среда, 4. јул 2018.

Borenović: Danas je poništen parlament Republike Srpske (nakon neusvajanja izvještaja Anketnog odbora)



piše: S.V.

Glavni okružni tužilac Želimir Lepir potvrdio je da je donesena Naredba o sprovođenju istrage protiv NN lica zbog ubistva Davida Dragičevića.

Ni ta informacija nije bila dovoljna poslanicima vladajuće većine da podrže Izvještaj Anketnog odbora NSRS o “smrti Davida Dragičevića” u kojem je najvažniji zaključak glasio:
“Anketni odbor smatra da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske sa odgovarajućom tužilačkom odlukom”. 

Nakon sramne, užasavajuće odluke parlamenta, poslanici opozicije su napustili skupštinsku salu.

Novinarima se obratio Branislav Borenović koji je rekao:27 poslanika je glasalo sa istinu i pravdu. Većina je odlučila drugačije. Danas je poništen parlament Republike Srpske. Oni su odlučili da budu saučesnici u prikrivanju istine i pravde. Svako nosi svoj krst i neka ga nosi u narednom periodu. Sramota je i bruka da poslanici sbog zahtjeva Dodika, Pavića i Đokica odlučili da budu na strani nepravde i loših odluka”.
Borenović je bio predsjednik Anketnog odbora.

Goran Đorđić, član odbora, je rekao: "Neusvajanjem izvieštaja rad Anketnog odbora je završen. Od danas mogu da se pridružim građanima na Trgu sa porodicom i sa prijateljima. Mi smo u zaključcima rekli da je javnost uznemirena. Pa zar nije uznemirena? Zar Tužilaštvo nije potvrdilo da je David ubijen? Zar nismo rekli da nije bilo propusta u radu institucija? Čemu današnje odbijanje? Gdje smo mi to pogrijesili? Zar je sujeta vladajucih tolika? Odbili su samo zbog toga jer navodno vode drugu politiku. Koju politiku? Politiku u kojoj zatvaraju oči pred onim što je danas svima jasno".