субота, 1. август 2015.

Mrdanje Mrde: Radmanović pokušava smijeniti Dodikove ljude na Palama

Piše: Slobodan Vasković

Nebojša Radmanović izgubio je gotovo svaki uticaj u Savezu nezavisnih socijaldemokrata i to ličnim angažmanom Milorada Dodika.

Po Dodikovom naređenju svi Radmanovićevi kadrovi su, manje više, uklonjeni sa značajnijih pozicija, a nikom od njegovih najvjernijih ljudi nije obezbijeđena nikakva bitnija funkcija.

Imenovanje Željka Kovačevića, najbližeg Radmanovićevog saradnika, na mjesto predsjednika NO „Pošte Srpske“ samo to potvrđuje, jer je ta institucija potpuno uništena. I već odavo je trebalo da ode u stečaj.

Radmanović se ne predaje: ako ne ide preko Vrha, možda prođe preko Lokala. To mu je deviza pod kojom pokušava Miroslava Vujičića, svog nekadašnjeg šefa kabineta u Predsjedništvu BiH, smjestiti u fotelju direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Na toj poziciji trenutno je Milko Čolaković, kojeg je Vlada RS imenovala na sjednici 20.10.2011. godine.

Čolaković više nikom u SNSD-u nije potreban, pa je pozicija direktora Zavoda za zapošljavanje RS (ZZZRS) pripala Demokratskom narodnom savezu.

DNS je to mjesto predvidio za svog člana Nenada Nešića. Nešić je donedavno bio pozicioniran u Stranci Nova Srpska Adama Šukala, koja je bila sastavni dio koalicije sa DNS-om.

Šukalo je napustio koaliciju, ali je ostao Nešić. Koji sada očekuje da ga Pavić zbrine.

Nešiću, koji je policajac i “biznismen”, nikako ne odgovara funkcija direktora ZZZRS, jer mu ne pada na pamet da ikoga uposli sem sebe. Zato on insistira na funkciji direktora “Elektrodistribucije” Pale.

Prijeti da će iskoristiti svoj uticaj unutar DNS-a i razbiti koaliciju, ali i skupštinsku većinu u opštini Istočno Sarajevo. Nešić kontroliše nekoliko odbornika SNSD-a.

Na poziciji direktora “Elektrodistribucije” Pale nalazi se Ljubomir Mrda, funkcioner SNSD-a, veoma blizak Staši Košarcu.

Sada Radmanović pravi kombinaciju prema kojoj će mrdnuti Mrdu sa čela “Elektrodistribucije” i postaviti Nešića umjesto njega. To bi mu otvorilo prostor da Vujičića imenuje na čelo ZZZRS umjesto otpisanog i nikom potrebnog Čolakovića.

Na taj način Radmanović bi pridobio Nešića za sebe, a istovremeno uposlio i Vujičića. Dupli dobitak.

Radmanović je već sve dogovorio sa Pavićem oko ove kombinatorike, ali bez Dodikovog znanja i odobrenja.

Cijeloj igri oštro se suprotstavlja Staša Košarac, pa se sve svelo na direktan sukob njega i Radmanovića. I biće zaista interesantno vidjeti da li će Radmanović, uz pomoć Nešića, rastočiti Košarca “na njegovom terenu”. Ili će, pak, Košarac Radmanovića poslati u “staro gvožđe”.

U proteklih par nedelja slučaj „Mrdanje Mrde“ dva puta je bio kandidovan na sjednicama Vlade RS, ali je oba puta skinut sa dnevnog reda.

Treći Radmanovićev udar na Mrdu „zakazan“ je za sledeću sjednicu Vlade RS.

Epilog ovog slučaja nije uopšte bezazlen i ne završava na smjeni/postavljenju Mrde/Nešića/Vujičića, već će biti i pokazatelj u kolikoj mjeri je Radmanović uspio da digne sopstvenu infrastrukturu unutar SNSD-a. Sa kojom ima namjeru do kraja godine „krenuti“ na Dodika.