, pritvor je u Tužilaštvu BiH određen i Nebojši Antoniću, vlasniku firme “Antonić trade” i većinskom vlasniku Fabrike duvana Banjaluka, zbog višemilionskih utaja poreza i pranja novca. Vlada RS zajedno je sa Antonićem intenzivno radila na uništenju FDBL, a jedini cilj im je bio prodaja zemljišta na kojem se nalazi fabrika. “Vlada Republike Srpske upletena je u mutne aktivnosti u vezi Fabrike duvana”, tvrdi Udruženje malih akcionara Fabrike duvana Banjaluka (UMA), na čijem je čelu Zlatibor Koljančić.

Džombić je 04.07.2011. godine održao sastanak sa Antonićem, vlasnikom većinskog kapitala u FDBL, kojem su prisustvovali i predsjednik Sindikаtа RS Rаnkа Mišić, te ministаr rаdа i borаčko-invаlidske zаštite Petаr Đokić. Ranka Mišić tada je izjavila da je privatizacija FDBL kriminalna, ali sve se završilo na tome, što i ne čudi, jer Mišićeva već godinama radi za izvršnu vlast, a protiv interesa radnika. Đokić je na sastanku štitio svog stranačkog finansijera Gavru Brkića, vlasnika ZZ „Dobro polje“, sa kojim Antonić ima dugogodišnje uspješne mutne poslove. Sastanak je održan da bi se primirilo nezadovoljstvo radnika, a nakon njega ništa pozitivno se nije dogodilo. Antonić je nastavio da pljačka, a Vlada RS da ga štiti.

Osim Antoniću, jednomjesečni pritvor je određen i njegovom kumu i poslovnom partneru Miroslavu Crnčeviću. Crnčević je obavljao dužnost dežurnog operativnog u MUP RS i sklanjao je patrole policije, kako bi Antonićevi kamioni sa švercovanom robom mogli nesmetano proći kroz teritoriju RS. Osim njih, Tužilaštvo BiH pritvorilo je i Ivicu Ćuka, Rasima Žigića, Milana Novakovića, Mariju Ćuk, Nenada Vulića, Senada Svraku.

Pogledajte video koji je objavljen 21. aprila ove godine.